fbpx
Mε το νέο χαρακτηριστικό Reading Sidekick η Alexa μπορεί να διαβάσει βιβλία μαζί με τα παιδιά σας

Θέλετε να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να διαβάσουν περισσότερα αυτό το καλοκαίρι; Η Amazon λανσάρει μια νέα λειτουργία της Alexa που μπορεί να διαβάσει βιβλία μαζί με τα παιδιά σας.

Το Reading Sidekick κυκλοφορεί για τους συνδρομητές του Amazon Kids+, το οποία κοστίζει από 2,99€ έως 4,99€ ανά μήνα και λειτουργεί με έξυπνες οικιακές συσκευές Amazon Echo. Το μόνο που έχει να πει το παιδί σας είναι «Alexa, ας διαβάσουμε» και το πρόγραμμα Sidekick θα ξεκινήσει.

Η Alexa θα ρωτήσει ποιο βιβλίο θα ήθελε να διαβάσει το παιδί μαζί της και στη συνέχεια εναλλάσσεται με το παιδί που διαβάζει μια παράγραφο ή σελίδα από το βιβλίο. Εάν το παιδί έχει πρόβλημα να διαβάσει μια λέξη, η Alexa προφέρει τη λέξη για αυτά, όπως τα ενθαρρύνει με φράσεις όπως “Καταπληκτική δουλειά!”, αφού ολοκληρώσει την ανάγνωση ενός αποσπάσματος.

Amazon Reading Sidekick

(Credit: Amazon)

«Κατά την κυκλοφορία, θα υπάρχουν διαθέσιμα περισσότερα από 700 βιβλία για παιδιά ηλικίας 6 έως 9 ετών, με εκατοντάδες ακόμη να προστίθενται κάθε μήνα», δήλωσε η εταιρεία. Οι τίτλοι θα περιλαμβάνουν βιβλία σε φυσική μορφή και Kindle e-books, καθώς και βιβλία εικόνων και μυθιστορήματα.

Κάποιοι ίσως αναρωτηθούν αν η Amazon προσπαθεί να αντικαταστήσει τον χρόνο διαβάσματος ιστοριών με AI αλγόριθμους. Η Marissa Mierow, επικεφαλής μάθησης και εκπαίδευσης της εταιρείας, λέει ότι αυτό δεν ισχύει. «Αυτός είναι οικογενειακός χρόνος που είναι αναντικατάστατος». Το Sidekick είναι απλά ακόμη “ένα εργαλείο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γονείς” για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να βελτιώσουν τις δεξιότητες τους στην ανάγνωση.

Το Sidekick μπορεί επίσης να προσθέσει ποικιλία στις δραστηριότητες ανάγνωσης ενός παιδιού. Αντί ένα παιδί να διαβάζει μόνο του, μπορεί να έχει την Alexa ως εικονικό φίλο για να διαβάσουν παρέα. Επιπλέον, η λειτουργία Sidekick είναι χρήσιμη στα παιδιά που μπορεί να αισθάνονται φόβο όταν διαβάζουν δυνατά μπροστά σε άλλους, σημειώνει η Mierow. (Μπορεί επίσης να απομακρύνει τα παιδιά από την ενασχόληση τους με βιντεοπαιχνίδια, τηλεοπτικές εκπομπές και διάφορες εφαρμογές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.)

Η Amazon ξεκίνησε να δοκιμάζει σε beta έκδοση το Sidekick το Δεκέμβριο, για την οποία κάποιος χρειαζόταν πρόσκληση. Για την ανάπτυξη της τεχνολογίας, η εταιρεία συνεργάστηκε με ένα συμβούλιο αποτελούμενο από εκπαιδευτικούς και ειδικούς στα προγράμματα σπουδών.

Αρχικά, το Sidekick επικεντρώνονταν περισσότερο στη διόρθωση της προφοράς ενός παιδιού κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, λέει ο Kevin Crews, ανώτερος διευθυντής προϊόντων της Amazon. Όμως οι εκπαιδευτικές συμβουλές αποδείχθηκαν πολύ ενοχλητικές. Ως αποτέλεσμα, το Sidekick δεν θα σταματάει το παιδί σας όταν γίνονται κάποια μικρά λάθη κατά την ανάγνωση. Ούτε θα προσφέρει ορισμούς συγκεκριμένων λέξεων. Στόχος είναι η ανάγνωση να γίνεται σε ένα ήρεμο χαλαρωτικό περιβάλλον χωρίς ανησυχίες. «Δεν θέλαμε το παιδί να αισθάνεται ότι βρίσκεται στο σχολείο», λέει ο Crews.

Δοκιμάζοντας το Sidekick (μιλώντας με παιδική φωνή)

Amazon Echo Show 8

(Credit: Michael Kan/PCMag)

Το Sidekick λειτουργεί ως εξής: Αφού ένα παιδί πει στην Alexa ποιο βιβλίο θα ήθελε να διαβάσει, θα το ρωτήσει αν θα ήθελε να διαβάσει λίγο ή πολύ, να διαβάσει εναλλάξ παραγράφους ή συγκεκριμένες σελίδες από ένα βιβλίο. Εάν το παιδί αποφασίσει να διαβάσει λίγο, η Alexa θα αναγνώσει περισσότερο. Εάν επιλέξει πολύ, τότε το παιδί θα διαβάσει την πλειοψηφία του κειμένου.

Η τεχνολογία βέβαια γίνεται ευκολότερη όσο την δοκιμάζετε. Φυσικά, ο πραγματικός κριτής του Sidekick θα είναι παιδιά. Οι γονείς θα πρέπει επίσης να εξετάσουν το θέμα της ιδιωτικότητας, καθώς η Amazon συλλέγει της φωνητικές αντιδράσεις του παιδιού σας με την Alexa. Σε ορισμένες περιπτώσεις το TechCrunch σημειώνει ότι η εταιρεία μπορεί χειροκίνητα να ελέγχει τις ηχογραφήσεις. Εν τω μεταξύ η Amazon λέει ότι εργάζεται για τη βελτίωση της τεχνολογίας και σχεδιάζει να προσθέσει νέες δυνατότητες στο μέλλον. Η εταιρεία σημειώνει επίσης ότι οι γονείς μπορούν να δουν πόσο διαβάζουν τα παιδιά τους μέσω του πίνακα εργαλείων Amazon Kids + γονέα.

Πηγή: gr.pcmag.com/