fbpx
Πάρκο Τρίτση: Μια βόλτα που πρέπει να κάνετε

Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» είναι ο ιδανικός τόπος να επισκεφτεί κάποιος που μένει στην Αττική και οι δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε πολλές.

Εμείς ξυπνήσαμε την Κυριακή και θέλαμε να επισκεφτούμε έναν τόπο όπου θα μπορούσαμε να κάνουμε την βόλτα μας κάτω από τον ήλιο, που μας κάνει συχνά παρέα φέτος τον Χειμώνα. Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», όπως είναι η πλήρης ονομασία του, το είχαμε ακούσει αλλά δεν το είχαμε επισκεφτεί τόσο καιρό. Τελικά, η στιγμή αυτή ήρθε και μας άφησε με τις καλύτερες των εντυπώσεων.

Το Πάρκο Τρίτση στη μορφή που είναι τώρα δημιουργήθηκε μετά το 1992, με το κτήμα που το φιλοξενεί να έχει μακρά ιστορία που ξεκινάει ουσιαστικά από την περίοδο 1848 – 1861 και την τότε βασιλική οικογένεια στην Ελλάδα, η οποία και ενοποιεί τα πολλά κτήματα σε ένα. Σκοπός η δημιουργία ενός πρότυπου κέντρου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, ενώ δε λείπει και ο «Πύργος της Βασιλίσσης» που είχε σκοπό τη διαμονή της οικογένειας και μάλιστα εκεί γεννήθηκε ο Όθωνας.

Στις μέρες μας το Πάρκο έχει έκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων και καταφέρνει να εκτείνεται σε τρεις δήμους: του Ιλίου, των Αγίων Αναργύρων και του Καματερού. Εκεί θα συναντήσετε 1.500 ελαιόδεντρα, 1.500 φυστικιές, 1.500 πεύκα, 80 αμυγδαλιές, 150 πλατάνια, 100 ευκάλυπτοι, 700 κυπαρίσσια και 1.000 θαμνοειδή, που θα δώσουν μια νότα ομορφιάς στον περίπατό σας. Κοντά σε αυτά θα συναντήσετε και διαφόρων ειδών πουλιά (168 έχουν καταγραφεί από τα μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας), τα οποία και θα σας τραβήξουν την προσοχή.

Εμείς μπήκαμε στο πάρκο από την είσοδο που υπάρχει απέναντι από την διασταύρωση των οδών Χασιάς και Καπετάν Βέρα και περπατήσαμε κατά μήκους των τεχνικών λιμνών που υπάρχουν σε όλο το Πάρκο και οι οποίες τροφοδοτούνται με νερό κυρίως από γεωτρήσεις καθώς και επιφανειακή απορροή. Πρώτα συναντήσαμε την λίμνη Αχελωϊδα και αφού περάσαμε το γεφυράκι διασχίσαμε τη διαδρομή που οδηγεί έξω από το Natura Shop. Κατά μήκους της διαδρομής θα δείτε το νερό σε ρυάκι να οδηγείται από τη μία λίμνη ως την άλλη. Στα αριστερά μας οι αμυγδαλιές είχαν ήδη ανθίσει και έδιναν μια άλλη ομορφιά στον χώρο.

Μέσα στο Natura Shop θα βρείτε έναν αρκετά μεγάλο χώρο όπου υπάρχει το Κέντρο Υποδοχής Δικτύου Εθελοντών του Πάρκου καθώς και ένα πολύ ωραίο μαγαζί, οι «Υπογλυκαιμίες», για να πιείτε τον καφέ σας, την μπύρα σας, τη ρακί σας ή το ούζο σας, παρέα με ωραία, νόστιμα συνοδευτικά. Προτιμήστε να καθίσετε έξω στον όροφο, όπου δεν υπάρχουν τα παιδάκια που συναντά κανείς στο κήπο, που παίζουν όπως είναι φυσικό και κάνουν την σχετική βαβούρα. Εμείς πήραμε ένα τηγανόψωμο, φλογέρες με παστουρμά και μια μικρή ρακί και απολαύσαμε τον ήλιο με θέα τις καλλιέργειες στο διπλανό κτήμα. Άξιο αναφοράς ότι οι τιμές είναι προσιτές και σε πολύ καλά επίπεδα.

