fbpx
NASA: Ανάμεσα στους Τρωικούς αστεροειδείς πρόκειται να βρεθεί η “Lucy”.

Ησυχία δεν έχει η  Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), της οποίας στόχος αυτή τη φορά είναι η εξερεύνηση πολυπληθών «Τρωικών» αστεροειδών κοντά στον Δία. 

Σήμερα, στις 12:34 μ.μ. ώρα Ελλάδας, θα εκτοξευθεί η νέα τολμηρή αποστολή Lucy, από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα, πάνω σε ένα μεγάλο πύραυλο «Άτλας 5» της United Launch Alliance. Η διάρκεια του ταξιδιού θα είναι 12 ώρες κατά τις οποίες το σκάφος θα κάνει “βόλτες” ανάμεσα σε οκτώ αστεροειδείς, οι περισσότεροι από τους οποίους θα είναι «Τρωικοί». Οι δύο ομάδες αστεροειδών έχουν πάρει ονόματα εμπνευσμένα από την «Ιλιάδα» του Ομήρου. Η μία ομάδα αστεροειδών,με επίκεντρο το σημείο Λαγκράνζ L4 στο διάστημα, φέρει ονόματα Ελλήνων ηρώων του πολέμου της Τροίας και η άλλη,με επίκεντρο το σημείο Λαγκράνζ L5, ονόματα Τρώων. 

Μία πραγματικά διαστημική Οδύσσεια, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η αποστολή αυτή αν λάβει κανείς υπόψιν το κόστος της, που ανέρχεται στο ύψος του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.  

Ωστόσο, η συμβολή της στην επιστήμη είναι πολύ σημαντική, καθώς θα επιτρέψει στους επιστήμονες να ρίξουν την πρώτη κοντινή ματιά σε αυτούς τους αστεροειδείς, οι οποίοι έχουν μια ποικιλία χρωμάτων από το γκρι έως το σκούρο κόκκινο και θεωρείται πως είναι απομεινάρια που ξέμειναν στο διάστημα μετά τον σχηματισμό του Δία, του Κρόνου και των άλλων μακρινών εξωτερικών πλανητών. Εκτιμάται ότι οι εν λόγω αστεροειδείς – που αριθμούν πάνω από 7.000 – είναι αρκετά μακρινοί για να «βάζουν το χεράκι» τους στους μετεωρίτες που κατά καιρούς πέφτουν στη Γη. Δεν έχουν μελετηθεί ποτέ έως τώρα και μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικοί από τους γνωστότερους και κοντινότερους αστεροειδείς μεταξύ Άρη-Δία. 

Το μήκους περίπου 15 μέτρων σκάφος Lucy, πήρε το όνομα του ομώνυμου γνωστού Αυστραλοπίθηκου ηλικίας 3,2 εκατομμυρίων ετών  και συναρμολογήθηκε στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA, διαθέτει δύο μεγάλους ηλιακούς συλλέκτες πλάτους επτά μέτρων ο καθένας και τέσσερα επιστημονικά όργανα για να μελετήσει τη χημική σύνθεση, μάζα, θερμοκρασία και τοπογραφία των αστεροειδών, ενώ παράλληλα θα τους φωτογραφίσει.  

Σύμφωνα με την “ατζέντα” του, στο πρόγραμμα του περιλαμβάνει, τον Απρίλιο του 2025, να κάνει την πρώτη προσέγγιση αστεροειδούς «Ντοναλντγιόχανσον» (φέρει το όνομα του επιστήμονα που ανακάλυψε τον Αυστραλοπίθηκο Lucy) στην κύρια ζώνη αστεροειδών μεταξύ Άρη-Δία και τον Αύγουστο του 2027, να προσεγγίσει τον πρώτο Τρωικό αστεροειδή, τον μεγάλο Ευρυβάτη (διαμέτρου 64 χιλιομέτρων) και τους τέσσερις μικρούς δορυφόρους του. Θα ακολουθήσουν αρκετές ακόμη κοντινές διελεύσεις σε άλλους αστεροειδείς της ίδιας «οικογένειας», με την τελευταία προσέγγιση τον αστεροειδή «Πάτροκλο» και το μικρότερο ταίρι του  να προγραμματίζεται για τον Μάρτιο του 2033. 

Πρόκειται για μια πολύπλοκη αποστολή, που προετοιμαζόταν από τη NASA εδώ και χρόνια και η οποία θα απαιτήσει χειρισμούς υπερβολικά μεγάλης ακρίβειας λόγω των πολλών προγραμματισμένων «ραντεβού» της, περισσότερων από κάθε άλλη διαστημική αποστολή στο παρελθόν, με δυνητικά επικίνδυνους αστεροειδείς.