fbpx
Άγγελος Σπηλιόπουλος vs. Stand up Comedy: 1-1

Στη συζήτησή μας με τον stand up comedian Άγγελο Σπηλιόπουλο νιώθουμε πως το χιούμορ είναι το κλειδί της υπόθεσης. Διαβάστε τι έχει να μοιραστεί μαζί μας για το stand up comedy, το γέλιο & τη ζωή γενικότερα.

WRM: Ας γνωρίσουμε τον Άγγελο. Πες μας λίγα λόγια για εσένα.

ΑΓΓΕΛΟΣ: Γεια σας! Είμαι ο Άγγελος Σπηλιόπουλος, κάνω stand up comedy και γενικά προσπαθώ να γράφω αστεία πράγματα.

WRM: Τι είναι αυτό που στρέφει έναν φοιτητή της νομικής όπως εσύ στο stand up;

ΑΓΓΕΛΟΣ: Όταν σταμάτησα την Νομική, αν μου έλεγες ότι θα γίνω κωμικός, θα σου έλεγα “ναι ναι, ό,τι πεις περίεργε, μάγε”. Είχε μια δόση τύχης η απόφαση να το κάνω. Σίγουρα μου άρεσε πολύ σαν είδος κωμωδίας και έβλεπα πολλούς κωμικούς από το εξωτερικό.

WRM: Το stand up comedy τι είναι για σένα; Μορφή τέχνης, επάγγελμα, χόμπι, κάτι άλλο;

ΑΓΓΕΛΟΣ: Είναι το full time επάγγελμά μου και η μορφή τέχνης στην οποία είμαι κάπως καλός, αλλά μέσα στην καθημερινότητα αυτό το ξεχνάω και το αντιμετωπίζω περισσότερο σαν ένα οποιοδήποτε επάγγελμα. Πάντως μου αρέσει τόσο, που θα το έκανα και σαν χόμπι.

WRM: Γιατί επέλεξες να γίνεις συγκεκριμένα stand up κωμικός; Υπάρχει κάποιο μοναδικό χαρακτηριστικό που σου προσφέρει το stand up και δεν το βρίσκεις σε άλλη μορφή τέχνης;

ΑΓΓΕΛΟΣ: Εντάξει δεν είμαι καλός σε πολλές τέχνες ώστε να μπορώ να διαλέξω. Κατάλαβα ότι κάπως «το έχω» με το να είμαι αστείος, οπότε προσπάθησα να γίνω όσο καλύτερος γίνεται σε αυτό. Δεν σου κρύβω πως… ακόμα προσπαθώ! Το stand up πάντως έχει συχνά την ανταμοιβή του κοινού (γέλιο) ή την αποτυχία (no γέλιο) έτσι σε κρατάει σε μια συνεχή εγρήγορση.

WRM: Έχεις επηρεαστεί από άλλους κωμικούς; Αν ναι, από ποιους και τι στοιχεία άντλησες;

Άγγελος: Ναι σίγουρα έχω επιρροές από διάφορους κωμικούς, όπως ο Mitch Hedberg, ο Anthony Jeselnik, ο Jimmy Carr, ο Stewart Francis, ο Dave Attell, (θα πω άλλους σαράντα τέσσερις) ο Steven Wright κ.α. Πάντα μου άρεσαν οι joke writers και με έκαναν να προσπαθώ να καταλάβω τις δομές των αστείων τους. Γενικά επηρεάζεσαι πολύ και από τους συναδέλφους με τους οποίους συνεργάζεσαι, οπότε σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι εγχώριοι κωμικοί.

WRM: Χαρακτήρισε μας το χιούμορ σου (ελεύθερα). Πιστεύεις πως πρέπει να υπάρχουν όρια στο χιούμορ; Υπάρχουν θέματα με τα οποία από δική σου επιλογή δεν ασχολείσαι;

ΑΓΓΕΛΟΣ: Σίγουρα δεν θες τα αστεία σου να υποτρίξουν ή να “ντύσουν” καλλιτεχνικά την καταπίεση κάποιων ανθρώπων οπότε σίγουρα προσπαθώ να μην έχει σαν “θύμα” το αστείο μια κοινωνική ομάδα που δέχεται επίθεση στην κοινωνία. Ο καθένας βάζει τα δικά του όρια ανάλογα με την αισθητική του, τις απόψεις και την στάση του. Σίγουρα μπορείς πάντως να θίξεις και δύσκολα θέματα στο stand up απλά απαιτεί έξτρα δουλειά (καλές απόψεις).

