fbpx
Gary Vaynerchuck: Έρχεται μια πραγματική απόσυρση της αγοράς «NFT Winter».

Ο δημιουργός του VeeFriends αναμένει ένα bear market μπροστά, αλλά εξακολουθεί να λέει ότι «τα NFT θα είναι εδώ για το υπόλοιπο της ζωής όλων».

Ο επενδυτής και επιχειρηματίας NFT, Gary Vaynerchuk είναι απίστευτα bullish για το μέλλον των NFT, συμπεριλαμβανομένων των συλλεκτικών ειδών, της έκδοσης εισιτηρίων και άλλων. Ακόμα κι έτσι, ωστόσο, πιστεύει ότι είναι βέβαιο ότι θα συμβεί σημαντική υποχώρηση στην αποτίμηση.

Μιλώντας με τον αρχισυντάκτη της Decrypt Dan Roberts στη σημερινή εκδήλωση Crypto Goes Mainstream σε συνεργασία με το Yahoo Finance, ο Vaynerchuk – ο δημιουργός των VeeFriends που βασίζονται στο Ethereum, καθώς και ένας συλλέκτης CryptoPunks και άλλων NFT – είπε ότι πιστεύει ότι έρχεται μια bear αγορά NFT.

«Η συζήτηση πρόκειται να γίνει πολύ ενδιαφέρουσα όταν φτάσουμε σε έναν χειμώνα NFT, επειδή υπάρχει υπερβολική βραχυπρόθεσμη απληστία και ζητήματα προσφοράς και ζήτησης», είπε, ενώ συζήτησε γιατί πιστεύει ότι οι άνθρωποι αγοράζουν και επενδύουν σε NFT.

Ένα NFT λειτουργεί σαν τίτλος ιδιοκτησίας σε ένα αποδεδειγμένα σπάνιο ψηφιακό αντικείμενο, όπως μια εικόνα, ένα αρχείο βίντεο ή ένα στοιχείο βιντεοπαιχνιδιού. Η αγορά NFT εξερράγη στις αρχές του 2021, δημιουργώντας όγκο συναλλαγών αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, το buzz των πρώιμων ετών φάνηκε να εξασθενεί στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού, ωθώντας ορισμένους να προτείνουν ότι η τρέλα NFT ήταν απλώς μια βραχυπρόθεσμη μόδα.

Τελικά, η αγορά εκτινάχθηκε σε νέα ύψη ξεκινώντας τον Αύγουστο, με την DappRadar να αναφέρει όγκο συναλλαγών αξίας 10,67 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο για το τρίτο τρίμηνο—αύξηση 700% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Μαζί με την τεράστια trading δραστηριότητα, η τελευταία έκρηξη ώθησε δημοφιλείς συλλογές όπως CryptoPunks, Bored Το Ape Yacht Club και το Axie Infinity σε νέα ύψη τιμών επίσης.

Ο Βάινερτσουκ δεν είπε πότε πιστεύει ότι θα έρθει μια απόσυρση, αλλά μίλησε για την πιθανή έκταση της πτώσης που πιστεύει ότι θα έρθει – και πώς θα ήταν ανάλογη με την άνοδο και την πτώση των κορυφαίων μετοχών στο παρελθόν.

«Θα υπάρξει ένα πραγματικό [κραχ], νομίζω», είπε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα προηγούμενα βραχυπρόθεσμα παράθυρα στα οποία βυθίστηκε η αγορά NFT. “Το άτομο από την άλλη πλευρά θα είναι σαν, “Gary, κοίτα, τα [CryptoPunks] αξίζουν 30.000 $, ήταν 800.000 $.” Και θα πω, “Εδώ, κοιτάξτε αυτό το γράφημα στο Yahoo Finance που σας δείχνει μετοχή της Amazon. Δείτε τι συνέβη τον Μάρτιο/Απρίλιο του 2000, όταν κατέρρευσε όλη η τρέλα του Διαδικτύου.»

«Ναι, όλα παγιδεύτηκαν σε αυτό το υπόγειο ρεύμα, επειδή η απληστία και τα βραχυπρόθεσμα οικονομικά συμφέροντα υπερεκτίμησαν τα πάντα – η βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά υπερεκτίμησε τα πάντα. Ξεβράστηκε», είπε. «Και αυτή ήταν η στιγμή να αγοράσω το Amazon και το eBay, γιατί αυτές ήταν πραγματικές εταιρείες».

Ο Vaynerchuk είπε ότι πιστεύει ότι η πλειονότητα των έργων NFT θα χάσει σημαντική αξία με την πάροδο του χρόνου, αλλά ότι τα έργα blue chip θα ανέβουν σε ακόμη μεγαλύτερα ύψη. Μίλησε για συλλογές όπως το CryptoPunks και το Bored Ape Yacht Club, καθώς και κομμάτια από το XCOPY, το οποίο είχε πολλαπλές πωλήσεις NFT πάνω από το όριο των εκατομμυρίων δολαρίων. «Το XCOPY δείχνει όλες τις αποχρώσεις του να γίνεις Γουόρχολ, Μπάνκσι ή Πόλοκ», είπε ο Βαϊνερτσούκ.

“Πιστεύω ακράδαντα ότι το 90% των έργων NFT αυτή τη στιγμή, οι αξίες [τους] θα είναι μικρότερες από αυτό όταν ειπωθούν και γίνουν όλα”, είπε. «Το πρόβλημα είναι ότι το 2% θα είναι πολύ πιο εξαιρετικά υψηλό… που απαιτείται να κάνει κανείς την εργασία για να δει την ευκαιρία».

Καθώς η αγορά NFT ωριμάζει, ωστόσο, ο Vaynerchuck αναμένει ότι η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί πολύ πιο ευρύτερα από ό,τι για τα συλλεκτικά αντικείμενα, κάτι που είναι ένα από τα κύρια σημεία εστίασης της τρέχουσας αγοράς.

«Κάθε συμβόλαιο—όλα», είπε, όταν ρωτήθηκε για τις μελλοντικές χρήσεις των NFT. Ο Vaynerchuk ανέφερε την αγορά σπιτιού ή αυτοκινήτου ως πιθανά παραδείγματα. «Είναι ένα έξυπνο συμβόλαιο που είναι επιβεβαιωμένο, αποδεκτό και διαφανές. Είναι το Άγιο Δισκοπότηρο για τους ανθρώπους. «Απλώς είμαστε οι τυχεροί άνθρωποι που είμαστε εδώ όταν επινοείται. Θα είναι κοσμικό σε 80 χρόνια».

«Τα NFT θα είναι εδώ για το υπόλοιπο της ζωής όλων – και θα αποκτήσουν περισσότερο νόημα, όχι λιγότερο», είπε ο Vaynerchuk.

Οι απόψεις και οι ιδέες που εκφράζονται εδώ είναι αποκλειστικά αυτές του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις του site. Κάθε κίνηση επένδυσης και διαπραγμάτευσης συνεπάγεται κίνδυνο, θα πρέπει να κάνετε τη δική σας έρευνα κατά τη λήψη μιας απόφασης.

Πηγη Cryptonews.gr