fbpx
Η Φωτεινή Μαυροπούλου, με τις συμβουλές και τις συνταγές της, μας ταξιδεύει σε ένα κόσμο χωρίς “αμαρτία”!

Η γλυκύτατη διατροφολόγος-διαιτολόγος, Φωτεινή Μαυροπούλου, μιλάει στο WeAreMedia για τα οφέλη της διατροφής, ταξιδεύοντας μας με τις συνταγές της σε ένα κόσμο χωρίς “αμαρτία” και σίγουρα… με λιγότερες θερμίδες! Περισσότερα διαβάστε στη συνέχεια…

WRM: Μίλησέ μας για σένα. Πως επέλεξες τον επαγγελματικό χώρο της Διατροφολογίας-Διαιτολογίας;

Φωτεινή: Zω και εργάζομαι στη Θεσσαλονίκη, όπου και διατηρώ το δικό μου διαιτολογικό κέντρο, αρκετά κοντά στην πλατεία Αριστοτέλους! Το διαιτολογικό κέντρο είναι ένας χώρος ευχάριστος, που έφτιαξα με πολλή αγάπη ώστε να υποδέχεται τον οποιονδήποτε είτε από κοντά είτε σε συνεδρίες από απόσταση. Από πολύ μικρή ήμουν αρκετά περίεργη σχετικά με το τι τρεφόμαστε και τι εισέρχεται στον οργανισμό μας ώστε τελικά μεγαλώνοντας το έκανα πραγματικότητα, σπουδάζοντας Διατροφή και Διαιτολογία στο ΤΕΙ Κρήτης. Έπειτα άνοιξα το δικό μου γραφείο, πραγματοποιώντας ένα ακόμη όνειρο μου και είμαι ιδιαίτερα ευτυχισμένη για αυτό το δημιούργημα!

WRM: Όλο και συχνότερα παρατηρούνται περιστατικά ακραίων σωματικών διαταραχών είτε αυτό λέγεται ανορεξία είτε παχυσαρκία. Σχετικά με τέτοιου είδους φαινόμενα, τι έχεις να συμβουλεύσεις τους νέους;

Φωτεινή: Στην εποχή που ζούμε, καλώς ή κακώς, τα social media και κατ’ επέκταση η τηλεόραση, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι του σώματος κάτι που επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα άτομα, κυρίως, μικρότερης ηλικίας. Η συμβουλή που δίνω εγώ, είναι να αισθανόμαστε καλά με το σώμα μας, είτε αυτό έχει περισσότερα ή λιγότερα κιλά, και όταν το πετύχουμε θα φανεί και προς τα έξω κάνοντας μας να αισθανθούμε ακόμα καλύτερα. Η κατάσταση που επικρατεί, το να σχολιάζουμε δηλαδή το σώμα του διπλανού μας χωρίς να ξέρουμε αν οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα υγείας η κατάσταση του, έχει φτάσει στο απροχώρητο! Καλό θα ήταν άτομα που αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα να συμβουλεύονται ειδικούς για την αντιμετώπιση τους όπως για παράδειγμα έναν διατροφολόγο ή ψυχολόγο καθώς εκείνοι γνωρίζουν πως να βοηθήσουν πραγματικά.

WRM: Εσύ είσαι λάτρης του γλυκού ή του αλμυρού;

Φωτεινή: Αν είχα να επιλέξω, σίγουρα θα διάλεγα αλμυρό! Έχω βέβαια και περιστατικά, όπου μου ζητάνε για μεσημεριανό γεύμα ένα γλυκό. Αν μπείτε στον προσωπικό μου λογαριασμό στο Instagram, έχω πάρα πολλές συνταγές για όλα τα γούστα, αλμυρές και γλυκές!

WRM: (Εμείς πάντως του γλυκού!) Δώσε μας 3 healthy tips για να αντικαταστήσουμε τη σοκολάτα.

Φωτεινή: Αχ, η σοκολάτα αγαπημένη σε όλους! Μπορούμε να φτιάξουμε γλυκά τα οποία είναι λίγο “πειραγμένα” ως προς την σοκολάτα αλλά γενικότερα είμαι της άποψης, αφού θέλετε να φάτε, κάντε το για να μην σας μείνει απωθημένο…αλλά με μέτρο! Παρόλα αυτά μπορείτε να την αντικαταστήσετε με κάποιο γλυκό του κουταλιού χωρίς ζάχαρη, με στέβια ή με κάποιο ρόφημα κακάο.

WRM: Αποκάλυψέ μας κάποια τρόφιμα που ενώ μοιάζουν υγιεινά, κρύβουν παγίδες.

Φωτεινή: Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση! Υπάρχουν μικρογεύματα μέσα στην καθημερινότητα μας, όπως φρυγανιές, ψωμί κλπ, που κρύβουν αλάτι και ζάχαρη σε μεγάλη ποσότητα και εμείς καταναλώνοντας τα, δεν αντιλαμβανόμαστε τις θερμίδες που έχουν. Επίσης, συχνά πέφτουμε στην παγίδα τροφών που δείχνουν υγιεινά αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι, όπως το φυστικοβούτυρο, καθώς είναι υγιεινό αλλά σε συγκεκριμένη ποσότητα κατανάλωσης.

