fbpx
Ο Jack Ma ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους δισεκατομμυριούχος της Κίνας. Γιατί όμως έχει εξαφανίστει;

Τον Οκτώβριο του 2020 ήταν ο πιο πλουσιότερος άντρας της Κίνας, ετοιμαζόνταν να ενταχθεί στην Ant Group, μια εταιρεία fintech. «Συμβαίνουν θαύματα!», είπε στους αξιωματούχους, ακαδημαϊκούς και πολιτικούς που είχαν συγκεντρωθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Bund στη Σαγκάη στις 24 Οκτωβρίου. Εκείνη την εποχή, η Ant Group ήταν προετοιμασμένη για διπλή λίστα στη Σαγκάη και στο Χονγκ Κονγκ. «Αυτή είναι η μεγαλύτερη λίστα που έχει τιμολογηθεί ποτέ και η τιμολόγηση έγινε σε άλλο μέρος εκτός από τη Νέα Υόρκη», είπε. Αλλά η λίστα δεν συνέβη ποτέ. Εκείνη τη νύχτα ήταν η τελευταία φορά που εμφανίστηκε δημόσια -παρά το γεγονός ότι ήταν ένας από τους πιο γνωστούς ανθρώπους στον παγκόσμιο τεχνολογικό τομέα, ο Jack Ma έχει εξαφανιστεί.

Τις εβδομάδες πριν από την εξαφάνισή του, κυκλοφόρησαν φήμες ότι οι αρχές στην Κίνα ενδέχεται να βάζουν φρένα στη λίστα του Ant. Αλλά αν η πρόθεση του Ma ήταν να κερδίσει το κοινό – το οποίο περιελάμβανε τον αντιπρόεδρο της Κίνας Wang Qishan (ο οποίος είχε παραδώσει τις εναρκτήριες παρατηρήσεις της συνόδου κορυφής), τον επικεφαλής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας και όλους τους σημαντικούς παίκτες στην κινεζική χρηματοδότηση – τότε το υπόλοιπο της ομιλίας του ήταν ένα έξυπνο μάθημα για το πώς να χάσει φίλους και να αποξενώσει ανθρώπους. Περιέγραψε το χρηματοοικονομικό σύστημα της Κίνας ως λειτουργικό «με νοοτροπία ενεχυροδανειστή» και ότι το ρυθμιστικό περιβάλλον ήταν παρόμοιο με την προσπάθεια «να χρησιμοποιήσουμε τον τρόπο διαχείρισης ενός σιδηροδρομικού σταθμού για τη διαχείριση ενός αεροδρομίου».

Τα σχόλιά του ήταν τόσο βίαια που φέρεται να τράβηξαν την προσοχή του Κινέζου προέδρου Xi Jinping. Η τιμωρία ήταν γρήγορη. Στις 2 Νοεμβρίου, ο Μα, μαζί με τον πρόεδρο της Αντ, Έρικ Τζινγκ και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Σάιμον Χου, κλήθηκε και πήρε συνέντευξη από ρυθμιστικές αρχές. Όταν αυτή η συνέντευξη δημοσιοποιήθηκε από τη Ρυθμιστική Επιτροπή Κινητών Αξιών της Κίνας, το Χρηματιστήριο της Σαγκάης αποφάσισε να σταματήσει την IPO της Ant στις 3 Νοεμβρίου, μόλις δύο ημέρες πριν υποτίθεται ότι θα κυκλοφορήσει.

H Alibaba Group, η εταιρεία που ίδρυσε ο Ma και ξεκίνησε τη διεθνή του φήμη, είχε μερίδιο 33% στο Ant Group Η τιμή της μετοχής της μειώθηκε επτά τοις εκατό κατά την ανακοίνωση. Αλλά αυτό δεν ήταν όλο – τις επόμενες εβδομάδες οι νόμοι περί αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας θα αναδιατυπωθούν στην Κίνα και θα επιβληθεί πρόστιμο στην Alibaba. Και, όλη την ώρα, ο Μα δεν ήταν πουθενά.

