fbpx
Η παλαιότερη μάρκα αυτοκινήτου

Με πάνω από 200 χρόνια ζωής και 131 χρόνια από την κατασκευή του πρώτου αυτοκίνητου, η συγκεκριμένη βιομηχανία έχει κάθε λόγο να περηφανεύεται και να βασίζεται σε αυτή την βαριά κληρονομιά.

Ο λόγος, για την γαλλική Peugeot. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1810 και από το 1842 άρχισε να δραστηριοποιείται έντονα εμπορικά με διάφορα προϊόντα μεταξύ άλλων μύλους μπαχαρικών και καφέραπτομηχανέςποδήλατα και μεταλλικούς τροχούς για άμαξες. Τα τελευταία ήταν που την έφεραν πιο κοντά στην ιδέα της κατασκευής ενός αυτοκινήτου, μιας και εκείνη την εποχή επρόκειτο για επανάσταση στην προσωπική μετακίνηση.

Το όνομα Peugeot ήταν οικογενειακή επιχείρηση από το 1700. Ο πρώτος της οικογένειας που ενδιαφέρθηκε για την κατασκευή αυτοκινήτων ήταν ο Armand Peugeot, όπου μετά από μία συνάντηση με τον Gottlieb Daimler, δημιούργησε το πρώτο αυτοκίνητο Peugeot. Το τρίτροχο ατμοκίνητο αυτοκίνητο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1899 και ένα χρόνο αργότερα έγινε τετράτροχο, χρησιμοποιώντας όμως κινητήρα βενζίνης.

Η παραγωγή του Peugeot Type 12 ήταν διαρκώς αυξανόμενη και χάρη στην παράλληλη εξέλιξη των αναρτήσεων, της μετάδοσης και των ελαστικών, κατάφερε να ξεχωρίσει σε αυτά τα πρώιμα στάδια της αυτοκίνησης. Παράλληλα, το 1894 συμμετείχε και στους πρώτους αγώνες αυτοκινήτου.

Το 1896 η Peugeot ξεκίνησε να κατασκευάζει τους δικούς της δικύλινδρους κινητήρες με ισχύ 8 ίππων. Την ίδια χρονιά, η εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων αποχώρησε από την οικογενειακή ομπρέλα επιχειρήσεων, ιδρύοντας την Ανώνυμη Εταιρεία Αυτοκινήτων Peugeot με έδρα εργοστασίου στο Adincourt. Μέχρι το 1899 οι πωλήσεις αυτοκινήτων Peugeot ήταν ανοδικές, φτάνοντας τα 300 αυτοκίνητα το χρόνο. Το 1903 προστέθηκαν και μοτοσυκλέτες στην γραμμή παραγωγής.

Μετά από μία σύντομη αποχή από τους αγώνες, η Peugeot επέστρεψε και κέρδισε τον Indianapolis 500 του 1913 με οδηγό τον Jules Goux. Η επιτυχία του αυτοκινήτου οφείλεται στον κινητήρα βενζίνης με τους δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής και τις τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο.

Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο κόσμος κατάλαβε ότι τα αυτοκίνητα ήταν πλέον περισσότερο είδος ανάγκης παρά πολυτέλειας, πράγμα που μόνο καλό έκανε στην Peugeot. To 1929 παρουσιάστηκε το πρώτο 201, μοντέλο που με σηματοδότησε την ονομασία των γαλλικών μοντέλων.

Ακολούθησε ο B’ Παγκόσμιος Πόλεμος που έφερε μεγάλη καταστροφή στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια επιδιορθώσεων και επισκευών να αρχίσει ξανά η παραγωγή με το 203.

Και αυτή ηταν η νέα αρχή της Peugeot, καθώς μία νέα σειρά μοντέλων σχεδιασμένα από τον Pininfarina ολοκλήρωσε την γκάμα. Η εμπορική επιτυχία των μοντέλων ήταν μεγάλη με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν το 1958 και οι εξαγωγές στις Η.Π.Α.. Αργότερα, άρχισε να συνεργάζεται και με άλλους κατασκευαστές, όπως η Renault (1966) και η Volvo (1972).

Σε μια προσπάθεια να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, η Peugeot αγοράζει το 1974 το 30% της Citroen. Δύο χρόνια αργότερα την εξαγοράζει πλήρως, δημιουργώντας την PSA (Peugeot Societe Anonyme). Η συγκεκριμένη τακτική βοήθησε με μεγάλη οικονομία κλίμακας και τις δύο εταιρείες.

Το 1978 η Peugeot αγόρασε το ευρωπαϊκό τμήμα της Chrysler, την Talbot, αλλά το 1986 αποφάσισε να διακόψει τις δραστηριότητες της συγκεκριμένης εταιρείας.

Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ’90 η Peugeot άρχισε να κερδίζει της παλιά της φήμη και αίγλη, με αποτέλεσμα μοντέλα που δεν έδιναν έμφαση μόνο στην εμφάνιση και την οδική συμπεριφορά, αλλά διέθεταν προσεγμένες ποιοτικά και καλοεξοπλισμένες καμπίνες.

Ο κόσμος έχει αλλάξει αυτά τα 212 χρόνια και ο ρυθμός εξέλιξης έχει επιταχυνθεί σημαντικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η ψηφιοποίηση και η υπερσυνδεσιμότητα έχουν πυροδοτήσει νέους τρόπους σκέψηςκατανάλωσης και μετακίνησης. Με την ήδη εξαιρετικά διευρυμένη γκάμα ηλεκτροκίνησης (το 70% των μοντέλων Peugeot προσφέρουν μία ή περισσότερες ηλεκτρικές εκδόσεις) και μια νέα γενιά συνδεδεμένης ψυχαγωγίας (infotainment), η Peugeot εξακολουθεί να βρίσκεται στο προσκήνιο των αλλαγών στην αυτοκίνηση σήμερα.

Έχουν περάσει 131 χρόνια από τότε που η Peugeot παρέδωσε το πρώτο επιβατικό αυτοκίνητο σε ιδιώτη, πίσω στο 1891. Ήταν ένα τετραθέσιο αυτοκίνητο με κινητήρα 2 ίππων. Από εκείνη την ημέρα του 1891, περίπου 75 εκατομμύρια οχήματα έχουν παραδοθεί σε 160 χώρες όπου η μάρκα έχει παρουσία.

Πηγή: Carandmotor.gr

Leave a Reply