fbpx
Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Γιώργο Λάγιο.

Ο Γιώργος Λάγιος, καθηγητής Ψυχολογίας & Ψυχοσεξουαλικής Θεραπείας, σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και συγγραφέας έχει μεταμορφώσει τη ζωή αναρίθμητων ανθρώπων μέσω του έργου του. Κάναμε μια ενδιαφέρουσα κουβέντα μαζί με τον Γιώργο, ο οποίος μας παρουσίασε τη δική του προσέγγιση σε θέματα που επηρεάζουν κάθε άνθρωπο, μιλώντας για το θεμελιώδη στόχο του που δεν είναι άλλος από τη βοήθεια και τη προσφορά για την βελτίωση του εσωτερικού κόσμου των ανθρώπων και κατ’ επέκταση της συμπεριφοράς τους.

WRM:  Πως καταφέρνεις να συνδυάσεις συγγραφή και ψυχοθεραπεία; Υπάρχει σύνδεση μεταξύ τους;

Γιώργος: Είναι πολύ γνωστό ότι οι ψυχοθεραπευτές σημειώνουν, είτε μιλάνε σε ένα μικρόφωνο, είτε γράφουν σε ένα χαρτί κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας και μετά από αυτή. Αυτό βοηθάει πάρα πολύ διότι όταν συμβαίνει κάτι πρέπει να το αποτυπώνουμε τη στιγμή που συμβαίνει καθώς αργότερα δεν θα μπορέσουμε να ανακαλέσουμε τις πληροφορίες με τόση ακρίβεια. Αυτό εγώ πως το χρησιμοποιώ τώρα… Όλες οι πληροφορίες, οι οποίες φυσικά είναι απόρρητες, μου πυροδοτούν διάφορες σκέψεις που έχουν σχέση με εμένα προσωπικά είτε αφορούν εμπειρίες που έχω ζήσει στο παρελθόν είτε ανθρώπους που έχω συναντήσει και κατά κάποιο τρόπο μου γίνονται αφηγήσεις, οι οποίες θεωρώ ότι θεραπευτικά μπορούν να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους. Γι’ αυτό κιόλας μέσα στα βιβλία μου χρησιμοποιώ πάρα πολλές πληροφορίες, πιστεύοντας ότι θα ταυτιστεί κόσμος και θα μπορέσει να βρει ένα πιο εύκολο δρόμο ως προς την αντιμετώπιση όσων τον προβληματίζουν, χωρίς να ταλαιπωρηθεί. Οπότε, για εμένα η συγγραφή και η ψυχοθεραπεία είναι ένα πράγμα που όλοι οι θεραπευτές το κάνουν, απλά κάποιοι ίσως δεν δημοσιοποιούν τη δουλειά τους.

WRM: Επηρεάζεσαι από τα καθημερινά προβλήματα που συναντάς στη δουλειά σου;

Γιώργος: Αυτός είναι ένας και από τους λόγους που και εμείς βλέπουμε ψυχολόγο, διότι δεν γίνεται να μείνεις ανεπηρέαστος από τη στιγμή που η ενσυναίσθηση στους θεραπευτές δουλεύει σε πολύ υψηλούς ρυθμούς για να μπορέσουμε να μπούμε στη θέση του άλλου και να τον βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Από τη μία πρέπει να διατηρήσουμε την απόσταση ώστε να υπάρξει η σωστή ψυχοθεραπεία αλλά από την άλλη να ταυτιστούμε με έναν τρόπο έτσι ώστε να νιώσουμε το πρόβλημα του ανθρώπου και να μπορέσουμε καθοδηγώντας τον, να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να μη πάρουμε τη δουλειά μέσα μας, είναι μια δουλειά ανθρωπιστική κατά την οποία το υποσυνείδητό μας  δουλεύει 24/7. Οι άνθρωποι που δουλεύουν χρόνια αντιλαμβάνονται  την εξουθένωση  που υπόκεινται. Δεν γίνεται να βοηθάμε ανθρώπους χωρίς να μπαίνουμε στα παπούτσια τους.

