fbpx
Εγχειρίδιο ανακύκλωσης: Πώς μπορούμε να ανακυκλώσουμε σωστά και αποτελεσματικά;

Πως μπορούμε να ανακυκλώσουμε σωστά και αποτελεσματικά; Τι πρέπει να γνωρίζουμε; Τι πετάμε και τι δεν πετάμε στους αντίστοιχους κάδους; Και τι είναι αυτό που χρειάζεται να προσέχουμε; Παρακάτω θα βρείτε κάποιες χρήσιμες διευκρινίσεις προκειμένου να ανακυκλώνουμε σωστά και πρακτικά!

Πως ανακυκλώνουμε; Κάθε υλικό τοποθετείται σε διαφορετικούς κάδους που, ανάλογα με το χρώμα τους, δέχονται διαφορετικά υλικά

Μπλε κάδος: Σε αυτόν τοποθετούμε χάρτινες συσκευασίες 

— Χαρτοκιβώτια ηλεκτρικών συσκευών, συσκευασίες από γάλα, δημητριακά, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, οδοντόκρεμες, χαρτοσακούλες, κουτιά χυμών. Στην τελευταία κατηγορία υπάρχουν ορισμένα κουτιά που δεν ανακυκλώνονται, επειδή αποτελούν συνδυασμό πλαστικού και χαρτονιού. Πριν τα πετάξουμε στον μπλε κάδο, ελέγχουμε αν έχουν την ειδική σήμανση καταλληλότητας για ανακύκλωση.

— Αλουμινένια κουτάκια από αναψυκτικά, μπίρες.

— Γυάλινες συσκευασίες από νερό, χυμούς, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, βαζάκια τροφίμων.

— Πλαστικές συσκευασίες από μπουκάλια νερού, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρο, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες, μεμβράνη περιτυλίγματος.

— Κουτάκια από λευκοσίδηρο, δηλαδή από γάλα εβαπορέ, καφέ, τόνο, ζωοτροφές, ντοματοπολτό, μπισκότα.

— Καπάκια από πλαστικά μπουκάλια. Ο διαχωρισμός οφείλεται στο ότι τα μπουκάλια ανακυκλώνονται με διαφορετικό τρόπο.

Ποια υλικά δεν ρίχνουμε στον μπλε κάδο ανακύκλωσης;

— Τα σπασμένα γυαλιά. Η διαλογή στα κέντρα γίνεται συνήθως με τα χέρια και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού των εργαζομένων. Άρα σπασμένα μπουκάλια, ποτήρια, γυαλιά δεν τα πετάμε στους μπλε κάδους αλλά στους κοινούς.

— Χάρτινες συσκευασίες έτοιμου φαγητού (π.χ. πίτσα). Επειδή είναι γεμάτες λάδια και λίπη δεν ανακυκλώνονται, αντιθέτως δημιουργούν πρόβλημα στη διαδικασία διαχωρισμού.

— Κομματάκια χαρτιού. Το σύστημα των μπλε κάδων δεν μπορεί να διαχειριστεί κομμάτια χαρτιού που είναι μικρότερα από μια σελίδα μεγέθους Α4, δηλαδή σκισμένες σελίδες σε μικρότερα κομμάτια, εισιτήρια και άλλα παρόμοια.

— Βρεγμένο ή λερωμένο χαρτί. Λερωμένες χαρτοπετσέτες ή κομμάτια λαδωμένου χαρτιού δεν ανακυκλώνονται, μάλιστα αχρηστεύουν τα υπόλοιπα υλικά που βρίσκονται εκείνη τη στιγμή στον κάδο.

— Υλικά από πηλό. Αρκετά είδη καθημερινής χρήσης, όπως οι παλιές κούπες του καφέ ή τα πήλινα κεσεδάκια γιαουρτιού, είναι κεραμικά, δηλαδή προέρχονται από ψημένο πηλό και μπαίνουν στους κοινούς κάδους.

— Αφρολέξ και φελιζόλ. Και τα δύο είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά και μπορεί να πάρουν φωτιά σε οποιοδήποτε στάδιο της πορείας της ανακύκλωσης. Γι’ αυτό τα πετάμε στους κοινούς κάδους.

