fbpx
Νεφέλη Μακρίδου απευθείας από … το Παρίσι!

Ξεκίνησε για δικηγόρος, αλλά την κέρδισε ο χορός! Η Νεφέλη Μακρίδου, μια ταλαντούχα επαγγελματίας χορεύτρια, η οποία παρά το νεαρό της ηλικίας της, ήδη μετράει πολλές συνεργασίες με γνωστά ονόματα στον καλλιτεχνικό χώρο, μιλάει στο We Are Media για τις σπουδές της, το όνειρο της να ασχοληθεί με το χορό, την απόφαση της να φύγει στο εξωτερικό και για πολλά άλλα που θα διαβάσετε στη συνέχεια. 
 

WRM: Πως μπήκε το «μικρόβιο» του χορού μέσα σου; Συνήθως τα κορίτσια έρχονται από μικρή ηλικία σε επαφή με το μπαλέτο ως χόμπι. Έτσι συνέβη και με σένα;  

Νεφέλη: Πρώτο έναυσμα ήταν μια οικογενειακή φίλη, χορεύτρια και δασκάλα χορού που είχε σχολή. Εκεί ξεκίνησα πρώτα με τζαζ και σύγχρονο και έπειτα από λίγα χρόνια συνέχισα με μπαλέτο, καθώς μου είχαν πει πως ήταν η βάση για όλα τα είδη χορού. Και κάπως έτσι ερωτεύτηκα το χορό! Για να καταλάβετε, όποια εξωσχολική δραστηριότητα ξεκινούσα, την παραγκώνιζα ώστε να περνάω όσες περισσότερες ώρες μπορώ χορεύοντας. 

 
WRM: Τι σημαίνει χορός για σένα; Ποιο είδος σε εμπνέει περισσότερο;  

Νεφέλη: Ακούγεται πολύ γραφικό, αλλά για εμένα ο χορός είναι τα πάντα. Είναι μια απελευθέρωση, νιώθω πολύ πιο άνετα όταν εκφράζομαι με το σώμα μου, παρά με τα λόγια. Σε περιόδους της ζωής μου που δεν ήμουν καλά, ο χορός ήταν το μέσο διαφυγής μου καθώς πήγαινα στο μάθημα και τα άφηνα όλα πίσω. Απ’ όλα τα είδη, αυτά που με εμπνέουν περισσότερο, ανάλογα με την όρεξη και τα συναισθήματα που έχω την δεδομένη χρονική στιγμή, είναι το jazz funk, η street jazz και το commercial. 

 
WRM: Ποια συνεργασία σου ξεχωρίζεις έως τώρα;  

Νεφέλη: Παρόλο που είχα μια ωραία εμπειρία και στο X-Factor, τις πιο ωραίες αναμνήσεις τις έχω από τη συνεργασία μου στο BOX, με τις MELISSES, την Τάμτα και την Έλενα Τσαγκρινού. Ήταν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα με όλους, από τους τεχνικούς μέχρι τους τραγουδιστές. Κάθε εβδομάδα περίμενα με ανυπομονησία πότε θα έρθει η Παρασκευή και το Σάββατο για να πάω στη δουλειά. Περνούσα υπέροχα!  


 
WRM: Ασχολείσαι με κάτι άλλο αυτή τη περίοδο;  

Νεφέλη: Από το 2019, διδάσκω και έχω επικεντρωθεί σε αυτό, διότι θέλω να εξελιχθώ και να μάθω όσα περισσότερα μπορώ στον τομέα του χορού αλλά και ως performer παράλληλα. Δεν ασχολούμαι με κάτι άλλο αν και το έχω σκεφτεί πολλές φορές, καθώς έχω και πτυχίο Νομικής, προς το παρόν την προσοχή μου την έχω στρέψει στο χορό. 
 
