fbpx
Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τη Μάρα Δαρμουσλή!

Στη δεκαετία του 90′, η Μάρα Δαρμουσλή ήταν ένα επιτυχημένο μοντέλο με μεγάλες συνεργασίες, πασαράλες, φωτογραφίσεις και ταξίδια, αφήνοντας το στίγμα της στο χώρο του modelling χάρη στην εκθαμβωτική και αψευγάδιαστη ομορφιά της.

Σήμερα, η Μάρα έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές της στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή «Εμπρός-Θεατροεργαστήριον», έχοντας παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια υποκριτικής και έχοντας υποδηθεί πολλούς διαφορετικούς ρόλους στην τηλεοράση, κινηματόγραφο και θέατρο, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πως είναι μια ταλαντούχα και πετυχημένη ηθοποιός.

Στη συνέντευξη, η Μάρα μας μίλησε για το κίνημα #metoo στην Ελλάδα, μας περιέγραψε πως πέρασε την καραντίνα, δίνει συμβουλές για το πως να αγαπαμε το σωμα μας και  συζητήσαμε πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα!

WRM:Ως ένα από τα πιο επιτχυμένα μοντέλα της Ελλάδας, ποιες είναι οι εντυπώσεις σας για τη βιομηχανία μόδας σήμερα; Πιστεύτε πως πλέον ο χώρος του modelling έχει αλλάξει προς το καλύτερο και πλέον δίνονται ευκαιρίες και σε μοντέλα με διαφορετικά σωματότυπα;

Mάρα: Η μόδα ανέκαθεν ήθελε να πρωτοτυπεί και να προτείνει νέες τάσεις και ιδέες. Πάντα να πρωταγωνιστεί στην επικαιρότητα και να καινοτομεί, πάντα σε σχέση ή και αντίθεση με τις εκάστοτε κοινωνικές επιταγές και συνθήκες. Πάντα να ξαφνιάζει. Κι όσο κι αν η μόδα ήθελε να αποτελεί τέχνη, και πράγματι κάποιες στιγμές το πετύχαινε, η ίδια η φύση της έρχεται σε αντιπαράθεση με μια βασική αρχή της τέχνης, τη διαχρονικοτητα. Δεν το διατυπώνω με αρνητικό πρόσημο, αντίθετα, βρίσκω στοιχεία ομοιότητας με το θέατρο, που επίσης την επόμενη στιγμή της γέννησής του,πεθαίνει.

Μέσα σ’ αυτό τον αέναο αγώνα επικοινωνίας με σκοπό τις πωλήσεις, “σπάει” το καθιερωμένο παραδοσιακό πρότυπο του μοντέλου και στρέφεται σε role models και celebrities με στόχο να επηρεάσει το αγοραστικό κοινό. Κατοπιν, για να κατεβάσει το κόστος διαφήμισης και ενώ έχει δημιουργηθεί η αγορά των social media, απευθύνεται σε άτομα της διπλανής πόρτας, influencers κλπ . Παράλληλα, δυναμώνουν κινήματα για ανθρώπινα δικαιώματα και απελευθέρωση της ομορφιάς από στερεότυπα. Μεγαλώνει η στροφή στο ευ ζειν, καθώς ο εργασιακός κλάδος σφίγγει ασφυκτικά από υπερωρίες, περικοπές μισθών και ανεργία. Επομένως, εμφανίζονται τα πάντα που μπορεί να κάνουν τη “διαφορά” και να “πουλήσουν”.Αλλά για πόσο…Πάντως διδάσκοντας σε νέα κορίτσια για πάνω από 3 χρόνια, με χαρά ανακαλύπτω πανέμορφα μπουμπούκια, αγόρια και κορίτσια, να έχουν όλα τα φόντα για να διεκδικήσουν συμβόλαια και καριέρα στο εξωτερικό.

Εγώ πάντως χαίρομαι και μόνο αν βλέπουν διαφορά και νιώθουν καλά με τον εαυτό τους μετά από κάθε μάθημα.

