fbpx
Georgios Galifianakis: Δημιουργική και ποιοτική ζαχαροπλαστική με ιστορία

Το νεοαφιχθέν ζαχαροπλαστείο της Αγίας Παρασκευής φιλοξενεί στις προθήκες του μερικά από τα πιο σαγηνευτικά γλυκά της Αθήνας

Μια γλυκιά ιστορία σαν παραμύθι. Ο Γεώργιος Γαλυφιανάκης μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Τα χρόνια ήταν τέτοια, που έφηβος ακόμα ξεκίνησε να δουλεύει σε ζαχαροπλαστεία της γενέτειρας του, μαθαίνοντας την τέχνη και αλχημία του ζαχαροπλάστη – κάτι που κέντρισε ολοκληρωτικά το ενδιαφέρον του και στο οποίο παρουσίασε τεράστια κλίση. Την δεκαετία του 60’ η περιρρέουσα αστυφιλία τον φέρνει στην Αθήνα, όπου συνεχίζει να εξελίσσεται στα εργαστήρια μεγάλων ζαχαροπλαστών, όπως το εμβληματικό «Ρωσικόν» στην Ομόνοια αλλά και ξενοδοχεία στις πάντα κοσμοπολίτικες Σπέτσες. Κάποια στιγμή, παίρνει τη γενναία απόφαση να ανοίξει κάτι δικό του. Στήνει λοιπόν το πρώτο του κατάστημα στο Πόρτο Ράφτη, και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα βλέπει τη φήμη του να εκτοξεύεται πέραν των στενών συνόρων του καλοκαιρινού θέρετρου, με κόσμο απ’όλη την Αθήνα (ανάμεσά τους και πολλοί επώνυμοι της εποχής) να τον επισκέπτονται για τα μεθυστικά γλυκά του. Η σκληρή δουλειά του, η εμπειρία του κι η δημιουργικότητά του δικαιώνονται! Η δεκαετία του 80’ του φέρνει ένα δεύτερο μαγαζί στο Γαλάτσι, που για όσους θυμούνται άφησε εποχή, ενώ το 1990 – δίπλα στο ζαχαροπλαστείο του Πόρτο Ράφτη -ανοίγουν οι θρυλικοί λουκουμάδες, που γίνονται ο απόλυτος προορισμός για το αγαπημένο, χρυσαφένιο έδεσμα, σε ολόκληρη την αττική.

Τα χρόνια παιρνούν, οι εποχές αλλάζουν, κι ο Γεώργιος Γαλυφιανάκης φεύγει από τη ζωή, ίσως για να προσφέρει πλέον τα μαγικά γλυκά του στον κόσμο των αγγέλων. Ο γιος του Μηνάς, μεγαλωμένος μέσα στα ζαχαροπλαστεία του πατέρα του όμως, όπως είναι και φυσικό, έχει μοιραία «κολλήσει» το μικρόβιο της δημιουργικής ζαχαροπλαστικής. Με σπουδές (Ecole Lenôtre Paris & L’Ecole Du Grand Chocolat Valrhona) και επαγγελματική πορεία σε Ελλάδα και εξωτερικό που θα ζήλευαν πολλοί ζαχαροπλάστες αλλά και με έντονη την «ανησυχία» της δημιουργίας, ανοίγει τον Δεκέμβρη του 2018 το «Georgios Galifianakis», ένα ζαχαροπλαστείο πραγματικό κόσμημα για την Αγία Παρασκευή και ίσως τον πιο «γλυκό» φόρο τιμής στην ιστορία του μεγάλου patissier, με το ιστορικό κατάστημα του Πόρτο Ράφτη να συνεχίζει το legacy μέχρι σήμερα.

