fbpx
Δάφνη Καραβοκύρη: “-Θέλω να ζω χωρίς τύψεις, θέλω να είμαι αξιοπρεπής, θέλω να βελτιώνομαι και να βλέπω σε καθημερινή βάση μια καλύτερη εκδοχή μου.-”

Το WRM αυτή τη φορά συνάντησε τη γνωστή δημοσιογράφο Δάφνη Καραβοκύρη (@korikaravokiri), η οποία μας μίλησε για την πορεία της στο χώρο της δημοσιογραφίας, για τη σχέση της με τα social media, για τα άρθρα που γράφει αλλά και για το μεγάλο κεφάλαιο στην καριέρα της, το VICE. Πολλοί είναι αυτοί που την αποκαλούν, ακόμη και σήμερα, μετά την απόχώρηση της – το κορίτσι του VICE και όχι άδικα αφού χάρη στα ρεπορτάζ της Δάφνης, ενημερωθήκαμε για πολλά κοινωνικά θέματα, συγκινηθήκαμε και γνωρίσαμε ανθρώπους με διαφορετικές κουλτούρες.

Μπορεί αυτό το διάστημα να μην την απολαμβάνουμε στην τηλεόραση αλλά έχουμε τη χαρά να παρακολουθούμε τις ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις μέσα από το κανάλι της στο YouTube να διαβάζουμε άρθρα της και της μέσα από το savoirville.gr!

WRM: Είναι δύσκολο να εισέλθει κανείς και κατ’ επέκταση να ανελιχθεί στο χώρο της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα;

Δάφνη: Καλησπέρα! Εύχομαι να είστε καλά. Να είμαστε όλοι καλά.

Θα σου «γυρίσω» την ερώτηση και θα στην παρουσίασω μέσα από τα δικά μου μάτια.

Και επειδή πρέπει να είμαστε καλά, καλό θα ήταν να μην κοιτάμε το χώρο στον οποίο εργαζόμαστε αλλά το χώρο στον οποίο επιστρέφουμε μετά την εργάσιμη ημέρα μας. Τι εννοώ; Δυσκολίες υπάρχουν παντού, τώρα αν διαφέρουν από κατάσταση σε κατάσταση ή από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν κάνει και σημαντική διαφορά. Το να μένεις πιστός σε αυτό που κάνεις, όποιο κι αν είναι αυτό, παίζει μεγάλο ρόλο. Δεν θα πρέπει να εστιάζεις σε όσους αντιτίθενται με αυτό που κάνεις ή σε ανθρώπους που σε πολεμάνε ή σε εκείνους που σε σαμποτάρουν. Όταν οδηγείς ένα αμάξι, δεν το οδηγείς κοιτάζοντας προς τα πίσω. Συγκεντρώσου σε αυτό που κάνεις για εσένα, όχι στο αν θα αναγνωριστείς, αν θα βγάλεις πολλά ή λίγα λεφτά και αν τα φώτα θα πέσουν πάνω σου. Να κοιμάσαι ήσυχος το βράδυ και να ξυπνάς με αξιοπρέπεια και άσε τους άλλους να κάνουν ότι κάνουν.

Kανένας χώρος δεν έχει την απόλυτη υγεία και αυτό γιατί όλοι οι άνθρωποι δεν είναι υγιείς, μέσα τους, στο μυαλό και βάση των βιωμάτων.-

Δεν μπορείς να κάνεις κάτι για τους άλλους αλλά μπορείς πάντα να κάνεις το καλύτερο για εσένα.

WRM: Ποια είναι τα θέματα που συνήθως σας συγκινούν και σας κινητοποιούν να μιλήσετε γι’ αυτά;

Δάφνη: Με συγκινεί η ζωή με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Με συγκινούν οι άνθρωποι, οι καταστάσεις, τα βιώματα, το “γιατί” πίσω από κάθε ιστορία, από κάθε πορεία. Πώς να στο εξηγήσω… το να μαθαίνεις τα αίτια και τις συνιστώσες πίσω από μια εξίσωση είναι αυτό που αιτιολογεί την κατάσταση που βλέπεις, σαν να μπαίνουν τα κομμάτια ενός puzzle στη θέση τους. Δεν κοιτάω ποτέ το τέλος σε κάτι, με ενδιαφέρει η αρχή της αρχής.