WRM: Ως μητέρα, ποιες συμβουλές θα δίνατε στις γυναίκες σχετικά με την εικόνα του σώματος, την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση;

Mάρα: Η ανασφάλεια της γυναίκας είναι συνυφασμένη με τη φύση της. Θελουμε να εξελιχθούμε,να αρέσουμε, πρώτα στον εαυτό μας και μετά στους άλλους. Επίσης, η εικόνα που έχουμε εμείς για τον εαυτό μας, είτε εμφανισιακά είτε ακόμη και επικοινωνιακά είναι τελείως διαφορετική από την εικόνα που έχουν οι άλλοι για εμάς. Σε αυτή τη ζογκλερική σχεδόν ασταμάτητη προσπάθεια εξισορρόπησης εικόνας, αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθησης, προσωπικά αυτό που ταιριάζει σε μένα είναι το να βάζω στόχο συγκεκριμένο. Για παράδειγμα, μου αρέσει ο σύγχρονος χορός, είναι η ψυχοθεραπεία μου.Θέλω το σώμα μου να μπορεί να το κάνει. Προπονούμαι, προσέχω τη διατροφή μου και απολαμβάνω την εξέλιξή του.

Με υπομονή, επιμονή και φροντίδα.

WRM: Όταν αποφασίσατε να εισέλθετε στο χώρο της υποκριτικής, είχατε κάποιους φόβους; Ήταν ένα ρίσκο που πήρατε και το κερδίσατε;

Mάρα: Ηλικιακά και εμφανισιακά είχα ακόμα μίλια να διανύσω στη μόδα, αλλά μετά την εκπομπή “ΈΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛEΜΕ” και τον ερχομό του παιδιού μου,ψυχικά ήταν πλέον βασανιστικά. Σπούδαζα και παράλληλα εργαζόμουν επιλεκτικά στο εξωτερικό. Όταν πλέον πήρα ρόλο στην παράσταση “Λευτεριά στη Μήδεια” για χειμερινή σεζόν, επήλθε και το οριστικό “διαζύγιο”.Φυσικά και φοβόμουν, και μάλιστα όσο σπουδαζα είχα εξαφανιστεί από εκπομπές και καλέσματα.Παιδί,πρόβες και δουλειά.

Η μόδα και η εργασία μου στο εξωτερικό μου έδωσαν την πολυτέλεια να απολαμβάνω την τέχνη μου και να τα έχω καλά με την ψυχή μου. Αυτο είναι το κέρδος μου.

WRM: Πως θα περιγράφατε τα συναισθήματα που είχατε στην πρώτη σας θεατρική παραστάση; Τι νιώσατε όταν βγήκατε στην σκηνή να ερμηνεύσετε μπροστά σε μεγάλο κοινό;

Mάρα: Η πρώτη θεατρικη μου παράσταση.. Δε μπορώ να το περιγράψω, γιατί συνέβει σταδιακά. Η πρώτη φορά που έπρεπε να απευθύνω το λόγο σε μεγάλο κοινό ήταν σε αμφιθέατρο πανεπιστημίου. Επικοινωνία είναι κι’ αυτή, και από τις δύσκολες μάλιστα! Είχα πάρει μια προσωπική απόφαση,να μην εκμεταλλευτώ την αναγνωρισιμότητά μου και να μην ανέβω στη σκηνή πριν τελειώσω τις σπουδές μου.Όσο σπούδαζα θέατρο, λοιπόν, συμμετείχα σε παραστάσεις ως performer με αφορμή τα κρουστά στην αρχή και μετά με προσθήκη τραγουδιών και αποσπασμάτων, τα λεγόμενα devised. Όταν τελείωσα και άρχισα το μεταπτυχιακό στο σωματικό θέατρο, συμμετείχα σε θεατρικές παραγωγές ως βοηθός σκηνοθέτη, ήθελα να μάθω το επάγγελμα από όλα τα πόστα πρώτα.

Το θέατρο είναι ομαδικό σπορ και θέλει σταθερή απόδοση, δηλαδή τεχνική. Επίδαυρο δεν έχω παίξει, αλλά σε καλοκαιρινή περιοδεία σε ανοιχτό θέατρο με πάνω από 1300 θεατές, είχα κάποια λεπτά μόνη μου σ’ ένα σόλο.Όταν τελείωσε και άκουσα το γέλιο και το χειροκρότημα αμέσως μετά, ένιωσα ένα απίστευτο κύμα ενέργειας να με γεμίζει και μια απίστευτη σύνδεση με τόσους ανθρώπους ταυτόχρονα. Αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ!