WRM: Παρατηρείται πως στην Ελλάδα όλα τα είδη τέχνης, μεταξύ άλλων και ο χορός δεν αξιοποιούνται στο μέγιστο βαθμό. Θα έπαιρνες ποτέ την απόφαση να τα παρατήσεις όλα, να ταξιδέψεις στο εξωτερικό και να χτίσεις μια καριέρα εκεί;  

Νεφέλη: Αυτό ακριβώς κάνω τώρα! Ξεκινώντας την καριέρα μου στην Ελλάδα το 2019, είχα πει πως θα καθόμουν δύο χρόνια και μετά θα έφευγα να κυνηγήσω το όνειρο μου στο εξωτερικό, δοκιμάζοντας καινούριες εμπειρίες. Ο covid βέβαια μου άλλαξε τα σχέδια… Ωστόσο, αυτή τη στιγμή είμαι στο Παρίσι και κυνηγάω εδώ το όνειρο μου. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω, όμως σίγουρα θα το προσπαθήσω. Όσον αφορά την Ελλάδα, είναι το σπίτι μου και πάντα έχω στο μυαλό μου ότι ίσως κάποτε επιστρέψω μόνιμα εκεί. 

WRM: Τι είναι αυτό που σε παρακινεί για να δημιουργήσεις μια χορογραφία από το μηδέν;  

Νεφέλη: Συνήθως με παρακινούν τα τραγούδια, ο ρυθμός τους. Όταν ακούω κάτι ωραίο θέλω να σηκωθώ επιτόπου και να χορέψω, να δημιουργήσω! Πηγή έμπνευσης είναι οι δάσκαλοί μου και οι δικές τους χορογραφίες. 
 
WRM: Ποια είναι η  συμβουλή που έχεις λάβει από τον δικό σου καθηγητή χορού και δεν θα ξεχάσεις ποτέ;  

Νεφέλη: Το να πιστεύω στον εαυτό μου. Παλαιότερα, δεν είχα καθόλου αυτοπεποίθηση και ήταν κάτι που φαινόταν την ώρα που χόρευα. Βέβαια αυτό, δεν είναι κάτι που αλλάζει από την μία στιγμή στην άλλη, έρχεται σταδιακά. Χρειάζεται να δουλέψεις πολύ με τον εαυτό σου, να δουλέψεις την τεχνική σου και να κάνεις πολλές ώρες προπόνηση. Μόνο τότε θα φτάσεις στο σημείο να πεις “ αυτό μπορώ να το κάνω”, με σιγουριά και αυτοπεποίθηση. 

 
WRM: Η ενέργεια και η αύρα που εκπέμπεις την ώρα μιας χορογραφίας έχει καθοριστικής σημασίας ρόλο. Πως μπορεί ένας χορευτής να θωρακίσει τον εαυτό σου, σωματικά και ψυχικά, για να ανταπεξέλθει μπροστά στο κοινό;  

Νεφέλη: Αυτό συνδέεται εν μέρει με όσα προείπαμε για την αυτοπεποίθηση. Ένας χορευτής δεν πρέπει να θωρακίσει τον εαυτό του αλλά να τον απελευθερώσει, να αφεθεί ώστε να φανεί το αληθινό συναίσθημά του προς τα έξω. Σχετικά, ωστόσο, με το κομμάτι του σώματος, ένας χορευτής θα πρέπει να έχει κάνει χρόνια προπόνηση ώστε να φτάσει την τεχνική και την αντοχή του σε υψηλό επίπεδο.  

 
WRM: Θέλει «γερό στομάχι» ο χώρος της τέχνης; 

Νεφέλη: Αρκετά γερό στομάχι θα έλεγα. Πρέπει να μάθεις να διαχειρίζεσαι την απόρριψη και την απογοήτευση. Στην αρχή θα ακούσεις πολλά “όχι” σε οντισιόν, είναι κάτι αναμενόμενο αλλά με τον καιρό συνηθίζεται. Εγώ για παράδειγμα, ακόμα δεν μπορώ να τα διαχειριστώ αυτά φαντάσου! Αν  δουλεύεις και προπονείσαι σκληρά, ανταμείβονται οι κόποι σου. Μη ξεχνάς μόνο… πως όσες φορές πέφτεις, τόσες πρέπει να σηκωθείς! Μην τα παρατάς ποτέ. 

Tην Νεφέλη Μακρίδου θα βρείτε:

Instagram: https://www.instagram.com/itsnefelimak/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCvvU-X6zyK9J_IlObfyonbA

Linktree: https://linktr.ee/itsnefelimak