WRM: Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας με το VICE. Είδαμε ότι μοιραστήκατε μαζί μας πολλά κοινωνικά θέματα. Προσπαθούσατε να μείνετε αποστασιοποιημένη από τις ιστορίες που σας εξομολογούνταν και που ερευνούσατε;

Δάφνη: Όταν αναβλύζεις σαν άνθρωπος από συναισθήματα δεν μπορείς να τα αποτάξεις και δεν θέλησα ποτέ να τα αποτάξω. Το VICE ήταν και παραμένει ο μεγαλύτερος και πιο φωτεινός φάρος στη ζωή μου. Το μεγαλύτερο σχολείο, το οικοδόμημα αλλά και οι άνθρωποί του, τόσο οι συνεντευξιαζόμενοι όσο και οι συνεργάτες μου. Προσπάθησα να κρατήσω πολλές φορές αυτό που λένε «δυνατό στομάχι» αλλά κατάλαβα ότι είναι μάταιο.

-Δεν θέλησα ποτέ να γίνω πεζή, να κυνηγάω ένα θέμα για την δημοτικότητά του ή την έκθεσή του μέσα από την οποία θα γινόμουν εγώ «μάγκας». –

Με συνέπαιρναν οι ανθρώπινες ιστορίες και πήγαινα κοντά, πολύ κοντά στους ανθρώπους με κίνδυνο πάντα να «χάσω» τον εαυτό μου και να μπω πολύ βαθιά σε ένα θέμα με ρίσκο να επηρεάστει η κρίση μου και να θολώσει η αντικειμενικότητά μου. Όμως, δεν μπόρεσα να πάω ενάντια στη φύση μου και η φύση μου με καλεί στην αναζήτηση της αλήθειας.

-Η αλήθεια είναι η ζωή, η αλήθεια είναι οι άνθρωποι και η αλήθεια πονάει – τί να κάνουμε τώρα; –

Δεν είμαι φοβική με την αλήθεια, είμαι φοβική με το ψέμα. Προτιμώ να πονάω παρά να εθελοτυφλώ και να κολυμπάω σε θολά νερά.

WRM: Πως μπήκατε εσείς στο χώρο της δημοσιογραφίας; Ήταν κάτι που πάντα σας κέντριζε το ενδιαφέρον;

Δάφνη: Είχα την τύχη να μεγαλώσω με «φωτισμένους» και λόγιους ανθρώπους. Αναφέρομαι στον πατέρα μου και στο παππού μου. Μάλιστα ο πατέρας μου, μου είχε πει, πως όταν γεννήθηκα είχα ένα ερωτηματικό ζωγραφισμένο στο κούτελό μου. Από παιδί είχα πάντα πολλές απορίες, όπως όλα τα παιδιά, αλλά είχα την τύχη να έχω δύο ανθρώπους με πολλές εμπειρίες δίπλα μου να απαντάνε σε κάθε μου απορία και αυτό νομίζω με διαμόρφωσε.

Ήθελα να μάθω να βρίσκω το θάρρος να ρωτάω αυτά που θέλω, χωρίς να προσβάλλω ή να φέρνω τον άλλον σε δύσκολη θέση, να μπορώ να παραθέτω τα πιο απλά ερωτήματα χωρίς προκατάληψη ή δόλο και να μάθω να έχω την υπομονή να απαντάω σε ερωτήσεις άλλων και διεξοδικά να εξηγώ κάθε μου σκέψη για κάθε μου κίνηση.

-Η δημοσιογραφία για εμένα, είναι η συνεχής ανακάλυψη ανθρώπων και καταστάσεων.-

Η δημοσιογραφία για μένα είναι ένα ταξίδι εξερεύνησης και χαίρομαι που έχω καταφέρει να βρω έναν δικό μου τρόπο προσέγγισης.