Η είσοδος στο κατάστημα του Πόρτο Ράφτη

Τα ζαχαροπλαστεία «Georgios Galifianakis» αφηγούνται την ιστορία της σύγχρονης δημιουργικής ζαχαροπλαστικής, αυτής που κάθετί φτιάχνεται από το μηδέν με αγνά, φρέσκα υλικά, και αυτής που εξυψώνει κάθε επιμέρους πρώτη ύλη για ένα άρτιο και μοναδικό γευστικό αποτέλεσμα. Είναι συνώνυμα με το γαλακτομπούρεκο (που εδώ βιώνει μια ιδανική εκδοχή), αλλά φημίζονται και για το βελούδινο προφιτερόλ τους, το εξαιρετικό tiramisu με μασκαρπόνε, την λεμονόπιτα με πραγματικό χυμό λεμονιού, την αυθεντική γαλλική creme brulee με βανίλια Μαγαδασκάρης, την μοναδική τάρτα Gianduja – γλυκά στο οποία η ποιότητα, το μεράκι κι η φρεσκάδα διακρίνονται από την πρώτη κουταλιά. Στο μαγαζί, μπορεί επίσης κάποιος να καταστεί μέρος της μυσταγωγίας της παρασκευής του μιλφέϊγ με χειροποίητη σφολιάτα βουτύρου, αφού συναρμολογείται à la minute μπροστά στα μάτια σου.

Θριαμβεύουν επίσης στο παγωτό τους, το οποίο φτιάχνεται με την «θερμή» μέθοδο, κατά την οποία φρέσκο βιολογικό γάλα από τη Θράκη παστεριώνεται στους 84oC και ψύχεται απότομα με συνεχή ανάδευση μέχρι τους 4oC, για να αφεθεί ένα 24ωρο ούτως ώστε να ωριμάσουν και να αποδοθούν οι γεύσεις του. (Ξεχωρίσαμε το παγωτό φυστίκι με 100% πάστα φυστικιού χωρίς χρώματα και αρώματα αλλά και το παγωτό σοκολάτα Valrhona, τη «βασίλισσα» της σοκολάτας!) Μνείας αξίζουν όμως και τα σιροπιαστά τους, που φτιάχνονται με χειροποίητο φύλλο που ανοίγει στο χέρι, και αιγοπρόβιο, ελληνικής προέλευσης βούτυρο (και είναι μια αποκάλυψη!)

Στο πελατολόγιό τους ανήκουν όλοι οι gourmands, όλοι όσοι εκτιμούν την επίπονη διαδικασία της δημιουργίας από το μηδέν, χωρίς χρήση κανενός πρόσθετου, συντηρητικού ή μίγματος. Κάθε γλυκό τους έχει δουλευτεί με φανατική προσοχή στη λεπτομέρεια, κάτι που αποτυπώνεται και στα ανεξίτηλα χαμόγελα ικανοποίησης στους αποδέκτες τους. Τόσο ο Μηνάς Γ. Γαλυφιανάκης όσο και η ομάδα του, έχουν σοβαρή γνώση της τέχνης τους, με προϋπηρεσία σε σημαντικά εγχώρια και διεθνή πόστα, κι είναι άνθρωποι που στοχεύουν στην ποιοτική εξέλιξη της ζαχαροπλαστικής μέσα από ένα συνεχές «σκάλισμα» της γεύσης, με πρωτότυπες, δικές τους συνταγές. Και παρά το γεγονός της χρονοβόρας και επίπονης διαδικασίας της πρωτογενούς παραγωγής και των υψηλής ποιότητας πρώτων υλών, τα πάντα στα ζαχαροπλαστεία «Georgios Galifianakis» είναι τιμολογημένα έτσι, ώστε να είναι προσιτά σε όλους. «Την ποιότητα ένας εκπαιδευμένος ουρανίσκος δεν την ξεχνά ποτέ» καταλήγει ο Μηνάς. Κι εμείς συνυπογράφουμε.

Georgios Galifianakis
Αγία Παρασκευή: Λεωφ. Μεσογείων 398 & Αιγαίου Πελάγους, τηλ. 2106008669
Πόρτο Ράφτη: Λεωφόρος Αυλακίου, τηλ. 2299076692
www.georgios-galifianakis.gr

Πηγή: athenshotspots.gr

Leave a Reply