— Συσκευασίες τοξικών υλικών. Πλαστικές ή μεταλλικές συσκευασίες που περιείχαν ορυκτέλαια, αντιψυκτικά, εντομοκτόνα κ.ά. δεν μπαίνουν στους μπλε κάδους, γιατί τα κατάλοιπα των τοξικών δεν καθαρίζονται εύκολα.

 Δισκάκια CD, DVD και βιντεοκασέτες. Παρότι κατασκευάζονται κατά κύριο λόγο από αλουμίνιο, τα ψηφιακά δισκάκια περιέχουν πολλές προσμείξεις που καθιστούν αδύνατη την άμεση ανακύκλωσή τους. Το ίδιο ισχύει και για τις βιντεοκασέτες (όσες έχουν απομείνει), καθότι, εκτός από το πλαστικό περίβλημα, περιέχουν και την ταινία, η οποία δεν ανακυκλώνεται.

— Καλαμάκια και πλαστικά μαχαιροπίρουνα. Παρότι πλαστικά, τα συγκεκριμένα υλικά μίας χρήσης δεν ανακυκλώνονται εύκολα από τα συστήματα ανακύκλωσης.

— Πλαστικά έπιπλα. Οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης δεν είναι κατάλληλοι για πλαστικά έπιπλα, μόνο για υλικά της συσκευασίας τους. Τα μεγάλα πλαστικά αντικείμενα, τα οποία συχνά περιέχουν και άλλα υλικά, πρέπει να πηγαίνουν στα κέντρα συγκέντρωσης ογκωδών αντικειμένων. Για να πετάξουμε ένα μεγάλο αντικείμενο επικοινωνούμε με την 24ωρη γραμμή εξυπηρέτησης πολιτών του δήμου Αθηναίων 1595 ώστε να κλείσουμε ραντεβού αποκομιδής.

— Τηλεκάρτες. Δεν θεωρούνται συσκευασίες, γι’ αυτό δεν μπαίνουν στους μπλε κάδους.

— Διάφορα άλλα αντικείμενα που δεν πετάμε στους μπλε κάδους ανακύκλωσης είναι: γάντια, γυαλόχαρτο, δερμάτινα αντικείμενα, λάμπες, λαμπτήρες, μελάνια και τόνερ (αυτά μπορούν να ανακυκλωθούν, αλλά συλλέγονται σε διαφορετικά σημεία), δοχεία από λάδια μηχανής, μπάλες (ποδοσφαίρου κ.λπ.), κούκλες και παιδικά παιχνίδια (ακόμα κι αν είναι πλαστικά), πάσης φύσεως ξύλινα αντικείμενα, οδοντόβουρτσες, παπούτσια, ρούχα, ενδύματα και υφάσματα γενικώς, πάνες μίας χρήσης, σελοτέιπ, στρώματα, στιλό και φωτογραφίες, ενέσεις και ιατρικά απόβλητα (απαιτούν ιδιαίτερη μεταχείριση), μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές κάθε είδους (σίδερα, φούρνοι μικροκυμάτων κ.λπ.), κλαδιά και γενικά προϊόντα κλαδέματος, οικοδομικά υλικά και χώμα.

Πως πετάμε ανακυκλώσιμα στον μπλε κάδο: Αδειάζουμε και καθαρίζουμε τα κουτιά από υπολείμματα.Όσες συσκευασίες μπορούμε, τις τσακίζουμε ή τις διπλώνουμε, για να εξοικονομήσουμε χώρο στον κάδο.Αδειάζουμε τη σακούλα με τα προς ανακύκλωση υλικά μέσα στον κάδο. Στη συνέχεια ανακυκλώνουμε ξεχωριστά και τη σακούλα.

Κίτρινος κάδος: Χαρτιά και χαρτόνια διπλωμένα για να μειώνεται ο όγκος τους. 

Πορτοκαλί κάδος: Πλαστικά 

Πράσινος κάδος: Ό,τι δεν ανακυκλώνεται. 

Μπλε κώδωνας: Γυαλιά που είναι σπασμένα. 

Κόκκινος κάδος: Μέταλλα (αλουμίνιο, λευκοσίδηρος)

Στήλη μπαταριών: Μπαταρίες 

Ορθογώνιος κόκκινος κάδος: Ρούχα και παπούτσια  

Καφέ κάδος: Βιοαπόβλητα – οργανικά υλικά κουζίνας, κήπου κ.λπ.

Πηγή: www.lifo.gr

Leave a Reply