WRM: Τι γνώμη έχεις για τη vegan διατροφή; Εντάσσεις στα διατροφικά πλάνα σου vegan επιλογές;

Φωτεινή: Φυσικά και είμαι υπερ της vegan διατροφή! Εδώ θα ήθελα να επισημάνω πως πρέπει να προσέχουμε και να συνδυάζουμε στο γεύμα μας όλες τις ομάδες τροφών (πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, λίπος), ώστε να υπάρχει ισορροπία! Σε αυτό βέβαια μπορεί να βοηθήσει και ένας διατροφολόγος ώστε να υπάρχει πλήρης κάλυψη των αναγκών μας σχετικά με τη διατροφή. Στο προφίλ μου θα βρείτε πολλές vegan συνταγές ώστε να πάρετε μια ιδέα…

WRM: Θεωρείς πως η διατροφή και η γυμναστική είναι αλληλένδετες έννοιες;

Φωτεινή: Σίγουρα είναι αλληλένδετες καθώς χωρίς το συνδυασμό τους δεν θα δει κανείς το αποτέλεσμα που θέλει, υπάρχει όμως κάτι που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ως προς τη γυμναστική. Δεδομένου του γεγονότος πως η διατροφή είναι το Α και το Ω, το 80% ενός αποτελέσματος είναι η καλή διατροφή και το υπόλοιπο 20% η γυμναστική. Επομένως, κυριότερο είναι να προσέχεις τι τρως και ας γυμνάζεσαι λιγότερο, παρά το αντίθετο μιας και δεν θα δεις το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

WRM: Αν εξερευνήσει κανείς το προφίλ σου στο Instagram θα δει πληθώρα #yummy συνταγών. Είναι πάντοτε προσαρμοσμένες θερμιδικά;

Φωτεινή: Γενικότερα αν μπει κανείς στο προφίλ μου, θα παρατηρήσει ότι όλες οι συνταγές είναι “πειραγμένες” , ακόμα και οι πιο unhealthy, και προσαρμοσμένες σε μια πιο υγιεινή εκδοχή τους, επομένως σίγουρα θα βρεις κάτι που να συνδυάζει ταυτόχρονα λίγες θερμίδες, ποιότητα και γεύση!

WRM: Οι online συνεδρίες που πραγματοποιείς έχουν το ίδιο αποτέλεσμα όσον αφορά την εξέλιξη που βλέπει ο ενδιαφερόμενες στο σώμα του; Η λιπομέτρηση παραλείπεται;

Φωτεινή: Οι online συνεδρίες δεν έχουν καμία διαφορά από τις δια ζώσης για τον εξής απλούστατο λόγο. Αν ο ενδιαφερόμενος έχει πραγματικά θέληση, και έχει βάλει στόχο να τα καταφέρει, θα τα καταφέρει είτε είναι κοντά είτε μακριά. Το μόνο που χρειάζεται να έχει ,σε περίπτωση που είναι online, είναι μια ζυγαριά ώστε να γίνει η μέτρηση και έπειτα καταγράφεται το ιστορικό του και βγαίνει η διατροφή ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Για αυτό το λόγο, αν σκέφτεστε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να ξεκινήσετε διατροφή να το κάνετε, αφού πρώτα βρείτε το κατάλληλο άτομο για να σας καθοδηγήσει, με τις απαραίτητες σπουδές, καθώς τόσα βλέπουμε και ακούμε στις μέρες μας και με την υγεία μας δεν παίζουμε.

WRM: Η καραντίνα προκάλεσε αύξηση της ανάγκης των ανθρώπων για μια επαγγελματική καθοδήγηση όσον αφορά το φαγητό;

Φωτεινή: Η αλήθεια είναι πως πιο έντονα, μετά την τελευταία καραντίνα με προσέγγισαν άτομα και θεωρώ ότι αυτό είναι μια απόρροια του ότι σχεδόν όλοι έτρωγαν έτοιμα φαγητά και η ψυχολογία τους δεν ήταν τόσο καλή εξαιτίας της κατάστασης που βίωναν. Χάθηκε το μέτρο θα έλεγε κανείς. Συμβουλή μου είναι, σε όποιον αντιμετωπίζει τέτοια θέματα, να ακούσει τις ανάγκες του σώματος του, είτε ψυχικές είτε διατροφικές, και να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό ώστε να καθοδηγηθεί σωστά και να το ξεπεράσει.

WRM: Ποιο είναι το motto σου; Ποια τα μελλοντικά σχέδιά σου;

Φωτεινή: Εδώ και πολλά χρόνια το motto μου είναι ένα, “ I’m not dieting, I’m changing lifestyle”! Δηλαδή, η διατροφή δεν είναι κάτι που θα προσφέρει μόνο απώλεια κιλών, στην ουσία είναι ένας νέος τρόπος ζωής, πιο υγιεινός, που σταδιακά θα σε βοηθήσει και να χάσεις κιλά αλλά και να αλλάξεις διατροφικές συνήθειες! Για όλες τις ερωτήσεις που έχετε, τις απαντήσεις θα τις βρείτε στον προσωπικό μου λογαριασμό στο Instagram και μπορείτε να μου στείλετε μήνυματα για ό,τι απορία έχετε! Θα ήθελα ωστόσο να μοιραστώ μαζί σας, πως είμαι έτοιμη να κυκλοφορήσω σε λίγο καιρό ένα online book , όπου εκεί θα έχω όλες μου τις συνταγές, με τα συστατικά και τη θρεπτική τους αξία, ώστε να μπορεί ο καθένας να τα έχει όλα συγκεντρωμένα σε ένα μόνο app!

Την Φωτεινή Μαυροπούλου θα βρείτε στo :

Instagram: fotini_dietitian

Youtube: FM Diet by Fotini Mavropoulou