WRM: Τι είναι το «Μοιράζομαι» για εσένα; Πως αποφάσισες την ίδρυση αυτού του οργανισμού;

Γιώργος: Πραγματικά είναι από τα λίγα πράγματα που είμαι τόσο περήφανος, διότι για πρώτη φορά βρέθηκε ένας τρόπος να βοηθήσουμε ανθρώπους χωρίς να μεσολαβήσουν χρήματα. Όταν θέλουμε να βοηθάμε, θα πρέπει να βοηθάμε με αλληλεπίδραση. Εάν μια οικογένεια χρειάζεται φάρμακα, το να πάω να δώσω λεφτά σε κάποιον οργανισμό μπορεί να είναι ωφέλιμο, αλλά το να πάρω μια σακούλα με φάρμακα και να τα πάω εγώ ο ίδιος στην οικογένεια, αυτό περνάει την έννοια της αλληλεγγύης σε άλλο επίπεδο. Έχει παρατηρηθεί ότι άνθρωποι επαναλαμβάνουν αυτές τις συμπεριφορές όταν βιώνουν σε αυτό το βαθμό το «μοίρασμα». Υπάρχω σημαίνει συνυπάρχω, δεν γίνεται να συνυπάρχω χωρίς να μοιράζομαι. Στη θέση κάθε ανθρώπου που βρίσκεται σε μια δύσκολη στιγμή θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ και να είμαστε ευγνώμονες για όσα έχουμε πρακτικά όχι μόνο θεωρητικά. Να λέμε ευχαριστώ πολύ αλλά να το δείχνουμε ακόμη περισσότερο.

WRM: Μίλησέ μας για τα βιβλία σου. Από που αντλείς έμπνευση;

Γιώργος: Το πρώτο μου βιβλίο που είναι το παιδί μου, αποτελεί σταθμό για τη ζωή μου διότι εξωτερίκευσα με έναν τρόπο τα νεύρα μου, ήταν ένας υγιής τρόπος να εξωτερικεύσω τα αρνητικά μου συναισθήματα για το πως ταλαιπωρούνται οι άνθρωποι την ώρα που κάποιοι άλλοι δεν έχουν καμία ιδέα τι συμβαίνει γύρω τους. Ένα παιδί όταν γεννιέται γίνεται ξαφνικά ο πατέρας του μελλοντικού παιδιού του. Τι σημαίνει αυτό; Ο άνθρωπος που θα γίνεις, ένα μεγάλο κομμάτι σου εξαρτάται από το πως θα μεγαλώσεις, οπότε οι γονείς σου εκείνη τη στιγμή έχουν μια μορφή εξουσίας. Δεν μπορούμε λοιπόν να αμελήσουμε το ότι όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, που ακούμε στις ειδήσεις σχετίζονται με το πως μεγάλωσαν αυτοί οι άνθρωποι και το τι ευκαιρίες είχαν. Όσα βιβλία και να γράψουμε πάνω σε αυτό το θέμα, δυστυχώς θα πρέπει να πάνε στα σωστά χέρια. Η έμπνευσή μου και στα δύο βιβλία έχει σχέση με το να βοηθήσουμε.
Το δεύτερο βιβλίο, παρ’ όλο που σχετίζεται με φαντασιώσεις, βγάζει τη «ντροπή» μέσα από τους ανθρώπους, ώστε να μπορούν να εκφραστούν αυτό που είναι και αυτό που επιθυμούν χωρίς να νιώθουν ενοχές και χωρίς να ακολουθούν τα στερεότυπα και τα πρέπει της κοινωνίας. Όσα βιβλία και αν έρθουν μετά, πάλι θα έχουν σχέση με το να βοηθάμε και το να μοιραζόμαστε. Εγώ μοιράζομαι όσα έχω μέσα στο δικό μου μυαλό και όσα θεωρώ ότι μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους να αισθανθούν πιο όμορφα γι’ αυτό που είναι χωρίς τύψεις. Πάντα βέβαια ενσωματώνω την έννοια της προσωπικής ευθύνης καθώς για ό,τι κάνουμε θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι δεν ζούμε μόνοι μας και ότι οι πράξεις μας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο επηρεάζουν τους γύρω μας.

WRM: Τι μηνύματα επιδιώκεις να περάσεις στους αναγνώστες σου μέσα από το έργο σου;

Γιώργος: Νομίζω πως με τη παραπάνω απάντησή μου κάλυψα και αυτή την ερώτηση.

