fbpx
Η βραβευμένη τεχνολογία AI/ML στοχεύει να δημιουργήσει έναν ισότιμο ψηφιακό κόσμο για όλους!

Με όραμα έναν καλύτερο ψηφιακό κόσμο, η Nekya σε συνεργασία με γνωστό ερευνητικό Κέντρο του Israel ανέπτυξε και παρέχει τον νέο κώδικα AI/ML ο οποίος διαβάζει τις ιστοσελίδες και τις μεταγλωττίζει ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες του εκάστοτε χρήστη, με αποτέλεσμα να αποτελεί μια πρωτοπορία στο κλάδο της τεχνολογίας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. 

Αυτό επιτυγχάνεται με τον καινοτόμο μηχανισμό τεχνητής νοημοσύνης, ό οποίος με βάση τα συμφραζόμενα, κάνει ακαριαία τις απαραίτητες προσαρμογές σε όλο τον κώδικα του ιστότοπου χωρίς developer!

Τα άτομα με κινητικά προβλήματα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα πλήκτρα για να κάνουν όλες τις δυνατές ενέργειες, από το κλείσιμο αναδυόμενων παραθύρων και φορμών έως το άνοιγμα αναπτυσσόμενων μενού.
Όσον αφορά τα άτομα με γνωστικές αναπηρίες, προκειμένου να αποκτήσουν το κατάλληλο πλαίσιο για το περιεχόμενο και τα στοιχεία ενός ιστότοπου, η διεπαφή προσβασιμότητας περιλαμβάνει ένα ενσωματωμένο λεξικό για γρήγορους ορισμούς και αναφορές.

Για τις ανάγκες προσανατολισμού και εστίασης, επιτρέπεται στους χρήστες να ενεργοποιούν προσαρμογές που επισημαίνουν σημαντικούς συνδέσμους και στοιχεία. Μέσα στη διεπαφή προσβασιμότητας, οι επιληπτικοί χρήστες μπορούν εύκολα να βρουν ένα προφίλ «Seizure Safe», το οποίο ταυτόχρονα παγώνει όλα τα GIF, κινούμενα σχέδια, βίντεο ή μοτίβα που αναβοσβήνουν και που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο άτομα με επιληψία. Σχετικά με τα άτομα με προβλήματα όρασης, υπάρχει η δυνατότητα μηχανικής μάθησης για να σαρώσει, να αναλύσει και να ερμηνεύσει κάθε στοιχείο στη σελίδα με τον ίδιο τρόπο που κάνουν οι χρήστες οι οποίοι έχουν χάσει πλήρως η μερικώς την όραση τους. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούνται διάφορες προσαρμογές συμπεριφοράς για να παρέχουν πλήρες πλαίσιο στους αναγνώστες οθόνης. Αυτό επιτρέπει στους τυφλούς χρήστες να πλοηγούνται και να περιηγούνται σε ιστότοπους με ακρίβεια. Στη διαδικασία περιλαμβάνονται αναπτυσσόμενα μενού, φόρμες, αναδυόμενα παράθυρα, εικονίδια και κουμπιά. Επιπλέον, χρησιμοποιείται η όραση του υπολογιστή για να παρέχει ακριβείς περιγραφές για εικόνες.

Με τη διεπαφή προσβασιμότητας , οι χρήστες μπορούν να προσαρμόσουν τον σχεδιασμό και τη διεπαφή χρήστη του ιστότοπου σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Οι σχετικές ρυθμίσεις περιλαμβάνουν προσαρμογές περιεχομένου όπως κλιμάκωση, μεγέθυνση και διάσταση κειμένου, προσαρμογές χρώματος όπως κορεσμός και αντίθεση καθώς και προσαρμογές προσανατολισμού, όπως διευρυμένος δρομέας και επισημασμένοι τίτλοι.

Ακόμη, οι χρήστες μπορούν να αλλάξουν την κλίμακα, το μέγεθος και το διάστημα των κειμένων χωρίς να χάσουν περιεχόμενο ή χρηστικότητα, να αλλάξουν γραμματοσειρές και ακόμη και να αλλάξουν την αντίθεση και τους συνδυασμούς χρωμάτων. Τέλος, έχουν την δυνατότητα να μεγεθύνουν τον κέρσορα, να δίνουν έμφαση στους τίτλους και τους συνδέσμους, να προσθέτουν πλαισίωση ποντικιού σε στοιχεία και πολλά άλλα.

Τα προφίλ προσβασιμότητας ομαδοποιούν κοινούς συνδυασμούς προσβασιμότητας που αντιμετωπίζουν από κοινού τις ανάγκες μιας συγκεκριμένης αναπηρίας. Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να επιλέξει το σωστό για αυτόν. Οι χρήστες θα έχουν την δυνατότητα επιλογής μεταξύ πολλαπλών φίλτρων/προφίλ αναπηρίας όπως το “Vision Impaired Profile” και ταυτόχρονα να ενεργοποιήσουν όλες τις σχετικές προσαρμογές. Εναλλακτικά, ή εκτός από τα φίλτρα/προφίλ, οι χρήστες μπορούν να ενεργοποιήσουν μοναδικές προσαρμογές, όπως αύξηση μεγεθών γραμματοσειράς, αλλαγή χρωματικών αντιθέσεων, διακοπή κινούμενων εικόνων κι άλλα.

Το πρότυπο WCAG 2.1 (Web Content Accessibility Guidelines) μέχρι το 2024 θα είναι υποχρεωτικό σε όλους τους δημόσιους φορείς και σε επιδοτούμενες πλατφόρμες ενώ σήμερα είναι το WCAG 2. Η βραβευμένη αυτή τεχνολογία AI/ML στοχεύει να δημιουργήσει έναν ισότιμο ψηφιακό κόσμο για όλους τους ανθρώπους και να διευρύνει τους ορίζοντες των ιστοσελίδων σε νέες αγορές.