Συνεχίζοντας μετά το Natura Shop θα βρείτε το «Κέντρο της Γης», όπου εκεί το μονοπάτι οδηγεί προς τα Ster Cinemas. Στο Κέντρο θα συναντήσετε, μεταξύ άλλων, τον υπέροχο Πύργο της Βασιλίσσης με τον όμορφο περίβολο και τα αγάλματα, το Οινοποιείο όπου μπορείτε να αγοράσετε κρασί, τις Μουριές όπου μπορείτε να ανεβάσετε τα παιδιά σας πάνω σε Πόνυ και να κάνουν βόλτα (το κόστος είναι 5 ευρώ) αλλά και να κάτσετε στους πάγκους που υπάρχουν και να τσιμπήσετε κάτι, και τον Ελαιώνα όπου θα ανακαλύψετε τα πάντα για την καλλιέργεια της Ελιάς.

Έπειτα μετά από το «Κέντρο της Γης» θα συναντήσετε ένα πολύ εντυπωσιακό σκηνικό με τέσσερα πανιά / στέγαστρα να κρύβουν τον ήλιο από ένα κτίριο που ήταν παλιά χώροι εστίασης αλλά πλέον δε λειτουργεί κάτι. Στα αριστερά σας θα δείτε την Λίμνη Ασωπιάδα με τις πάπιες να κάνουν την εμφάνισή τους. Μερικές, μάλιστα, δεν ήταν φρόνιμες επιλέγοντας να κάνουν βόλτες και εκτός νερού!

Ευθεία μετά τα στέγαστρα υπάρχει ένα σιντριβάνι, το οποίο πάντως τον Φεβρουάριο, που το Proorismoi.gr επισκέφτηκε τον χώρο, δεν ήταν σε λειτουργία. Αν πάρετε δεξιά το δρόμο μετά το σιντριβάνι θα έχετε την τύχη να δείτε και το «Ελληνικό Κέντρο Ερπετών», που φιλοξενεί 47 είδη ερπετών!

Αμέσως στην ευθεία από το «Ελληνικό Κέντρο Ερπετών» υπάρχει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, το οποίο έχει πολύ όμορφη πανοραμική θέα προς τις λίμνες και το πάρκο και είναι μια καλή επιλογή αν θα θέλατε να βαφτίσετε κάποιο από τα παιδιά σας! Συνεχίζοντας την διαδρομή θα δείτε και δύο ανοιχτά θέατρα, το «Ανοιχτό Θέατρο» και το «Θέατρο Δάσους».

Αμέσως στην ευθεία από το «Ελληνικό Κέντρο Ερπετών» υπάρχει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, το οποίο έχει πολύ όμορφη πανοραμική θέα προς τις λίμνες και το πάρκο και είναι μια καλή επιλογή αν θα θέλατε να βαφτίσετε κάποιο από τα παιδιά σας! Συνεχίζοντας την διαδρομή θα δείτε και δύο ανοιχτά θέατρα, το «Ανοιχτό Θέατρο» και το «Θέατρο Δάσους».

Επιπρόσθετα σε ένα υψωματάκι πάνω από την λίμνη υπάρχει μια καφετέρια, που μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας με θέα προς αυτήν. Υπάρχουν, φυσικά, και τα παγκάκια ώστε να κάτσετε και να απολαύσετε τις ακτίνες του ηλίου να φωτίζουν την λίμνη.

Οι λίμνες Κηφισίδα, Κωρυκία και Μελία βρίσκονται σχεδόν δίπλα από την κεντρική Λίμνη Ναϊάδα και συμπληρώνουν το παζλ των τεχνητών λιμνών. Περάστε τα 2 γεφυράκια ανάμεσα στις Λίμνες Κηφισίδα και Κωρυκία και απολαύστε τον περίπατο μέσα στο δάσος. Πάρτε τα παιδιά σας, την παρέα σας, την κοπέλα σας, τον σκύλο σας και επισκεφτείτε σίγουρα το Πάρκο Τρίτση. Μπορείτε βέβαια να πάτε και μόνοι σας! Τα προβλήματα με την συντήρηση του μπορεί να είναι υπαρκτά αλλά το Πάρκο αντιστέκεται και οι ομορφιές του μπορούν να σας δώσουν ένα όμορφο περίπατο και πολλές ωραίες στιγμές.

Πηγαίνετε για πικνίκ, για τρέξιμο, για ποδήλατο, για βόλτα με τα παιδιά σας και τη κοπέλα σας, για να ξεσκάσει ο σκύλος σας, για φαγητό, για καφέ, για να θαυμάσετε τα ζώα και τα δέντρα. Για όποιον λόγο και να πάτε, είναι σίγουρο ότι θα περάσετε ωραία. Και προσοχή, μην αφήνετε τα σκουπίδια όπου βρείτε. Μόνο στους κάδους και όταν αυτοί είναι γεμάτοι πάρτε τα μαζί σας να τα πετάξετε με την πρώτη ευκαιρία.

Πηγή: Proorismoi.gr

Leave a Reply