fbpx
Αν το ChatGPT μπορεί να αναστατώσει την Google το 2023, τι γίνεται με την εταιρεία σας;

Συνήθως οι μεγάλες ανατροπές στον κλάδο γίνονται σταδιακά και στη συνέχεια ξαφνικά.
Για τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και άλλους ηγέτες του κλάδου, το να είσαι στη σωστή πλευρά μιας τέτοιας αναστάτωσης συνήθως απαιτεί να κοιτάς χρόνια μπροστά. Αυτό είναι το κομμάτι του “σταδιακά”.

Αλλά με την κυκλοφορία του ChatGPT τον Νοέμβριο του 2022, το OpenAI “ξαφνικά” και συγκλονιστικά απείλησε να ανατρέψει την μέχρι τώρα απόλυτη κυριαρχία της Google στην αναζήτηση στο διαδίκτυο. Στην πορεία, έγινε επίσης ένας οργανισμός αξίας 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων, φαινομενικά εν μία νυκτί. Η Microsoft, ο μεγαλύτερος μέτοχος του OpenAI, φέρεται να λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος από τα κέρδη του OpenAI για τα επόμενα χρόνια.
Αλλά αυτή δεν είναι καν η μεγαλύτερη επίπτωση του ChatGPT.

Τον Φεβρουάριο του 2023, το OpenAI και η Microsoft ανακοίνωσαν ότι μια ακόμα πιο ισχυρή τεχνητή νοημοσύνη από την ChatGPT ενσωματώθηκε στην παραπαίουσα μηχανή αναζήτησης της Microsoft, την Bing. Και κάπως έτσι – η Microsoft αποτελεί πλέον μια αξιόπιστη απειλή για την προηγουμένως αδιαμφισβήτητη κυριαρχία της Google στην αναζήτηση.

Τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και τα στελέχη των επιχειρήσεων δεν χρειάζονται τεχνητή νοημοσύνη για να αποκωδικοποιήσουν τα διδάγματα που πρέπει να αντλήσουν από αυτό. Τα διδάγματα θα πρέπει να είναι δυνατά και σαφή: Εάν ακόμη και η πανίσχυρη Google μπορεί ενδεχομένως να ανατραπεί από την τεχνητή νοημοσύνη, θα πρέπει να ανησυχείτε για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την εταιρεία σας.

ο Chat GPT είναι ένας τύπος “γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης”, γνωστός ως μεγάλο γλωσσικό μοντέλο. Το καθοριστικό χαρακτηριστικό του είναι η ικανότητα να απαντά με ακρίβεια σε ερωτήσεις που τίθενται σε απλά αγγλικά. Συντάκτης του περιοδικού Forbes αναφέρει χαρακτηριστικά:
“Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, το χρησιμοποίησα ενώ πρόσφατα σχεδίαζα τις χειμερινές διακοπές της οικογένειάς μου. Σκεφτόμουν την Ευρώπη, οπότε ρώτησα το ChatGPT ποια μέρη θα έπρεπε να επισκεφτώ. Όχι μόνο μου πρότεινε οκτώ διαφορετικές πόλεις που μπορούσα να εξετάσω, αλλά μου εξήγησε και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της καθεμιάς από αυτές. Παρατήρησα ότι το Ίνσμπρουκ ήταν μία από τις πόλεις που πρότεινε, οπότε ζήτησα από το ChatGPT να μου πει περισσότερα για το Ίνσμπρουκ. Μου είπε ότι το Ίνσμπρουκ διαθέτει εξαιρετικό σκι, χριστουγεννιάτικες αγορές και καφετέριες και είναι εύκολο να φτάσει κανείς εκεί. Με προειδοποίησε επίσης ότι ορισμένοι τουρίστες προτιμούν ένα πιο απομακρυσμένο, “αλπικό χωριό” από το Ίνσμπρουκ και ότι είναι πολύ ακριβό.

Η αναζήτησή μου τελείωσε σε δευτερόλεπτα. Πήρα τις απαντήσεις που ήθελα, λίγο-πολύ αμέσως, με έναν τρόπο που μου φάνηκε πολύ συνδεδεμένος και φιλικός, και χωρίς να κάνω κύλιση και κλικ στο ένα αποτέλεσμα μετά το άλλο στο Google.”

Δεν είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει κανείς πώς αυτό αποτελεί απειλή για την Google. Ένα άρθρο των New York Times αποκάλεσε αυτή τη στιγμή “κόκκινο κώδικα” για τη Google. Η μεγαλύτερη επίπτωση του ChatGPT στην επιχείρηση της Google, σύμφωνα με τον συντάκτη, είναι η “ακαταλληλότητα για την παροχή ψηφιακών διαφημίσεων”. (Η επιχείρηση διαφημίσεων της Google αντιπροσωπεύει το 80% των εσόδων της).

Απομακρύνοντας αυτή την ανησυχία, τα στελέχη της Google ισχυρίστηκαν αρχικά ότι υπήρχε απλώς πολύ μεγάλο “ρίσκο φήμης” για να αναπτύξουν οι ίδιοι έναν αντίπαλο του ChatGPT. Αλλά στις 7 Φεβρουαρίου, την ίδια ακριβώς ημέρα που η Microsoft ανακοίνωσε την ενσωμάτωση στο Bing μιας τεχνολογίας AI ακόμη πιο ισχυρής από το ChatGPT (από το OpenAI), η Google έκανε την ανατροπή, αποκαλύπτοντας το Bard, τη δική της λύση generative AI, η οποία θα έμπαινε αμέσως σε ημι-δημόσια beta δοκιμή.

Leave a Reply