WRM: Ποια είναι η αγαπημένη σας δημοσιογραφική εμπειρία που έχετε ζήσει ως τώρα;

Δάφνη: Όλες τις αγαπώ και ξέρεις γιατί; Γιατί ανάλογα με τη δική μου ηλικία, φορούσα διαφορετικό ζευγάρι ματιών και έβλεπα μια κατάσταση υπό εκείνο το πρίσμα. Είμαστε πλαστελίνες. Πλαθόμεθα συνεχώς, μεταβαλόμαστε, αλλάζουμε άρα αλλάζει, μεταβάλλεται και πλάθεται και ο τρόπος αντίληψής μας. Όλες λοιπόν τις αγαπώ απλώς τώρα βλέπω καλύτερα εμένα μέσα σε αυτές και όχι μόνο τον άνθρωπο απέναντί μου.Photo credits: Kosmas Koumianos (@kosmaskoumianos)

WRM: Πόσο συχνά χρησιμοποιείτε τα social media; Σας έχουν βοηθήσει θετικά στο να προβάλετε τη δουλειά σας και να εξελιχθείτε επαγγελματικά μέσα από αυτά;

Δάφνη: Τα social media τα κορόιδευα. Γνώρισα τo Facebook ως πρωτοετής στο Πανεπιστήμιο του Kent στην Αγγλία και μάλιστα τότε ήταν ένα δίκτυο επικοινωνίας και διάδρασης μεταξύ φοιτητών. Μου φαινόταν γελοία η αυτοπροβολή των ανθρώπων. Μου φαίνονταν πως τρέφει τη ματαιοδοξία τους για την αυτοεικόνα τους και μειώνει τη νοημοσύνη τους. Καλώς ήρθες 21ος αιώνα για να μου ανατρέψεις εκείνη τη θεώρηση και να με κάνεις μέρος του συστήματος. Όπως όλα τα μέσα, έτσι και αυτό θέλει προσοχή, τάξη και μέτρο. Δεν είσαι μια φωτογραφία. Δεν είσαι μια φωτογραφία ΣΟΥ και σίγουρα δεν είσαι αυτό που θέλεις εξιδανικευμένα να δείχνεις.

Τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης πρέπει να τα αξιοποιείς για να περάσεις ένα μήνυμα, μια αισθητική, μια άποψη – ΟΚ κι αν έχουν μέσα στην εικόνα, την εικόνα σου – το θέμα είναι πώς την δείχνεις – όλα έχουν τρόπο – τον τρόπο που τους δίνεις εσύ. Το Instagram, για να έρθω στην ερώτησή σου είναι πλέον ο νέος άμεσος τρόπος επικοινωνίας – είναι η νέα μορφή μηνύματος. Και βοηθάει, και σου λύνει τα χέρια. Μου αρέσει το Instagram.

WRM: Κατά τη γνώμης σας, τι προσόντα χρειάζεται να έχει κάποιος ώστε να θεωρηθεί καλός δημοσιογράφος;

Δάφνη: Δεν ξέρω να στο απαντήσω αυτό γιατί ποτέ δεν ήξερα και δεν έμαθα τα κριτήρια, αν τα έμαθα δεν τα ακολούθησα και επίσης ποια είμαι εγώ να κρίνω έναν καλό ή έναν κακό δημοσιογράφο; Όχι επειδή φοβάμαι μην κριθώ, αλίμονο, όλοι κρινόμαστε καθημερινά αλλά γιατί θεωρώ την εκτέλεση κάθε επαγγέλματος υποκειμενική και προσωπική υπόθεση.

WRM: Πιστεύετε πως στην Ελλάδα, στο χώρο της δημοσιογραφίας υπάρχουν ακόμα σεξιστικά στερεότυπα; Εσείς έχετε αντιμετωπίσει κάτι ανάλογο;

Δάφνη: Και πού δεν υπάρχουν θα σου πω εγώ. Όσο υπάρχουν άνθρωποι, που δεν είναι τέλειες μηχανές, θα βγάζουν και προβλήματα. Ναι, έχω αντιμετωπίσει αλλά το αντιμετώπισα και αναλόγως. Δεν βγήκα να το πω σε τρίτους το είπα απευθείας στους ανθρώπους που με έφεραν σε αυτήν την θέση και τους έβαλα στην θέση τους.

