fbpx
Η απάντηση της Google στο ChatGPT: Bard. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για το νέο chatbot τεχνητής νοημοσύνης.

Η Google ετοιμάζεται για μια μάχη μυαλού στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης με το “Bard”, μια υπηρεσία συνομιλίας που στοχεύει να αντιμετωπίσει τη δημοτικότητα του εργαλείου ChatGPT που υποστηρίζεται από τη Microsoft.

Το Bard αρχικά θα είναι διαθέσιμο αποκλειστικά σε μια ομάδα “αξιόπιστων δοκιμαστών” πριν κυκλοφορήσει ευρέως αργότερα μέσα στο έτος, σύμφωνα με μια ανάρτηση από τον CEO της Google Sundar Pichai.

Το chatbot της Google υποτίθεται ότι θα είναι σε θέση να εξηγεί πολύπλοκα θέματα όπως οι ανακαλύψεις του διαστήματος με όρους αρκετά απλούς για να τους καταλάβει ένα παιδί. Ισχυρίζεται επίσης ότι η υπηρεσία θα εκτελεί και άλλες πιο τετριμμένες εργασίες, όπως η παροχή συμβουλών για τη διοργάνωση ενός πάρτι ή ιδέες για γεύμα με βάση το τι τρόφιμα έχουν απομείνει σε ένα ψυγείο.

Bard vs. ChatBot
Η Google ανακοίνωσε την ύπαρξη του Bard λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου η Microsoft αποκάλυψε ότι ρίχνει δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI, τον κατασκευαστή του ChatGPT και άλλων εργαλείων που μπορούν να γράψουν αναγνώσιμο κείμενο και να δημιουργήσουν νέες εικόνες, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο.

Η απόφαση της Microsoft να αυξήσει το ποσό της επένδυσης ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που είχε κάνει προηγουμένως στο OpenAI το 2019 ενέτεινε την πίεση προς τη Google να αποδείξει ότι θα μπορέσει να συμβαδίσει σε έναν τομέα της τεχνολογίας που πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι θα είναι τόσο μετασχηματιστικός όσο ήταν οι προσωπικοί υπολογιστές, το διαδίκτυο και τα smartphones σε διάφορα στάδια τα τελευταία 40 χρόνια.

Σε δημοσίευμά του την περασμένη εβδομάδα, το CNBC ανέφερε ότι μια ομάδα μηχανικών της Google που εργάζεται πάνω στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης “της ζητήθηκε να δώσει προτεραιότητα στην εργασία πάνω σε μια απάντηση στο ChatGPT”.

Η υπηρεσία Bard είχε αναπτυχθεί στο πλαίσιο ενός έργου με την ονομασία “Atlas”, στο πλαίσιο της προσπάθειας “code red” της Google να αντιμετωπίσει την επιτυχία του ChatGPT, το οποίο έχει προσελκύσει δεκάδες εκατομμύρια χρήστες από τη γενική κυκλοφορία του στα τέλη του περασμένου έτους, ενώ παράλληλα έχει προκαλέσει ανησυχίες στα σχολεία σχετικά με την ικανότητά του να γράφει ολόκληρα δοκίμια για τους μαθητές.

Ο Pichai τονίζει τη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης τα τελευταία έξι χρόνια, με ένα από τα πιο ορατά υποπροϊόντα να υλοποιείται το 2021 ως μέρος ενός συστήματος που ονομάζεται “Language Model for Dialogue Applications” ή LaMDA, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία του Bard.

Η Google σχεδιάζει επίσης να αρχίσει να ενσωματώνει το LaMDA και άλλες εξελίξεις τεχνητής νοημοσύνης στην κυρίαρχη μηχανή αναζήτησης για να παρέχει πιο χρήσιμες απαντήσεις στις ολοένα και πιο περίπλοκες ερωτήσεις που θέτουν τα δισεκατομμύρια των χρηστών της. Χωρίς να παρέχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ο Pichai ανέφερε ότι τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης θα αναπτυχθούν στην αναζήτηση της Google στο εγγύς μέλλον.

Σε μια άλλη ένδειξη της εμβάθυνσης της Google στον τομέα αυτό, η Google ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι επενδύει και συνεργάζεται με την Anthropic, μια νεοφυή επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης με επικεφαλής ορισμένους πρώην ηγέτες της OpenAI. Η Anthropic έχει επίσης κατασκευάσει το δικό της AI chatbot με το όνομα Claude και έχει μια αποστολή που επικεντρώνεται στην ασφάλεια της AI.

Πηγή: www.usatoday.gr

Leave a Reply