Ο Μα είναι γνωστός για το χάρισμα του – μιλάει καλά αγγλικά, είναι αγαπητός στα media και δεν ντρέπεται να είναι το κέντρο της προσοχής. Κάποτε μιλούσε τον Μάικλ Τζάκσον, με πλήρη στολή και με συνοδευτικές χορευτικές κινήσεις, μπροστά σε 30.000 υπαλλήλους της Alibaba στο ετήσιο πάρτι της εταιρείας. Πρωταγωνίστησε στη δική του ταινία Kung-Fu, την οποία αποφάσισε να κάνει πρεμιέρα στην εκδήλωση της Alibaba’s Singles Day το 2018, προσκαλώντας τη Nicole Kidman στη σκηνή να χειροκροτήσει. Αλλά αυτό δεν ήταν το Ma που εμφανίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Bund τον Οκτώβριο του 2020. Ήταν η ξέγνοιαστη γοητεία και το ασεβές χιούμορ του. «Ο κ. Μα είναι μια μεγάλη προσωπικότητα, αλλά στη σκηνή φαινόταν αδιάφορος.», λέει ο Duncan Clark, πρώιμος σύμβουλος της Alibaba και συγγραφέας του The House That Jack Ma Built. “Υπάρχουν πολλά ισχυρά κεκτημένα συμφέροντα και πολλοί υπάλληλοι εντός της ίδιας της Alibaba που θα είχαν βγάλει πολλά χρήματα σε αυτό το IPO”, προσθέτει, “είμαι βέβαιος ότι βρισκόταν υπό μεγάλη πίεση.”

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2020, λίγο περισσότερο από ένα μήνα πριν από την ομιλία, η Ρυθμιστική Επιτροπή Τραπεζικής και Ασφαλίσεων της Κίνας εξέδωσε νέες κατευθυντήριες γραμμές που δηλώνουν ότι η χρηματοδότηση από τράπεζες και μετόχους δεν πρέπει να υπερβαίνει τα συνολικά καθαρά περιουσιακά στοιχεία μιας εταιρείας μικροχρηματοδοτήσεων. Αυτό ήταν πιθανώς ένα τεράστιο πλήγμα για την εταιρεία. Τα τελευταία χρόνια, η Αnt. έχει αναλάβει έναν πολύ μεγάλο ρόλο στην παροχή πιστώσεων και δανείων, ενεργώντας ως ταιριαστής μεταξύ της δυναμικής και της αναπτυσσόμενης καταναλωτικής τάξης της Κίνας και του οριοθετημένου κρατικού τραπεζικού τομέα που δεν μπόρεσε να τα φτάσει.

Σύμφωνα με την κατάθεση στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, η Ant δήλωσε ότι διατήρησε μόνο περίπου το 2% αυτών των δανείων στον ισολογισμό της από τις 30 Ιουνίου, με τα υπόλοιπα να χρηματοδοτούνται από τρίτους ή να συσκευάζονται ως τίτλοι και να πωλούνται. Οι νέες οδηγίες σημαίνουν ενδεχομένως μια τεράστια αναταραχή στη βασική ροή εσόδων της Ant – και τα μελλοντικά σχέδια του Ma .

Πηγές αναφέρουν στο περιοδικό WIRED ότι διατηρεί τον εαυτό του μακριά από το προσκήνιο και λέγεται ότι βρίσκεται στο Hangzhou, την πόλη όπου ίδρυσε την Alibaba. Σε συνάντηση QandA με δημοσιογράφους στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Pan Gongsheng , αναπληρωτής κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, δήλωσε ότι η εταιρική διακυβέρνηση της Ant δεν ήταν «υγιής» και διέταξε να επιστρέψει ως πάροχος υπηρεσιών πληρωμών. Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο Zichen Wang, δημοσιογράφος του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua, ούτε η Ant αλλά και ούτε και ο Jack Ma κατηγορήθηκαν ότι παραβίασαν νόμο ή διέπραξαν εγκλήματα.