fbpx
Η Microsoft απολύει 10.000 υπαλλήλους

Οι μεγάλες περικοπές θέσεων εργασίας στην τεχνολογία συνεχίζονται.

Η Microsoft θα απολύσει 10.000 υπαλλήλους τους επόμενους μήνες, αποτελώντας έτσι τον τελευταίο τεχνολογικό γίγαντα που μειώνει σημαντικά το προσωπικό του. Η εργασία σε αυτόν τον κλάδο μοιάζει καθημερινά όλο και πιο επισφαλής.

Το σχέδιο για την περικοπή χιλιάδων υπαλλήλων ανακοινώθηκε σε ένα blog post την Τετάρτη, το οποίο κοινοποιήθηκε και στους εργαζόμενους της Microsoft. Σε αυτό, ο διευθύνων σύμβουλος Satya Nadella σημείωσε τον αντίκτυπο των μειωμένων καταναλωτικών δαπανών μετά από μια έκρηξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και την ανάγκη “να παρέχουμε αποτελέσματα σε συνεχή βάση, επενδύοντας παράλληλα στις μακροπρόθεσμες ευκαιρίες μας”.

“Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ καταργούμε ρόλους σε ορισμένους τομείς, θα συνεχίσουμε να προσλαμβάνουμε σε βασικούς στρατηγικούς τομείς”, δήλωσε ο Nadella. Αυτοί οι τομείς πιθανόν περιλαμβάνουν την τεχνητή νοημοσύνη, με τον CEO να αναγνωρίζει το αυξανόμενο ενδιαφέρον και τις εξελίξεις στην τεχνολογία. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν επίσης φήμες ότι η Microsoft εξετάζει το ενδεχόμενο να επενδύσει αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI, την εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το δημοφιλές chatbot τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT.

Ακόμα κι έτσι, τα μελλοντικά σχέδια προσλήψεων της Microsoft θα είναι παρηγοριά για τους σημερινούς υπαλλήλους που βρίσκονται στο μπλοκ των αποκοπών. Η Microsoft είχε περίπου 221.000 υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης στα μέσα του 2022, με 122.000 στις ΗΠΑ και 99.000 διεθνώς. Οι πρόσφατα ανακοινωθείσες απολύσεις θα μειώσουν το εργατικό δυναμικό της εταιρείας κατά λίγο λιγότερο από πέντε τοις εκατό.

Η μόνη θετική πλευρά σε αυτά τα άσχημα νέα είναι ότι η Microsoft τουλάχιστον δεν θα κάνει τις μαζικές περικοπές της με μία κίνηση, όπως το Twitter. Οι απολύσεις θα ξεκινήσουν από σήμερα και θα συνεχιστούν μέχρι τον Μάρτιο, δίνοντας ελπίζουμε χρόνο στους εργαζόμενους να κάνουν ένα σχέδιο σε περίπτωση που καταλήξουν να ανήκουν στο άτυχο 5%.

“Αυτές οι αποφάσεις είναι δύσκολες, αλλά αναγκαίες”, δήλωσε ο Nadella. “Είναι ιδιαίτερα δύσκολες επειδή επηρεάζουν ανθρώπους και ζωές ανθρώπων – τους συναδέλφους και τους φίλους μας. Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι όλοι εκείνοι των οποίων οι ρόλοι καταργούνται θα έχουν την πλήρη υποστήριξή μας κατά τη διάρκεια αυτών των μεταβάσεων”.

Εκτός από την ειδοποίηση 60 ημερών πριν από την πρόωρη λήξη της σύμβασής τους, οι αποκομμένοι εργαζόμενοι που είναι επιλέξιμοι για παροχές στις ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί “αποζημίωση πάνω από το κανονικό ύψος της αποζημίωσης, συνεχή κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης για έξι μήνες, συνεχή κατοχύρωση των βραβείων μετοχών για έξι μήνες, [και] υπηρεσίες μετάβασης στη σταδιοδρομία”. Οι εργαζόμενοι εκτός των ΗΠΑ θα λάβουν ό,τι δικαιούνται από τους τοπικούς νόμους τους.

Οι μεγάλες απολύσεις στον τομέα της τεχνολογίας έχουν γίνει δυστυχώς συνηθισμένες τον τελευταίο χρόνο, με όλους, από την Amazon έως τη Snap, να αφήνουν τεράστια τμήματα εργαζομένων να φύγουν. Αυτό δεν λαμβάνει καν υπόψη τις υψηλού προφίλ περικοπές του Twitter, που προκάλεσε ο Elon Musk, οι οποίες είδαν την εταιρεία να απολύει γρήγορα τους περισσότερους από τους 7.500 υπαλλήλους της.

Η ίδια η Microsoft φέρεται να απέλυσε 1.000 άτομα τον Οκτώβριο, αν και στη συνέχεια ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι σχεδίαζε να αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων στο κινεζικό τμήμα της κατά τον ίδιο αριθμό.

Leave a Reply