fbpx
Κάθε φορά που βλέπετε τις τιμές των κρυπτονομισμάτων να αυξάνονται ξαφνικά, μάλλον αυτός είναι ο λόγος.

Mόλις δύο εβδομάδες στο 2023 και οι τιμές των κρυπτονομισμάτων έχουν εκτοξευθεί. Βλέποντας τον αριθμό να ανεβαίνει, μπορεί να σας δελεάσει να ρίξετε μερικά χρήματα στο Bitcoin ή το Ethereum. Εξάλλου, ίσως αυτή να είναι η αρχή μιας άλλης αγοράς κρυπτογράφησης; Δεν θέλετε να το χάσετε!

Σκεφτείτε πρώτα αυτό: Γιατί αυξάνονται ξαφνικά οι τιμές κρυπτογράφησης;

Υπάρχουν πολλοί αναλυτές εκεί έξω που προσπαθούν να βγάλουν άκρη με την πρόσφατη άνοδο της αξίας των κρυπτονομισμάτων – ο πληθωρισμός επιβραδύνεται, η πεποίθηση ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων, ανοδικές ειδήσεις για την κρυπτογράφηση – αλλά όχι, δεν είναι πραγματικά αυτοί οι λόγοι.

Σίγουρα, το χρηματιστήριο είναι λίγο ανεβασμένο αυτή τη στιγμή στο νέο έτος, αλλά όχι στο ίδιο επίπεδο που είναι το κρυπτονόμισμα.

Τι συμβαίνει λοιπόν εδώ; Χειραγώγηση της αγοράς.

Το Bitcoin βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, κυμαίνεται πάνω από τα 21.000 δολάρια από τα μέσα Ιανουαρίου, μια τιμή που έχει να παρατηρηθεί από τις αρχές Νοεμβρίου του 2022. Αυτό ήταν πριν από την κατάρρευση της FTX, ενός από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης στον κόσμο. Η κρυπτογράφηση δέχτηκε ένα σφυροκόπημα το 2022, καθώς μεγάλες εταιρείες stablecoins, δανειστές και άλλες εταιρείες κρυπτογράφησης απέτυχαν, προκαλώντας φαινόμενα ντόμινο σε ολόκληρο τον κλάδο.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν δείχνουν να βελτιώνονται. Παρόλο που ένα από τα πιο ταραχώδη χρόνια για την κρυπτογράφηση είναι πίσω μας, το 2023 μέχρι στιγμής δεν έχει αντιμετωπίσει την κρυπτογράφηση πολύ καλύτερα, με την αποτυχία της Gemini Earn και την έφοδο στα γραφεία του κρυπτοδανειστή Nexo λόγω καταγγελιών για παράνομη δραστηριότητα. Δεν υπάρχουν καλά νέα στον ορίζοντα.

Όπως εξηγεί ο μακροχρόνιος συγγραφέας και κριτικός κρυπτονομισμάτων David Gerard: Οι μεγάλοι παίκτες του κλάδου “αγοράζουν” προκειμένου να ελέγξουν την αγορά.

“Η τιμή του bitcoin είναι ό,τι χρειάζονται οι μεγάλοι παίκτες”, γράφει ο Gerard. “Η αγορά είναι πολύ αραιή και πολύ χειραγωγήσιμη με τα δισεκατομμύρια ψευδοδολάρια σε μη εξασφαλισμένα stablecoins στα μη ρυθμιζόμενα υπεράκτια χρηματιστήρια. Η τιμή πρέπει να είναι αρκετά υψηλή ώστε να μην ρευστοποιούνται τα δάνεια των μεγάλων- αλλά πρέπει να είναι αρκετά χαμηλή ώστε να μην επιχειρούν να εξαργυρώσουν οι κάτοχοι των πολλών”.

Ποιος κάνει τις αγορές; Δεν είναι ξεκάθαρο.

Το wash trading είναι ουσιαστικά όταν ένας επενδυτής συναλλάσσεται με τον εαυτό του προκειμένου να φανεί ότι υπάρχει δραστηριότητα στην αγορά για να αυξήσει την αξία του. Βασικά, πρόκειται για χειραγώγηση της αγοράς.

Έτσι, όταν ακούτε επενδυτικές συμβουλές από ανθρώπους όπως ο Anthony Scaramucci, ο τύπος που εργάστηκε ως διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου του Trump για περίπου 10 ημέρες το 2017, προχωρήστε με προσοχή. Ο Scaramucci είναι τώρα επικεφαλής μιας επενδυτικής εταιρείας που ονομάζεται SkyBridge Capital και δήλωσε πρόσφατα στο CNBC ότι το 2023 θα είναι μια “χρονιά ανάκαμψης” για το Bitcoin, με τις τιμές να εκτοξεύονται σε νέα υψηλά επίπεδα σε δύο ή τρία χρόνια.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το 30% της SkyBridge Capital εξαγοράστηκε από την FTX περίπου δύο μήνες πριν από την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου. Η εταιρεία πραγματοποίησε σημαντικές επενδύσεις κρυπτογράφησης με τα δεκάδες εκατομμύρια από αυτή τη συμφωνία, ακριβώς πριν η κρυπτογράφηση βυθιστεί ακόμη περισσότερο. Ο Scaramucci δήλωσε πρόσφατα ότι ελπίζει ότι η SkyBridge μπορεί να αγοράσει πίσω το μερίδιο που πούλησε στην FTX. Έτσι, δεν είναι πολύ σοκαριστικό για τον Scaramucci να δίνει “καλές δονήσεις” για την κρυπτογράφηση, ώστε η εταιρεία να μπορέσει να αποδώσει τις επενδύσεις της.

Είναι απλώς ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο οι μεγάλες εταιρείες κρυπτογράφησης και τα επενδυτικά κεφάλαια χειραγωγούν την αγορά.

Leave a Reply