fbpx
Οι εργαζόμενοι της Tesla πιέζουν να συνδικαλιστούν στη Νέα Υόρκη

Οι εργαζόμενοι της Tesla στη Νέα Υόρκη έχουν ξεκινήσει μια συνδικαλιστική εκστρατεία, ελπίζοντας να μετατρέψουν το εργοστάσιο της εταιρείας στο Μπάφαλο στον πρώτο συνδικαλιστικό χώρο εργασίας της. Την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, φάνηκε ότι οι εργαζόμενοι της Tesla έκαναν την κίνηση να αγαπήσουν επιτέλους τον εαυτό τους.

Όπως αναφέρει το Bloomberg News, οι εργαζόμενοι της Tesla έστειλαν την Τρίτη ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla Elon Musk, ενημερώνοντάς τον για τα σχέδιά τους να συνδικαλιστούν. Η εκστρατεία συνδικαλισμού ξεκίνησε από την Tesla Workers United, μια ομάδα ανθρώπων που εργάζονται στο εργοστάσιο της Tesla στο Μπάφαλο, σε συνεργασία με την Workers United Upstate New York. Η Workers United βοήθησε προηγουμένως στη δημιουργία του πρώτου συνδικάτου της Starbucks στις ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται επίσης στο Μπάφαλο.

“Πιστεύουμε ότι με την ύπαρξη ενός συνδικάτου στην Tesla, θα προωθήσουμε την αποστολή της βιωσιμότητας και θα προωθήσουμε ένα προοδευτικό περιβάλλον για όλους μας”, έγραψε η Tesla Workers United σε μια ανοιχτή επιστολή.

“Η συνδικαλιστική οργάνωση θα επιταχύνει περαιτέρω τη μετάβαση του κόσμου στη βιώσιμη ενέργεια, επειδή θα μας δώσει φωνή στο χώρο εργασίας μας και στους στόχους που θέτουμε για να επιτύχουμε. Έχοντας μεγαλύτερη βιωσιμότητα στη δική μας εργασιακή ζωή και στην ατομική μας ευημερία θα μεταφραστεί σε μεγαλύτερη ικανότητα να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους, γι’ αυτό και πιστεύουμε ακράδαντα ότι η βιωσιμότητα ξεκινάει από εμάς”.

Η Tesla Workers United ελπίζει ότι η συνδικαλιστική οργάνωση θα τους βοηθήσει να υπερασπιστούν καλύτερες αμοιβές, εργασιακή ασφάλεια και συνθήκες εργασίας. Αλλά ως πρώτο βήμα, ζητούν προς το παρόν από την Tesla να υπογράψει τις Αρχές Δίκαιων Εκλογών. Αυτό θα δηλώνει ότι η εταιρεία δεν θα προβεί σε αντίποινα κατά των εργαζομένων για την οργάνωσή τους, δεν θα παρεμποδίσει ούτε θα παρέμβει στη διαδικασία των εκλογών και θα δώσει χρόνο στο συνδικάτο για τη διεξαγωγή συνεδριάσεων και τη διανομή πληροφοριών.

Η Tesla δεν είχε απαντήσει δημοσίως στο αίτημα της Tesla Workers United μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

Όλα αυτά είναι ζητήματα που αφορούν ακόμη και στις καλύτερες εποχές, αλλά η προσπάθεια της Tesla Workers United να συνδικαλιστεί αισθάνεται ιδιαίτερα πιεστική. Η οργανωτική επιτροπή αποτελείται από εργαζόμενους που επισημαίνουν δεδομένα για την εκπαίδευση της τεχνολογίας Autopilot της Tesla – μια εργασία που ο διευθύνων σύμβουλος Elon Musk επιθυμεί διακαώς να αυτοματοποιήσει, αποκαλώντας την εν λόγω τεχνολογία “το Άγιο Δισκοπότηρο”. Τον περασμένο Ιούνιο, η Tesla απέλυσε περισσότερους από 200 εργαζόμενους στον Autopilot.

Η Tesla Workers United κινείται επίσης προς οργάνωση των εργαζομένων του εργοστασίου παραγωγής του Μπάφαλο, βοηθώντας τους και να επωφεληθούν.

Δυστυχώς, τόσο η Tesla όσο και ο Musk δεν είναι μεγάλοι οπαδοί των συνδικάτων. Το 2019 ένας δικαστής της Καλιφόρνιας έκρινε ότι η Tesla παραβίασε την εθνική εργατική νομοθεσία εμποδίζοντας τις προσπάθειες των εργαζομένων να συνδικαλιστούν στο εργοστάσιό της στο Fremont. Αυτό περιελάμβανε την παρεμπόδιση των εργαζομένων να μοιράζουν φυλλάδια ή να φορούν κονκάρδες υπέρ του συνδικάτου, την ανάκριση των εργαζομένων που οργάνωναν το συνδικάτο, ακόμη και την άδικη επιβολή αντιποίνων με την απόλυσή τους.

Ο δικαστής διαπίστωσε επίσης ότι ο ίδιος ο Musk προέβη παράνομα σε αθέμιτες εργασιακές πρακτικές, συγκεκριμένα με τα tweets του που υπονοούσαν ότι οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να παραιτηθούν από τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών τους εάν συνδικαλίζονταν.

Συνολικά, μπορούμε να πούμε ότι η Tesla Workers United έχει μπροστά της έναν δύσκολο αγώνα.

Leave a Reply