fbpx
H “Out of the box” lady.

Η Βασιλική Χύτα ή αλλιώς ο “νους” πίσω από το DIET OUT OF THE BOX, είναι μια διατροφολόγος που σίγουρα, θα σε κάνει να δεις την υγιεινή διατροφή με….”άλλο μάτι”. Η ίδια μας μιλάει για τις σπουδές της, το ξεκίνημα του δικού της διατροφολοφικού γραφείου, τη φιλοσοφία του DIET OUT OF THE BOX και πολλά άλλα, μαζί φυσικά με διατροφικά tips, στο We Are Media!

WRM: Πως προέκυψε το Diet out of the box;

DIET OUT OF THE BOX: Όταν ξεκίνησα να σπουδάζω διατροφολογία στο πανεπιστήμιο, είχα μία τρομερά δυσλειτουργική σχέση με το φαγητό και οι υπερφαγίες μου ήταν σε έξαρση. Μέσα από πολύ διάβασμα, σεμινάρια και  ψυχοθεραπεία  κατάφερα να δομήσω σχεδόν εκ νέου την σχέση μου με το φαγητό. Πριν από περίπου 3 χρόνια ένιωσα την ανάγκη να μοιραστώ όλη αυτή την πληροφορία φτιάχνοντας ένα χώρο, στον οποίο να μπορώ να μιλήσω για όσα ανακάλυπτα. Νιώθω ευγνώμων γιατί από την πρώτη στιγμή η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολύ έντονη. Με το να διηγείται ο καθένας τις προσωπικές του ιστορίες, ένιωθα πως δημιουργήθηκε ένας ασφαλής χώρος για να μοιράζονται οι άνθρωποι τους προβληματισμούς τους και τις εμπειρίες τους, κάτι που και εγώ είχα ανάγκη.

WRM: Θεωρείς πως τα Social Media σε έχουν βοηθήσει να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων όσον αφορά τη διατροφή;

DIET OUT OF THE BOX: Σίγουρα όχι! Κάτι τέτοιο θα ήταν τρομερά μεγαλεπήβολο σαν σχέδιο κι ούτε να το ονειρευτώ δεν τολμάω. Εξάλλου δεν είμαι σίγουρη για το κατά πόσο ένας χώρος όπως αυτός των social είναι ο κατάλληλος για τέτοιες αλλαγές! Σίγουρα, μέσω αυτού του τρόπου δίνεται το ερέθισμα, η τροφή για σκέψη, η πληροφορία αλλά μία αλλαγή όπως αυτή της διατροφικής σκέψης και συμπεριφοράς, απαιτεί θεραπευτική σύνδεση, εμπιστοσύνη, συζήτηση και κατανόηση που είναι εν γένει δύσκολο να δοθούν απλόχερα μέσα από ένα post. Αναλογιζόμενη και την τρομερή παραπληροφόρηση που βρίσκεται σε κάθε γωνιά εκεί έξω, ανακουφίζομαι με την ιδέα ότι δεν είναι τόσο εύκολο να αλλάξει κανείς διατροφική συμπεριφορά μέσα από μόνο μία σελίδα.

WRM: Ποια η άποψή σου για το fasting; DIET OUT OF THE BOX: Με αφορμή αυτήν την ερώτηση θα ήθελα να τονίσω το εξής: Είναι πολύ σημαντικό για εμένα όταν θέλουμε να επικοινωνήσουμε μία πληροφορία να διαχωρίζουμε πότε μιλάμε με την επιστημονική μας ιδιότητα και πότε απλώς εκφραζόμαστε μέσα από δικά μας προσωπικά στοιχεία, διότι πολύ συχνά παρατηρείται να συγχέονται αυτά τα δύο, γεγονός που με προβληματίζει αρκετά! Σε γενικές γραμμές αυτό που τονίζω πάντοτε είναι ότι αυστηρά διατροφικά μοντέλα, με περιορισμούς και κανόνες είναι απαγορευτικά για άτομα που έχουν διαγνωστεί με διατροφικές διαταραχές ή υποβόσκει κάποια διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Αν θα το ακολουθούσα εγώ; Όχι! Δεν θα ήθελα μία ζωή στην οποία το ρολόι να παύει την κοινωνική μου ζωή μέχρι το επόμενο πρωί. Ταιριάζει αυτό που λέω σε όλους; Πάλι όχι! Είμαστε πολύ διαφορετικοί κι αυτή είναι και η ‘’μαγεία’’ του να εξατομικεύεις με βάση τον άνθρωπο που στέκεται απέναντί σου! Στην διατροφική εκπαίδευση πρέπει να ξεχάσουμε το ‘’one size fits all’’!

WRM: Πολύ συχνά βλέπουμε εναλλακτικές συνταγές όπως pancakes με πρωτεΐνη. Εσύ εντάσσεις στα διατροφικά πλάνα σου συμπληρώματα διατροφής;

DIET OUT OF THE BOX: Εντάσσω συμπληρώματα διατροφής μόνο αν δω ότι πράγματι χρειάζονται, διαφορετικά είναι σαν να τοποθετείς μία βίδα στην μέση ενός δάσους, δηλαδή βρίσκεται εκεί και δεν προσφέρει τίποτα επιπλέον. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι οι περισσότεροι μπορούμε πολύ εύκολα να καλύψουμε τις ημερήσιες ανάγκες μας σε θρεπτικά συστατικά -ιδιαίτερα σε πρωτεΐνη- μέσω μίας ισορροπημένης διατροφής. Κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι είναι ότι ακόμα και οι βιταμίνες μπορούν να προκαλέσουν τοξικότητα αν ληφθούν σε πολύ μεγαλύτερες δόσεις. Επιπλέον σε κάθε γεύμα μπορούν να απορροφηθούν μέχρι κάποια συγκεκριμένα γραμμάρια πρωτεΐνης από τον οργανισμό μας. Το να προσθέτουμε με το ζόρι πρωτεΐνη ή συμπληρώματα σε κάθε γεύμα όχι μόνο δεν έχει κάποιο επιπρόσθετο όφελος, αλλά πολλές φορές μπορεί να γίνει επικίνδυνο.