WRM: Είστε θερμή υποστηρικτής του κινήματος #metoo που ξεκίνησε από την αποκαλύψη της Σοφίας Μπεκατώρου, τι σημαίνει αυτό για τις γυναίκες που εργάζονται στον καλλιτεχνικό χώρο; Πιστεύετε πως τα πράγματα θα αλλάξουν ριζικά στο κοντινό μέλλον;

Mάρα: Σίγουρα θα υπάρξει αλλαγή, το πιστεύω αυτό το κίνημα γι’αυτό εξάλου συμμετέχω.

WRM: Μέσα από την υποκριτική ανακαλύψατε πτυχές του εαυτού σας που αγνοούσατε πριν; Μέχρι στιγμής για ποιον ρόλο που υποδυθήκατε νιώθετε περηφάνια;

Mάρα: Μέσα από το θέατρο ανακάλυψα και ψυχανάλισα πολλά κομμάτια του εαυτού μου..είναι από τα bonus της δουλειάς! Αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός. Αλίμονο αν ανακαλύπτω τις δολοφονικές μου τάσεις, αν πρέπει να παίξω τέτοιο ρόλο. Τι θα ακολουθησει;!..δοκιμές στο σπίτι;;!!!Δε μπορώ να πω ότι ένας ρόλος, ειδικά σε περίοδο προβών, ότι δε με επηρεάζει στην καθημερινότητα μου. Ειναι σα μια προσωρινή συγκατοίκηση. Όταν όμως αρχίζουν οι παραστάσεις, μένει στο καμαρίνι, μαζί με τα παπούτσια του ρόλου.

Δεν νιώθω περήφανη περισσότερο για κάποιο ρολο. Νιώθω περήφανη για συνεργασίες,για στιγμές πραγματικής σύνδεσης με το κοινό και επικοινωνίας μαζί του. Μια ιστορία διηγούμαι ,αν είμαι τυχερή μπορεί να βγω σοφότερη από αυτή τη συνάντηση, άρα και πιο χρήσιμη, και ίσως πω και καλύτερα την ιστορία την επόμενη.

WRM: Πως περάσατε το διάστημα της καραντίνας; Ζοριστίκατε ψυχολογικά με το κλείσιμο των θεάτρων;

Mάρα: Σε κύματα. Οι “πρώτες 2 εβδομάδες” ήταν μια τεράστια αναμονή και αγωνία για το τι θα γίνει με τα θέατρα, ήμουν σε 2 παραστάσεις.Η επαναφορά με το σήριαλ που συμμετείχα ήταν μια ήπια επιστροφή και προετοιμασία για το τι θα ακολουθούσε. Ο σύζυγός μου δε διέκοψε ποτέ την εργασία του,ο γιος μου προσαρμόστηκε γρήγορα στην ηλεκτρονική καθημερινότητα και διατήρησε την εφηβική του αυτονομία και αποστασιοποιηση.

Έτσι, εγώ έμεινα με τις ταινίες,τα βιβλία,την καθημερινή προπόνησή μου και συντροφιά με τον ιδιωτικό ζωολογικό μας κήπο. Είχαμε τη Στέλλα, bull terrier.Διασώσαμε τον Κορώνα, ετοιμοθάνατο βρέφος γατάκι που βρήκε ο γιος μου και υιοθετησαμε τον Ανδρέα, ημιάγριο lovebird παπαγαλακι που πέταξε μικρούλης και έκατσε στον ώμο μου σε μια βόλτα με τη Στέλλα.

WRM: Πως αντιμετωπίζετε την αρνητική κριτική και πως βρίσκετε κίνητρο να μένετε συγκεντρωμένη στη δουλειά σας;

Mάρα: Δε μπορούμε να αρέσουμε σε όλους.Ούτε η σοκολάτα δεν αρέσει σε όλους. Όσο, όμως, ασχολούμαι με το αντικείμενο μου, ανακαλύπτω κενά. Βρίσκω αδυναμίες. Τι άλλο να κάνω λοιπόν, από το να ψάχνω λύσεις και να εργάζομαι περισσότερο.

WRM: Έχετε προγραμματίσει κάποια συνεργασία ή project που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Mάρα: Το project οικογένεια έχει αυτή τη στιγμή προτεραιότητα. Απαντώ σε οντισιόν και δοκιμαστικά, αλλά χωρίς άγχος και πίεση.

Μην ξεχάσετε να ακολουθήσετε τη Μάρα Δαρμουσλή στο Instagram:https://www.instagram.com/maradarmousli/?hl=el