fbpx
Νάσια Μάτσα: ‘’ Δεν με αφορούν τα στερεότυπα όποτε δεν έχω κάποιο ενδιαφέρον ούτε στο να τα αναπαράγω, ούτε στο να τα “σπάσω”.’’

Η Nάσια Μάτσα είναι δημοσιογράφος και μοντέλο. Κατάγεται από την Αθήνα, αλλά έχει ως βάση το Λονδίνο, όπου ζει τα τελευταία 12 χρόνια σπουδάζοντας και δουλεύοντας. Παρ’ όλο το νεαρό της ηλικίας της, το βιογραφικό της είναι αρκετά πλούσιο με εργασιακή προϋπηρεσία και πολλές συνεργασίες. Άρθρα της Νάσιας έχουν δημοσιευτεί στο Wired, Financial Times, Vanity Fair, σε εφτα τιτλους της Vogue και σε άλλες έντυπες εκδόσεις. Ενώ σαν μοντέλο έχει φωτογραφηθεί για διάσημους οίκους μόδας όπως Prada, Christian Louboutin και Balenciaga.

Το We Are Media βρέθηκε με τη Νάσια Μάτσα και συζήτησε μαζί της για την καριέρα της, το πως και γιατί ξεκίνησε το modeling, την επιλογή της να σπουδάσει στην Αγγλία αλλά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα!

Credits: Pranda

WRM: Kατά πόσο επηρεάστηκαν τα επαγγελματικά σας σχέδια εξαιτίας της πανδημίας; Αυτή τη στιγμή βρίσκεστε στην Ελλάδα λόγω covid;

Νάσια: Αυτή την στιγμή βρίσκομαι στο Λονδίνο, όπου είναι και η βάση μου. Έχει αλλάξει ο τρόπος που δουλεύουμε φυσικά, έχουν ακυρωθεί τα business trips μου στην Ευρωπη και Νεα Υόρκη, αλλά έχουν βρεθεί διαφορετικοί τρόποι που δουλεύουμε. Έτσι, το γεγονός οτι έχω περισσότερο χρόνο με έχει βοηθήσει στο να ασχοληθώ με τα προσωπικά μου projects  που χρειάζονται έρευνα και οργάνωση.

Φυσικά, είμαι ευγνώμων που μέσα σε τόσο δύσκολες συνθήκες μπορώ να καλύψω τις πρώτες μου ανάγκες ,όποτε δεν πιστεύω ότι είναι αρμόζων να παραπονεθώ. Αντιθέτως, προσπαθώ να εκμεταλλευτώ τον ελεύθερο χρόνο που έχω παραγωγικά. Σε αυτό το lockdown οι φωτογραφίσεις είναι εφικτές με τις ανάλογες οδηγίες της κυβέρνησης. Σαφώς και τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα. Κάνω κατα προσέγγιση  2-4 τεστ την εβδομάδα όπως και όλοι οι συνεργάτες μου.   

WRM: Θεωρείτε ότι η Ελληνική κουλτούρα και ό τρόπος που μεγαλώσατε παίζουν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργικότητά σας;

Νάσια: Ναι και όχι. Ο καθένας είναι ένα κράμα από τις εμπειρίες του, όποτε πιστεύω ότι η δημιουργικότητα μου είναι μείγμα της ελληνικής μου κουλτούρας, της εκπαίδευσης μου και των εμπειριών μου στο Λονδίνο, των ανθρώπων που έχω γνωρίσει με διαφορετικές υπηκοότητες από την δίκη μου αλλά και των επαγγελματικών ευκαιριών που είχα.