WRM: Μιας και ο χειμώνας πλησιάζει, δώσε μας 3 tips για δυνατό ανοσοποιητικό.

DIET OUT OF THE BOX: Πολλά φρούτα και λαχανικά, επαρκής και ποιοτικός ύπνος, βιταμίνη D και όσο πιο μακριά γίνεται από κάπνισμα και στρες! Απλή η συνταγή και χιλιοειπωμένη, αλλά πράγματι αυτοί είναι οι θεμέλιοι λίθοι για ένα γερό ανοσοποιητικό.

WRM: Πόσος χρόνος απαιτείται για μια ουσιαστική αλλαγή;

DIET OUT OF THE BOX: Δεν έχω απάντηση σε αυτό! Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική αφετηρία και προσλαμβάνουσες, οπότε δημιουργεί άλλου είδους αντιστάσεις στην προσπάθεια για αλλαγή. Μπορεί μία ουσιαστική αλλαγή να φανεί ότι έγινε ακόμα και εν μία νυκτί αλλά στην πραγματικότητα να δουλευόταν στο μυαλό κάποιου για χρόνια ολόκληρα! Το σίγουρο για εμένα είναι ότι οτιδήποτε το ουσιαστικό χρειάζεται να έχει ωριμάσει σωστά, όσος χρόνος κι αν απαιτείται.

WRM: Αποκάλυψέ μας την αγαπημένη σου συνταγή (αλμυρή ή γλυκιά).

DIET OUT OF THE BOX: Λατρεύω τα μηλοπιτάκια με βάση βρώμης. Κατάφερα να φάνε οι γονείς μου βρώμη χωρίς να το καταλάβουν ποτέ (ίσως τώρα που θα διαβάζουν αυτό)!Συνδυάζουν και πρωινό και γλυκό και έχουν όλα τα καλά! Ποιος λέει όχι σε μήλο, κανέλα, καρύδια;

WRM: Τι έχεις να πεις σε όσους λένε «Από αύριο ξεκινάω διατροφή»; DIET OUT OF THE BOX: Θα τους ρωτούσα: Τι θα αλλάξει από αύριο που δεν άλλαξε την προηγούμενη Δευτέρα; Τι τους δείχνει αυτή τους η ανάγκη να βάλουν μία αρχή στην αλλαγή και να την  στενέψουν σε πλαίσια; Δεν διατρεφόμαστε καθημερινά; Δεν είναι κάτι που κάνουμε έτσι κι αλλιώς; Θα προτιμούσα το: ‘’Αύριο θα ξυπνήσω και θα μου φτιάξω αυτήν την πρωινάρα για να έχω ενέργεια’’. Για την συνέχεια, έχει ο Θεός!

WRM: Ποιοι παράγοντες είναι καθοριστικοί για τη δημιουργία διατροφικών διαταραχών;

DIET OUT OF THE BOX: Θα μπορούσαμε να το αναλύουμε ώρες αυτό το θέμα αν θέλουμε να είμαστε σωστοί! Επιγραμματικά: η προσωπικότητα, το ιστορικό, οικογενειακά τραύματα και βιώματά στην παιδική ηλικία, οι επαναλαμβανόμενες δίαιτες, η στέρηση, η κοινωνική πίεση να δείχνουμε ‘’κάπως’’, η αποξένωση από τα συναισθήματά μας και δεκάδες άλλοι παράγοντες που απαιτούν ‘’χειρουργικό’’ χειρισμό!

WRM: Τι σχεδιάζεις για το μέλλον;

DIET OUT OF THE BOX: Η αλήθεια είναι ότι με τα σχέδια δεν τα πηγαίνω τόσο καλά. Περισσότερο θα έλεγα ότι ονειρεύομαι και πηγαίνω διαισθητικά προς ό,τι με τραβά και μου κεντρίζει το ενδιαφέρον: σπουδές, συνεργασίες, ανθρώπους, ταξίδια. Πάντα έτσι λειτουργώ κι αισθάνομαι ότι αυτό το μονοπάτι μου ταιριάζει και με οδηγεί σε συνθήκες που δεν θα ανακάλυπτα αλλιώς. Έτσι άλλωστε δημιουργήθηκε και το Diet! Χωρίς ιδιαίτερο σχεδιασμό ή στόχους. Το τελευταίο διάστημα σκέφτομαι όλο και περισσότερο να ζήσω για κάποιο διάστημα στο εξωτερικό ώστε να δω στην πράξη την δουλειά του διατροφολόγου εκεί. Εδώ και χρόνια επίσης κινηματογραφώ τα ταξίδια μου έχοντας ως κέντρο το φαγητό κι είναι κάτι που θα ήθελα να το μοιραστώ με τον κόσμο ώστε να νιώθω ότι γνωρίζει τα μέρη που επισκέπτομαι μέσα από τα μάτια μου!

Την Βασιλική Χύτα θα βρείτε:

Instagram: diet.out.of.the.box
Facebook: Diet out of the box