fbpx
Η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας «μπαίνει» στη δημόσια συζήτηση.

​Σε εφαρμογή τίθενται οι νέες ρυθμίσεις του νόμου 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας, στις οποίες προβλέπεται, και επισήμως, η δυνατότητα επιλογής 4ημερης πλήρους απασχόλησης, σε μια στιγμή που κάτι τέτοιο αποτελεί θέμα συζήτησης σε διεθνές επίπεδο.

Η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου, την περασμένη Παρασκευή, ανέφερε πως επιβεβαιώνεται «με τρόπο γενικευμένο και σαφή για όλους ανεξαιρέτως τους κλάδους εργασίας και όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας» το πλήρες συμβατικό ωράριο εργασίας των 40 ωρών εβδομαδιαίως για κάθε εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Παρέχεται και η δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας με διαφορετικό τρόπο, έτσι ώστε ο εργαζόμενος να μην δουλεύει κάθε μέρα, Δευτέρα έως Παρασκευή, αλλά να υιοθετήσει ένα ωράριο 4ημερης πλήρους απασχόλησης. Εντούτοις, σε αυτήν την περίπτωση, το καθημερινό οκτάωρο δεν παραμένει, αφού μιλάμε για 40 ώρες εβδομαδιαίως και 10 ώρες ημερησίως.

Αυτό μπορεί να γίνει ύστερα από αίτηση του εργαζόμενου, ενώ δεν είναι επιτρεπτή η απασχόληση πέραν των 10 ωρών ημερησίως και των 40 ωρών, σε 4ήμερη βάση. Επιπρόσθετα, «εφόσον δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση στην επιχείρηση ή δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με συλλογική σύμβαση, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας μπορεί να εφαρμοστεί με ατομική συμφωνία».

Για παράδειγμα, πέρυσι τον Μάιο, στους πρώτους μήνες της πανδημίας, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Jacinda Ardern, πρότεινε στους εργοδότες να εξετάσουν την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας και άλλες ευέλικτες επιλογές, ως έναν τρόπο ενίσχυσης του τουρισμού και αντιμετώπισης ζητημάτων ισορροπίας εργασίας/ζωής.

Άλλωστε, στην ίδια χώρα πραγματοποιούνται και κάποια «πειράματα» επί του θέματος. Τα περασμένα Χριστούγεννα, η Unilever New Zealand ξεκίνησε μια δοκιμή ενός έτους για να επιτρέψει και στους 81 υπαλλήλους της να εργάζονται μια μέρα λιγότερη, με πλήρη μισθό, κίνηση που η ίδια είπε ότι θα μπορούσε πράγματι να αυξήσει την παραγωγικότητα και να βελτιώσει την ισορροπία εργασίας-ζωής.

Και αυτή δεν είναι η μόνη εταιρεία στην χώρα που έχει δοκιμάσει ή δοκιμάζει κάτι τέτοιο. Η έμπνευση της Unilever ήρθε από την Perpetual Guardian, μια φίρμα σχεδιασμού ακινήτων που δοκίμασε την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας το 2018, αναφέροντας αύξηση της παραγωγικότητας κατά 20%, χαμηλότερα επίπεδα άγχους και αυξημένη ικανοποίηση για τους εργαζομένους.

Στην Ιαπωνία, η Microsoft Japan πραγματοποίησε μια δοκιμή το καλοκαίρι του 2019, παρέχοντας στους εργαζόμενους άδεια μετ’ αποδοχών τις Παρασκευές. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, ο τεχνολογικός κολοσσός ανέφερε μείωση του κόστους χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 23%. Οι πωλήσεις ανά εργαζόμενο αυξήθηκαν κατά 40 τοις εκατό, κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Στην Ευρώπη, πριν από μερικούς μήνες, η Ισπανία ανακοίνωσε ότι θα γίνει «η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα δοκιμάσει μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας». Το τριετές πιλοτικό έργο της χώρας, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, αναφερόταν τότε πως θα ξεκινούσε μέσα στον Σεπτέμβριο που διανύουμε.

Όπως προβλέπει ο σχεδιασμός, έως 400 εταιρείες θα συμμετάσχουν οικειοθελώς στο έργο, μειώνοντας την εργάσιμη εβδομάδα των εργαζομένων τους σε 32 ώρες, διατηρώντας ίδιους τους μισθούς. Η κυβέρνηση θα αποζημιώσει τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις για τυχόν υψηλότερα κόστη που θα προκύψουν από τις αλλαγές, όπως η ανάγκη πρόσληψης επιπλέον προσωπικού ή η αναδιοργάνωση των προγραμμάτων.

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως, στις περισσότερες δοκιμές, ναι μεν μιλάμε για τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα, αλλά το οκτάωρο που «χάνεται» δεν μοιράζεται στις υπόλοιπες μέρες – οδηγώντας σε δεκάωρα προγράμματα εργασίας. Η εργάσιμη ημέρα παραμένει στις 8 ώρες και η εργάσιμη εβδομάδα στις 32 ώρες.

Πηγή: epixeiro.gr