WRM: Έχετε ένα πλούσιο βιογραφικό με σπουδές στα καλύτερα πανεπιστήμια στο Λονδίνο, πως προέκυψε η απόφαση να μετακομίσετε εκεί σε νεαρή ηλικία και να ασχοληθείτε με τα media; To mοdeling πότε μπαίνει στη ζωή σας; Στόχος σας είναι να συνεχίσετε την καριέρα σας μόνο στο εξωτερικό;

Νάσια: Μεγάλωσα στην Αθήνα, οπότε ήθελα να δοκιμάσω να ζήσω σε μια μεγαλύτερη πόλη και να δω πως μπορώ να εξελιχθώ. Η αρχική μου απόφαση ήταν να μείνω στο Λονδίνο για τα τρία χρόνια του προπτυχιακού μου αλλά το Λονδίνο μου έδωσε πολλές ευκαιρίες και ερεθίσματα όποτε κάθε χρόνος που περνούσε έβρισκα κάποιο επαγγελματικό λόγο για να παρατείνω την διαμονή μου εκεί. Το modelling μπήκε στην ζωή μου έχοντας δύο μεταπτυχιακά πάνω στα media και την διακυβέρνηση απο το London School of Economics και το University of the Arts, πρακτικές στην εφημερίδα The Times και στην πλατφόρμα του Vice και έχοντας μια μονιμή εργασία στο περιοδικό τεχνολογίας Wired. Οπότε στην αρχή ήμουν αρκετά σκεπτική.

Σε αυτήν την περίοδο οι επαγγελματικές μου δραστηριότητες εκτείνονται μεταξύ Λονδίνου, Παρισιού και Αθήνας. Είμαστε σε μια εποχή που η τοποθεσία σου δεν σε περιορίζει επαγγελματικά όποτε το να περιοριστώ σε μια αγορά ανεξαρτήτως χώρας δεν συνάδει με τα πλάνα μου.

Credits: Yiorgos Mavropoulos 

WRM: Ένας από τους λόγους που φύγατε στο εξωτερικό και χτίσατε ένα μεγάλο μέρος της καριέρας σας εκεί ήταν εξαιτίας των στερεοτύπων που επικρατούν στην Ελλάδα όσον αφορά το κλάδο της δημοσιογραφίας;

Νάσια: Όχι ήταν καθαρά για να μπορέσω να έχω εμπειρίες εκτός την κουλτούρας μου. Δεν με αφορούν τα στερεότυπα όποτε δεν έχω κάποιο ενδιαφέρον ούτε στο να τα αναπαράγω, ούτε στο να τα “σπάσω”. Λειτουργώ ενστικτωδώς πάνω σε αυτό το θέμα.

WRM: Τι είδους άρθρα σε ενδιαφέρει να γράφεις και τι μύνημα θέλεις να περάσεις στον αναγνώστη; 

Νάσια: Με ενδιαφέρει η τεχνολογία σε σχέση με τον πολιτισμό. Πως το status quo αλλάζει μέσω ανθρώπων και ιδεών χρησιμοποιώντας αυτά δύο εργαλεία. Κάποιοι ενδεικτικοί τίτλοι άρθρων μου έχουν να κάνουν με το πως το 3d printed δέρμα θα βοηθήσει στην εξάλειψη των πειραματόζωων για την βιομηχανία των καλλυντικών για το περιοδικό Dazed, πως το hand modeling (τα μοντέλα που φωτογραφίζουν τα χέρια τους) επηρεάζει την αγορά των διαμαντιών για τους Financial Times. Η έρευνα μου ,αυτήν την περίοδο, έχει να κάνει με το πως η μόδα έχει βρει δίοδο μέσω του digitalisation και του gaming.

Ο στόχος μου είναι να δείξω τη συνέργεια μεταξύ δυο υποκειμένων που μας φαντάζει έσχετη η μεταξύ τους σύνδεση και το πως κάποιες ιδέες μπορούν να αλλάξουν την αγορά και να έχουν αντίκτυπο κοινωνιολογικά.

WRM: Τι αγαπάτε και τι μισείτε στην Αγγλία και στην Ελλάδα αντίστοιχα;

Νάσια: Η λέξη “μισώ” μου ακούγεται πολύ σκληρή, τα πάντα έχουν δύο πλευρές ανάλογα με τις ανάγκες σου. Μου αρέσει ο χαλαρός ρυθμός της Ελλάδας αλλά νιώθω ότι κάποιες φορές με περιορίζει. Αγαπώ το Λονδίνο για τα ερεθίσματα που δίνει αλλά κάποιες φορές μπορεί να σε αποπροσανατολίσει. Νιώθω τυχερή που μπορώ να έχω μια ισσοροπία.