WRM: Υπάρχει κατά τη γνώμη σου το «εξιδανικευμένο»;

Γιώργος:  Το συναντώ πάρα πολύ συχνά σε ανθρώπους που σε καινούριες σχέσεις προσπαθούν να φτιάξουν ένα ιδανικό σενάριο γιατί αυτό ίσως είναι η ευκαιρία τους να ικανοποιήσουν τους γονείς τους ή τις πυρηνικές τους πεποιθήσεις και δεν βλέπουν τη πραγματικότητα. Για παράδειγμα, αν δούμε έναν άνθρωπο ο οποίος μας λέει αυτά που θέλουμε να ακούσουμε και εμείς εκείνη τη στιγμή πραγματικά έχουμε ανάγκη να γίνουμε γονείς ή να μεγαλώσουμε ένα παιδί, μπορεί να εξιδανικεύσουμε μια κατάσταση. Η πραγματικότητα όμως μπορεί να είναι μια άλλη και εκεί παίζει ρόλο η αυτοπαρατήρηση, πως εγώ τελικά λέω στον εαυτό μου την αλήθεια ακόμα και αν είναι να χαλάσω το δικό μου όνειρο. Θα το βρούμε πιο μετά το όνειρο, δεν χρειάζεται να ταλαιπωρηθούμε τώρα, γιατί θα ταλαιπωρηθούμε πολύ περισσότερο στη συνέχεια αν λέμε ψέματα στον εαυτό μας.

WRM: Ποια χαρακτηριστικά ενσαρκώνουν μια υγιή και εξισορροπημένη προσωπικότητα;

Γιώργος: Δύσκολη ερώτηση θα έλεγα. Εμείς στο θέμα της ψυχοπαθολογίας αξιολογούμε κυρίως αν ένας άνθρωπος βιώνει δυσλειτουργίες και ανησυχίες που του δημιουργούν δυσφορία όπως το να αγχώνεται πάρα πολύ, να έχει κατάθλιψη, να μην μπορεί να βγει από το σπίτι του, να μη μπορεί να δουλέψει, να μη μπορεί να σχετιστεί. Ωστόσο, μόνο ο ίδιος ο άνθρωπος μπορεί να ορίσει για τον εαυτό του αν κάτι είναι πρόβλημα ή αν κάτι είναι υγεία. Αν δεν θέτουμε σε κίνδυνο τον εαυτό μας ή άλλους ανθρώπους, τότε δεν έχει κανένας το δικαίωμα να ορίσει αν κάτι είναι πρόβλημα για εμάς. Οπότε στο θέμα της υγείας και ιδιαίτερα της ψυχικής υγείας, θέλω να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στο να μην παθολογικοποιούμε καταστάσεις οι οποίες πραγματικά δεν είναι σε αυτό το πλαίσιο. Η υγεία είναι τόσα πολλά πράγματα μαζί, αλλά κατά βάση είναι το πως βιώνω εγώ τον ίδιο μου τον εαυτό μέσα στο κόσμο. Γι’ αυτό άλλωστε η φιλοσοφία με τη ψυχολογία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.

WRM: Τι σχεδιάζεις για το απώτερο μέλλον;

Γιώργος: Θα σας πω για το κοντινό μέλλον, στις 11 Οκτωβρίου ετοιμάζω ένα πολύ μεγάλο event το οποίο θα ασχοληθεί με την ερωτική και τη σεξουαλική νοημοσύνη και πως αυτή επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής μας. Πως εμείς μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι αν είμαστε με ένα σωστό σύντροφο ή ακόμα και χωρίς σύντροφο, αν βιώνουμε τη σεξουαλικότητά μας σωστά όπως εμείς την επιθυμούμε. Αυτό μπορεί να μας εκτοξεύσει σε όλα τα επίπεδα της ζωής και γι’ αυτό ο έρωτας, το σεξ και η αγάπη πρέπει να αποσαφηνιστούν με έννοιες οι οποίες να μην είναι  μέσα στο μυαλό μας ως ασυνείδητες φωνούλες των «πρέπει» της κοινωνίας ή της οικογένειάς μας. Αν τυχόν είμαστε τυχεροί και έχουμε τον συμβατό σύντροφο, να μπορέσουμε να αναπτυχθούμε μαζί αλλά και ξεχωριστά και να γίνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Η σεξουαλική και η ερωτική νοημοσύνη είναι από τις πιο σημαντικές μορφές νοημοσύνης που υπάρχουν.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και καλή συνέχεια.

Μπορείτε να βρείτε τον Γιώργο Λάγιο σε:

Instagram: glagi0s
Site: glagios.gr
LinkedIn: George Lagios