fbpx
Ήρθε η ώρα για τα 5G PCs

Η πανδημία άλλαξε τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές για πάντα

Ένα σημαντικό πράγμα που μάθαμε όλοι μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι ότι η συνεχής συνδεσιμότητα είναι απολύτως απαραίτητη. Ενώ και πριν από την πανδημία δεν ήταν ποτέ ευχάριστο να μην είσαι συνδεδεμένος -είτε για επαγγελματικούς είτε για προσωπικούς σκοπούς-, τώρα φαίνεται σχεδόν αφόρητο να χάνεις αυτή την ψηφιακή σύνδεση. Φαίνεται, λοιπόν, να είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναγνωρίσουμε την ευκαιρία-πρόκληση της εποχής μας: τον υπολογιστή με σύνδεση 5G.

Τι είναι ένας υπολογιστής 5G;

Ένας φορητός υπολογιστής με ενσωματωμένο μόντεμ 5G που σας επιτρέπει να παραμένετε πάντα συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο οπουδήποτε κι αν βρίσκεστε, δίνοντάς σας έναν βαθμό λειτουργικότητας, ελευθερίας και ευελιξίας που είναι πραγματικά δυσεύρετος. Φανταστείτε, για παράδειγμα, να μην χρειάζεται ποτέ, μα ποτέ ξανά να ρωτήσετε ή να ανησυχείτε για το ποιος είναι ο κωδικός πρόσβασης WiFi, είτε βρίσκεστε σε μια επαγγελματική εκδήλωση, είτε αράζετε σε μια καφετέρια ή ακόμα και όταν κάθεστε μέσα σε ένα αυτοκίνητο. Όπως και το smartphone σας, εφόσον βρίσκεστε σε περιοχή κάλυψης, ένας υπολογιστής με σύνδεση 5G μπορεί πάντα να συνδεθεί στο διαδίκτυο και σε όποια τοποθεσία, εφαρμογή ή υπηρεσία θέλετε ή χρειάζεστε. Υπάρχουν κάποιοι υπολογιστές με σύνδεση 5G που είναι διαθέσιμοι στην αγορά, αλλά ειλικρινά, οι επιλογές αυτή τη στιγμή είναι αρκετά περιορισμένες και αρκετά ακριβές.

Τι γίνεται με το λογισμικό 5G για υπολογιστές;
Η Microsoft μόλις κυκλοφόρησε μια νέα σουίτα εργαλείων ανάπτυξης λογισμικού και μια νέα πλατφόρμα αναφοράς υλικού για υπολογιστές με βάση το Arm και την Qualcomm, που παλαιότερα ονομαζόταν Project Volterra. Αυτό σημαίνει ότι οι υπολογιστές θα αρχίσουν επιτέλους να αποκτούν πρόσβαση στις δυνατότητες λογισμικού που υποστηρίζονται από AI, τις οποίες απολαμβάνουν τα smartphones εδώ και αρκετά χρόνια.

Ποιοι φορητοί υπολογιστές είναι ικανοί για 5G;
Για όσους εξακολουθούν να προτιμούν έναν υπολογιστή με Intel ή AMD, υπάρχουν μερικές επιλογές για υπολογιστές εξοπλισμένους με αυτόνομα μόντεμ 5G της Qualcomm ή της Mediatek που κατασκευάζονται από μεγάλους παίκτες όπως η Dell, η HP και η Lenovo. Είναι ενδιαφέρον ότι, αν και η Apple προσφέρει υποστήριξη 5G στα iPads της, δεν διαθέτει επί του παρόντος υπολογιστές Mac εξοπλισμένους με 5G.

Το πρόβλημα, και πάλι, είναι ότι οι εξοπλισμένοι με 5G υπολογιστές είναι συχνά εκατοντάδες δολάρια ακριβότεροι από παρόμοια μοντέλα χωρίς ενσωματωμένο μόντεμ 5G. Επίσης, το κόστος των εξαρτημάτων 5G και των προγραμμάτων δεδομένων δεν είναι φθηνό, αλλά πρέπει με κάποιο τρόπο να ενσωματωθεί στο κόστος της συσκευής.

Ωστόσο, στο τέλος της ημέρας, αυτό είναι πραγματικά ένα πρόβλημα επιχειρηματικού μοντέλου και σίγουρα υπάρχουν δημιουργικοί τρόποι με τους οποίους οι διάφοροι παράγοντες του κλάδου θα μπορούσαν να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν μια πιο ελκυστική και οικονομικά αποδοτική λύση για την επίλυση αυτού του προβλήματος.

Πότε θα μειωθεί η τιμή των υπολογιστών 5G;
Αυτό που πρέπει να συμβεί είναι το κόστος των υπολογιστών 5G να μειωθεί με δύο διαφορετικούς τρόπους. Η διαφορά για την προσθήκη του μόντεμ πρέπει να μειωθεί, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να περιλαμβάνονται στην τιμή της συσκευής τουλάχιστον αρκετοί μήνες προγράμματος δεδομένων.

Για να επιτευχθούν αυτές οι μειώσεις των τιμών θα απαιτηθεί πιθανότατα από καθέναν από τους προμηθευτές να κατανείμουν το κόστος τους σε μεγάλο χρονικό διάστημα και να μοιραστούν τα μακροπρόθεσμα έσοδα. Μόλις οι χρήστες βιώσουν τα οφέλη ενός υπολογιστή με συνεχή σύνδεση, η πιθανότητα να συνεχίσουν να πληρώνουν για την υπηρεσία είναι αρκετά υψηλή. Αυτά τα έσοδα θα μπορούσαν ενδεχομένως να διανεμηθούν με δημιουργικό τρόπο για να αντισταθμίσουν μέρος του αρχικού κόστους.

Εξάλλου, τα οφέλη της χρήσης ενός υπολογιστή εξοπλισμένου με 5G για επαγγελματικά ταξίδια, είναι εκπληκτικό το πόσο έχει βελτιώσει την παραγωγικότητα. Από το να μπορώ να στέλνω μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κατά τη διάρκεια μιας μακράς διαδρομής με το Lyft μέχρι το να συμπληρώνω τη σύνδεση όταν το WiFi του ξενοδοχείου σταμάτησε να λειτουργεί και να μπορώ να έχω σύνδεση σε ένα πολυπληθές συνέδριο όπου το δίκτυο ήταν υπερφορτωμένο (και χωρίς να χρειάζεται να μάθω τον κωδικό πρόσβασης WiFi), υπάρχουν πολλά πολύ πρακτικά παραδείγματα για το τι μπορεί να προσφέρει ένας πάντα συνδεδεμένος υπολογιστής.

Leave a Reply