WRM: Σε μια εξομολόγηση. Πάνω στη σκηνή είσαι ο εαυτός σου ή η προσωπικότητα που έχεις «σκηνοθετήσει» για σένα;

ΑΓΓΕΛΟΣ: Όσοι με βλέπουν να παίζω πιστεύουν ότι έχω μια “περσόνα” πάνω στην σκηνή. Μετά όταν μου μιλάνε βλέπουν ότι έτσι είμαι και κάτω. Η “περσόνα” αυτή είναι μια οργανωμένη διαχείριση της αμηχανίας που έχω όταν μιλάω σε 100 αγνώστους. Ξεκινάει από κάτι τελείως αληθινό: το γεγονός ότι είμαι αμήχανος εκ φύσεως. Πάνω στην σκηνή με λίγη υπερβολή γίνεται “περσόνα”.

WRM: Ποια είναι τα συχνότερα θέματα που σου αρέσει να θίγεις πάνω στη σκηνή;

ΑΓΓΕΛΟΣ: Είμαι τύπος που λέει συχνά one-liner αστεία οπότε το θέμα συνήθως αλλάζει κάθε 10 δευτερόλεπτα. Πάντως μέσα στο κείμενο θα δεις ότι υπάρχει μια προσπάθεια καταγραφής παρατηρήσεων πάνω στην καθημερινή ζωή. Όλες δοσμένες με την μορφή σύντομων αστείων.

WRM: Αν υπήρχε ένα ένα kit με τα 5 βασικά συστατικά ενός καλού stand up comedian, τι θα περιλάμβανε;

ΑΓΓΕΛΟΣ: 5; Δύσκολο! Σίγουρα πρέπει να έχει υπομονή και να μην βιάζεται να προσπεράσει βήματα που είναι απαραίτητα για την εξέλιξή του. Αποδοχή ότι η αποτυχία στην σκηνή είναι κάτι το οποίο θα συμβαίνει και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να πάρεις εμπειρία. Πρέπει να γράφεις ΌΛΗ ΤΗΝ ΏΡΑ και το λέω κυρίως για να το ακούσει ο υποφαινόμενος. Να σου αρέσει πολύ αλλιώς δεν θα το κάνεις με τίποτα. Πέμπτο δεν βρίσκω. Α ναι! Να είσαι αστείος.

WRM: Τί χαρακτηριστικά τελικά διαθέτει ένα «καλό κοινό» στις παραστάσεις σου;

ΑΓΓΕΛΟΣ: Να γελάει!

WRM: Ποια η φιλοσοφία σου για τη ζωή με λίγα λόγια.

ΑΓΓΕΛΟΣ: Λακωνικός.

WRM: Αποκάλυψέ μας ένα λογοπαίγνιό σου που σε χαρακτηρίζει.

ΑΓΓΕΛΟΣ: Χμ… δεν ξέρω αν θα με χαρακτήριζε θεματολογικά ένα αστείο μου. Θα σας πω μία από τις αγαπημένες μου μορφές αστείου που μπορεί να βρει κανείς στην πρώτη μου σόλο παράσταση “Το Φιλέτο της Αγοράς” στο Youtube. 6ο χαρακτηριστικό είναι το ξεδιάντροπο promo όλη την ώρα. Λοιπόν να το αστείο: “Κάποιοι με λένε ιμπεριαλιστή, αλλά δεν θέλω να επεκταθώ”.

WRM: Μίλησέ μας για την πιο πρόσφατη δουλειά σου. Πού μπορεί κάποιος να σε απολαύσει αυτή την περίοδο; Ποια τα επόμενα σχέδιά σου;

ΑΓΓΕΛΟΣ: Μαζί με τον Ηλία Φουντούλη έχουμε μια παράσταση εδώ και 3 χρόνια και αυτήν την σεζόν διανύουμε την τελευταία της χρονιά. Κάθε Κυριακή μέχρι Πρωτοχρονιά θα είμαστε στα TGI Fridays του Συντάγματος με το “Double Impact” (έτσι λέγεται η παράσταση). Οπότε γυρνάμε όλη την Ελλάδα κάνοντας το farewell tour του show και ετοιμαζόμαστε σιγά σιγά να το γράψουμε ζωντανά κάπου!

Βρείτε τον Άγγελο Σπηλιόπουλο στα social media:

  • Facebook: Angelos Spiliopoulos
  • Instagram: Angelos Spiliopoulos
  • TikTok: @angelos_spiliopoulos

Leave a Reply