WRM: Τι είναι αυτό που αγαπάτε και αυτό που δεν σας αρέσει τόσο στη δημοσιογραφία;

Δάφνη: Ότι δεν εμβαθύνει ο κόσμος. Αυτό δεν είναι χαρακτηριστικό των δημοσιογράφων, αυτό είναι χαρακτηριστικό της γενιάς μας και της εποχής στην οποία που ζούμε. Με απογοήτευση βλέπω καθημερινά ότι η επιφάνεια στις ζωές των ανθρώπων έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.


Photo credit: Kosmas Koumianos (@kosmaskoumianos)

WRM: Σας αρέσει πιο πολύ να αρθρογραφείτε ή να παρουσιάζετε; Η τηλεόραση είναι κάτι που σας έχει λείψει;

Δάφνη: Μου αρέσουν και τα δύο εξίσου. Το κάθε μέσο έχει τη δική του μαγεία και σε κάνει να δείχνεις και μια άλλη σου πλευρά. Τα κείμενά μου, αποτυπώνουν τη σχέση μου με τον εαυτό μου, τα βίντεό μου αποτυπώνουν την σχέση εμού με τους άλλους και τη συναναστροφή μας. Μου έχουν γίνει προτάσεις αυτόν τον ένα χρόνο που αποφάσισα να αποχωρήσω από το VICE θεωρώντας πως έχω ολοκληρώσει τον κύκλο μου σε αυτήν την στέγη, αλλά τα κριτήριά μου για να συμμετάσχω σε κάτι τηλεοπτικό έχουν αλλάξει. Δεν με ενδιαφέρει πάση θυσία να συμμετάσχω σε κάτι για να φανώ, με ενδιαφέρει να μπορώ να είμαι η καλύτερη εκδοχή μου σε κάτι που μου ταιριάζει και επειδή σε ό,τι κάνω δίνομαι ολοκληρωτικά, θέλω να είναι κάτι που μου ταιριάζει και του ταιριάζω στο μεγαλύτερο ποσοστό του αν όχι στο 100 % που είναι κάπως ουτοπικό. Θα ήθελα να ξανακάνω τηλεόραση αλλά πλέον πολύ συνειδητά και για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Θέλω να προσφέρω, είτε αυτό λέγεται γέλιο είτε αυτό λέγεται μια διαφορετική προσέγγιση στα πράγματα.

WRM: Πως φαντάζεστε τη ζωή σας σε 10 χρόνια; Έχετε κάποιους στόχους που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Δάφνη: Θέλω να είμαι καλά σήμερα. Αυτό γίνεται με το να χτίζεις το χθες σου, να οχυρώνεις το σήμερα και να οραματίζεσαι με αργά και σταθερά βήματα το αύριο. Δεν θέλω να φανταστώ τη ζωή μου από τώρα σε 10 χρόνια. Σε 10 χρόνια μπορεί να μην υπάρχω. Θέλω όμως στο σήμερα να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για μένα και τους ανθρώπους γύρω μου.

-Θέλω να ζω χωρίς τύψεις, θέλω να είμαι αξιοπρεπής, θέλω να βελτιώνομαι και να βλέπω σε καθημερινή βάση μια καλύτερη εκδοχή μου.-

Μπορείτε να βρείτε την Δάφνη Καραβοκύρη:

Instagram: https://www.instagram.com/korikaravokiri/

YouTube:  https://www.youtube.com/channel/UCjxzuAT74dBGs-_TnWwcotg

Email: dafnikar@gmail.com

H ομάδα του WRM ευχαριστεί θερμά τη Δάφνη Καραβοκύρη για την ενδιαφέρουσα συζήτηση και για τις φωτογραφίες που μας παραχώρησε.