Tech

ΑΙ, κβαντικοί υπολογιστές, Metaverse: Τα τεχνολογικά στοιχήματα που βάζει το 2024

Published

on

Αν κάτι μπορεί να χαρακτηρίσει την χρονιά που έφυγε από άποψη τεχνολογικών εξελίξεων αυτό είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Η εν λόγω τεχνολογία ειδικά στην παραγωγική, γενετική ή δημιουργική – όποια μετάφραση κι αν επιλεγεί – μορφή της, συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας και κατάφερε μέσα από εργαλεία όπως το ChatGPT να εξοικειώσει ακόμα και τους μη έχοντες τεχνολογική κατάρτιση με την χρήση της.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό δε, ήταν η ταχύτητα με την οποία προχώρησε η εν λόγω εξοικείωση. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η τεχνητή νοημοσύνη εισήχθη για πρώτη φορά στα chatbots τη δεκαετία του 1960 αλλά μόλις το 2014, με τα GANs (αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης) κατάφερε να δημιουργήσει πειστικά αυθεντικές εικόνες, βίντεο και ανθρώπινους ήχους. Ακόμα και τότε βέβαια ήταν θέμα συζήτησης και ενασχόλησης μόνο μεταξύ των εξοικειωμένων, συνθήκη που άλλαξε ριζικά μέσα σε μια μόλις χρονιά, το 2023.

AGI: Το επόμενο βήμα του AI

Η φόρα με την οποία εξελίσσεται μάλιστα, δεν αφήνει αμφιβολία ότι και το 2024 η τεχνητή νοημοσύνη και δη η δημιουργική της μορφή θα συνεχίσει να περιλαμβάνεται στις κορυφαίες τεχνολογικές τάσεις που θα απασχολήσουν την παγκόσμια κοινότητα.

Το στοίχημα είναι βέβαια αν θα περάσουμε πλέον στην πιο εξελιγμένη της εκδοχή, που ακούει στο όνομα general AI ή αλλιώς AGI (Αrtificial General Intelligence) και έχει ως στόχο να φέρει την τεχνητή νοημοσύνη ένα βήμα πιο κοντά στην ανθρώπινη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η OpenAI ήδη δουλεύει πάνω στο συγκεκριμένο πρότζεκτ και ο χρόνος θα δείξει τι νέο μπορεί να μας συστήσει.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι εξελίξεις στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι έντονες, ασχέτως αν το στοίχημα της AGI επιτευχθεί. Κι αυτό γιατί όπως επισημαίνουν στελέχη του τεχνολογικού κλάδου η χρήση της GEN AI, θα προσφέρει «νούμερα», κι αυτά με την σειρά τους θα ενισχύσουν την εμπορική της αξιοποίηση.

Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα του Bloomberg που επεσήμανε προ ημερών ότι η OpenAI αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να λανσάρει ένα online store που θα επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται παραμετροποιημένες εκδοχές του δημοφιλούς εργαλείου της GhatGPT.

H χρήση της Gen AI σε εφαρμογές που θα αυτοματοποιούν όλο και πιο περίπλοκες διαδικασίες στο πεδίο των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των μεγάλων δεδομένων (big data) θα ωριμάσει το πρώτο κύμα των επιχειρηματικών πρότζεκτ που βασίζονται στα εν λόγω εργαλεία. Αυτό με τη σειρά του θα καταστήσει τα οφέλη της ευδιάκριτα και θα στρέψει ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις στην αξιοποίησή της.

Προάγγελος των εξελίξεων είναι άλλωστε η ζήτηση των επιχειρήσεων για αναλυτές δεδομένων (data analysts), – δεδομένα ικανά να εκπαιδεύσουν τα εργαλεία AI – η οποία βαίνει αυξανόμενη.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα δώσει ώθηση στο quantum computing

Η ευρεία χρήση της ΤΝ βέβαια, θα απαιτεί όλο και μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ οδηγώντας τα υπάρχοντα συστήματα στα όριά τους. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί ισχυρίζονται ότι θα πυροδοτήσει τις εξελίξεις και σε μια άλλη, πολλά υποσχόμενη κι επαναστατική, τεχνολογία που ακούει στο όνομα κβαντικοί υπολογιστές.

Να θυμίσουμε ότι πριν κλείσει το 2023 η IBM σε συνεργασία με το Εργαστηρίο του Λος Άλαμος, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ και το Πανεπιστήμιο του Τόκιο, παρουσίασε δέκα πρότζεκτς που αποτυπώνουν τη δύναμη των κβαντικών υπολογισμών όταν συνδυάζονται με υπάρχοντα εργαλεία, όπως οι συμβατικοί υπερυπολογιστές κυρίως σε τομείς όπως η προσομοίωση της κβαντικής φυσικής και η επίλυση προβλημάτων στη χημεία και την επιστήμη των υλικών. Προ μηνών δε, η εταιρεία είχε παρουσιάσει τον IBM Quantum System One, o οποίος επεξεργάζεται μεγάλες ποσότητες δεδομένων με υψηλές ταχύτητες και λειτουργεί πλέον στην πανεπιστημιούπολη της κλινικής στο Οχάιο.

Πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι οι κβαντικοί υπολογιστές είναι προ των πυλών προκειμένου να δώσουν λύσεις σε περίπλοκα προβλήματα. Σύμφωνα με στελέχη εταιρειών που ασχολούνται ενεργά με την κβαντική μηχανική η μετα-κβαντική κρυπτογραφία (PQC) και η κβαντική δικτύωση που θα επιτρέψει στους κβαντικούς υπολογιστές να επικοινωνούν και να συνεργάζονται για πιο κλιμακούμενες κβαντικές λύσεις θα βρεθεί στο επίκεντρο το τρέχον έτος.

Παρότι όμως πολλοί επισημαίνουν ότι το 2024 οι σχετικές με τους κβαντικούς υπολογιστές ανακοινώσεις θα αυξηθούν, ο πρώτος κβαντικός υπολογιστής για εταιρική χρήση δεν αναμένεται πριν το 2025.

Θα έρθει τελικά το Metaverse

Ενδιαφέρον θα έχει η χρονιά και στο πεδίο του Metaverse, να δούμε αν οι εκτιμήσεις θα επιβεβαιωθούν ή και πάλι θα διαψευστούν. Να θυμίσουμε ότι μετά τις παλαιότερες ανακοινώσεις του Μαρκ Ζάκερμπεργκ για το Metaverse, που είχαν ιντριγκάρει το ευρύ κοινό, οι εξελίξεις γύρω από το eXtendedreality (XR) ήταν φειδωλές και δεν ενθουσίασαν, κάτι που είχε συμβεί και στην περίπτωση του augmented reality (επαυξημένη πραγματικότητα – AR), ή του virtual reality (εικονική πραγματικότητα – VR) ήταν φειδωλές.

Φέτος όμως, συγκεκριμένα την άνοιξη του 2024, αναμένεται να κυκλοφορήσει το Apple Vision Pro, το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει το σκηνικό και το μέλλον του Metaverse.

Ο κολοσσός του Κουπερτίνο έχει ανακοινώσει ήδη την «εποχή» του spatial computing και τα υπάρχοντα videos είναι εντυπωσιακά, δίνοντας μια εντελώς διαφορετική διάσταση στο metaverse και στον τρόπο εργασίας. Μένει να φανεί βέβαια αν θα καταφέρει πράγματι να αλλάξει τον τρόπο εργασίας, αλληλεπίδρασης και ψυχαγωγίας κι αν το 2024 θα είναι η αρχή αυτής της διαδικασίας.

Τα νέα σε αναδιπλούμενες οθόνες και επεξεργαστές

Όσο για τις τεχνολογικές εξελίξεις που απευθύνονται στους κοινούς θνητούς, κυρίαρχες θα είναι αλλαγές που θα φέρουν οι επεξεργαστές στους συμβατικούς υπολογιστές και οι αναδιπλούμενες οθόνες στις διάφορες έξυπνες συσκευές.

Ήδη τα foldables smartphones έχουν αυξήσει τη δημοφιλία τους και τα μερίδιά τους, καθώς εντάσσονται στην κατηγορία των premium η οποία ήταν η μόνη που κινήθηκε με θετικό πρόσημο το προηγούμενο έτος. Τα laptops με αναδιπλούμενη οθόνη έχουν επίσης ξεκινήσει να πληθαίνουν και σταδιακά θα αποκτήσουν το δικό τους κοινό δεδομένου ότι προσφέρουν πολλές δυνατότητες. Το επόμενο βήμα σε αυτό το πεδίο είναι οι πολλαπλώς αναδιπλούμενες οθόνες (multifoldables), οι οποίες όμως δεν σίγουρο ότι θα κάνουν την εμφάνισή τους φέτος.

Έτερη σημαντική αλλαγή που θα εννοιοδοτήσει διαφορετικά την χρήση των laptops αναμένεται κι από το πεδίο των επεξεργαστών. Η πλατφόρμα Snapdragon 8cx που ανακοινώθηκε από την Qualcomm θα φέρει την αρχιτεκτονική ARM, η οποία χρησιμοποιείτο μέχρι πρότινος στα smartphones, στους φορητούς υπολογιστές. Αυτό σημαίνει αυτόματα πολύ μεγαλύτερη αυτονομία της μπαταρίας, έως και 15 – 20 ώρες (σε πραγματικό χρόνο).

Ο στόχος δεν είναι καινούργιος, η προηγούμενη προσπάθεια όμως έχει αποτύχει. Η κατάσταση πλέον φαντάζει διαφορετική και αναμένουμε τους πρώτους φορητούς υπολογιστές με τη νέα πλατφόρμα για να εκτιμήσουμε τα αποτελέσματα.

Πηγή: www.insider.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Exit mobile version