WRM: Ως δημοσιογράφος για ποιό δημοσίευμα // άρθρο νιώθετε πραγματικά περήφανη και ως μοντέλο αντίστοιχα τι θεωρείτε ως το μεγαλύτερο επιτευγμά σας;

Νάσια: Για τα άρθρα μου στην εφημερίδα Financial Times απο δημοσιογραφικής άποψης καθώς η FT είναι απο τις τοπ εφημερίδες παγκοσμίως μαζί με τη New York Times.

Σχετικά με το το μόντελινγκ, οι δυο συνεργασίες μου με τον οίκο Balenciaga που έγιναν το Φθινόπωρο του 2020.

Απίστευτες εμπειρίες και μαθήματα.

WRM: Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη τάση της μόδας που ακολουθείτε; Τι γνώμη έχετε για τη μόδα στην Ελλάδα; Αυτό το διάστημα πολλά νέα παιδιά έχουν κατευθυνθεί στο vintage και τα second hand. Τι πιστεύετε για αυτό;

Νάσια: Στηρίζω κατα κόρον νέους σχεδιαστές όπως Marine Serre και Martine Rose αυτήν την περίοδο. Από θέμα τάσης βλέπω ότι το χρώμα καφέ είναι το επόμενο χρώμα που θα καθορίσει τις πασαρέλες.

Βλέπω πολλούς νέους δημιουργούς στην Ελλάδα που δεν αναπαράγουν στυλ από το εξωτερικό και αυτό με χαροποιεί καθώς αρχίζει και υπάρχει αυθεντικότητα στην αγορά. Η Ελλάδα στο θέμα μόδας δεν έχει βρεί, ακόμα, ακριβώς τον χαρακτήρα της (πχ. αν  δουλεύεις στην μόδα μπορείς να καταλάβεις ποιός σχεδιαστής βρίσκεται στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στην Νέα Υόρκη ή στο Μιλανο από το στυλ του brand. Ελπίζω οι καταναλωτές να στηρίξουν το νέο αίμα που βρίσκεται στην Ελλάδα ώστε να βρει η αγορά το χαρακτήρα της.

Σχετικά με τα trends: vintage και second hand φυσικά και τα στηρίζω καθώς είναι environmentally friendly.

WRM: Ακούμε συνέχεια μοντέλα να παραπονιούνται για την καταπίεση που δέχονται από managers, bookers κτλπ. Εσάς σας έχουν ζητήθει ακρότητες από πρακτορεία ή fashion shows;

Νάσια: Όχι γιατί έχω ξεκάθαρα όρια και ανάλογες επικοινωνιακές ικανότητες. Το μόντελινγκ είναι σαν να διευθύνεις μια μικρή επιχείρηση (έχεις να κάνεις με branding, social media, accounting, pr, negotiating deals και άτομα να δουλεύουν για εσένα) οπότε χρειάζεσαι business skills για να πετύχεις.  

WRM: Kάνεις σχέδια για το μέλλον; Πως θα ήθελες να δεις το εαυτό σου σε 10 χρόνια;

Νάσια: Φυσικά αλλά δεν μιλάω για τα σχέδια μου σε περισσότερα από 2-3 άτομα. Τα επικοινωνώ όταν γίνουν πραγματικότητα.

Η Νάσια Μάτσα εκπροσωπείται απο το πρακτορείο Ace Models στην Αθήνα και μπορείτε να την ακολουθήσετε στο Instagram και στο TikTok στο @nassia_ .

H ομάδα του WRM  ευχαριστεί τη Νάσια Μάτσα για την αποδοχή και για την ενδιαφέρουσα συζήτηση που έγινε !