Social Media

Ποιες χώρες έχουν απαγορεύσει το TikTok;

Published

on

Ένας αυξανόμενος κατάλογος εθνών και κυβερνητικών φορέων λαμβάνει μέτρα κατά της εφαρμογής.

Το TikTok βρίσκεται αντιμέτωπο με αυξανόμενα όρια και απαγορεύσεις σε παγκόσμια κλίμακα.

Σε όλη τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία, πολλές χώρες έχουν εφαρμόσει κάποιο επίπεδο περιορισμού στην εφαρμογή, κυρίως λόγω ανησυχιών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο που συνδέονται με τη μητρική εταιρεία ByteDance, η οποία έχει δεσμούς με την κινεζική κυβέρνηση. Διεθνείς κυβερνητικοί φορείς, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΝΑΤΟ, έχουν απαγορεύσει στο προσωπικό τους να χρησιμοποιούν το TikTok στα εταιρικά τους τηλέφωνα, όπως και οι ομοσπονδιακές κυβερνήσεις σε χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθούν οι χώρες που έχουν επικαλεστεί μερική ή ολική απαγόρευση της εφαρμογής.

Αφγανιστάν
Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν το TikTok στο Αφγανιστάν τον Απρίλιο του 2022, λέγοντας ότι το περιεχόμενο της πλατφόρμας “δεν συνάδει με τους ισλαμικούς νόμους”, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αυστραλία
Στις 4 Απριλίου, η Αυστραλία απαγόρευσε την εφαρμογή από όλες τις συσκευές που ανήκουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια που διατυπώθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων. Ο γενικός εισαγγελέας Μαρκ Ντρέιφους δήλωσε ότι η απαγόρευση θα επιβληθεί “το συντομότερο δυνατό”.

Βέλγιο
Το Βέλγιο απαγόρευσε το TikTok από τα τηλέφωνα εργασίας των κυβερνητικών υπαλλήλων. Ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου δήλωσε στο Politico: “Δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς: Η TikTok είναι μια κινεζική εταιρεία που επί του παρόντος έχει εντολή να συνεργάζεται με τις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών”.

Καναδάς
Καθρεφτίζοντας άλλες χώρες, ο Καναδάς απαγόρευσε το TikTok από όλες τις κυβερνητικές κινητές συσκευές τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Η Mona Fortier, πρόεδρος του Υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε ότι η μερική απαγόρευση οφείλεται στο γεγονός ότι η εφαρμογή παρουσιάζει “απαράδεκτο επίπεδο κινδύνου για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια”.

“Η απόφαση να αφαιρέσουμε και να αποκλείσουμε το TikTok από τις κυβερνητικές κινητές συσκευές λαμβάνεται ως προληπτικό μέτρο, ιδίως δεδομένων των ανησυχιών σχετικά με το νομικό καθεστώς που διέπει τις πληροφορίες που συλλέγονται από τις κινητές συσκευές, και είναι σύμφωνη με την προσέγγιση των διεθνών εταίρων μας”, ανέφερε σε δήλωσή της.

Δανία
Το Υπουργείο Άμυνας της Δανίας απαγόρευσε στους υπαλλήλους(Ανοίγει σε νέα καρτέλα) να έχουν κατεβάσει το TikTok στις συσκευές εργασίας τους τον Μάρτιο. Και πάλι σε σχέση με ζητήματα ασφαλείας που αξιολογήθηκαν από το Κέντρο για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο της χώρας, οι υπάλληλοι ενημερώθηκαν να αφαιρέσουν την εφαρμογή το συντομότερο δυνατό.

Ινδία
Η Ινδία προχώρησε σε κινήσεις κατά του TikTok το 2020, εφαρμόζοντας εθνική απαγόρευση του TikTok και 58 άλλων κινεζικών εφαρμογών, για “συμμετοχή σε δραστηριότητες που βλάπτουν την κυριαρχία και την ακεραιότητα της Ινδίας, την άμυνα της Ινδίας, την ασφάλεια του κράτους και τη δημόσια τάξη”. Η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή την απαγόρευση μετά από μια θανατηφόρα συνοριακή σύγκρουση μεταξύ ινδικών και κινεζικών στρατιωτικών δυνάμεων. Η Ινδία είναι η μεγαλύτερη χώρα που θέτει γενική απαγόρευση στην εφαρμογή.

Η Ολλανδία
Αν και δεν πρόκειται για απόλυτη απαγόρευση, οι Ολλανδοί αξιωματούχοι έχουν ενημερωθεί να μην χρησιμοποιούν το TikTok. Η σύσταση είναι σύμφωνη με αρκετές άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, αλλά παρακολουθείται λιγότερο στην Ολλανδία, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου γενικών υποθέσεων στο Politico.

Νέα Ζηλανδία
Μετά από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες που έλαβαν παρόμοιες αποφάσεις, το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε την απαγόρευση του TikTok σε όλες τις συσκευές του προσωπικού.

“Η απόφαση αυτή ελήφθη με βάση την ανάλυση των δικών μας εμπειρογνωμόνων και μετά από συζήτηση με τους συναδέλφους μας σε όλη την κυβέρνηση και διεθνώς”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης που έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της κοινοβουλευτικής υπηρεσίας Rafael Gonzalez-Montero. “Με βάση αυτές τις πληροφορίες, η Υπηρεσία αποφάσισε ότι οι κίνδυνοι δεν είναι αποδεκτοί στο σημερινό κοινοβουλευτικό περιβάλλον της Νέας Ζηλανδίας”.

Νορβηγία
Το Κοινοβούλιο της Νορβηγίας απαγόρευσε το TikTok στις κυβερνητικές συσκευές τον Μάρτιο, αν και επέτρεψε στους δημόσιους υπαλλήλους να χρησιμοποιούν την εφαρμογή για επαγγελματικούς λόγους στις προσωπικές τους συσκευές. Η υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Emilie Enger Mehl ανέφερε σε δήλωσή της: “Οι νορβηγικές υπηρεσίες πληροφοριών ξεχωρίζουν τη Ρωσία και την Κίνα ως τους κύριους παράγοντες κινδύνου για τα συμφέροντα ασφαλείας της Νορβηγίας”.

Ταϊβάν
Οι κυβερνητικές συσκευές στην Ταϊβάν απαγορεύτηκε να χρησιμοποιούν λογισμικό κινεζικής κατασκευής, συμπεριλαμβανομένου του TikTok, τον Δεκέμβριο του 2022.

Ηνωμένο Βασίλειο
Στους υπουργούς της βρετανικής κυβέρνησης απαγορεύτηκε η χρήση του TikTok σε τηλέφωνα και συσκευές εργασίας, μετά από ελέγχους του Εθνικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο υπουργός του υπουργικού συμβουλίου Όλιβερ Ντάουντεν εξήγησε σε δήλωσή του ότι η απόφαση της κυβέρνησης “είναι σύμφωνη με παρόμοιους περιορισμούς που έθεσαν βασικοί διεθνείς εταίροι”, αναφέροντας τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Καναδά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

“Δεδομένης της δυνητικά ευαίσθητης φύσης των πληροφοριών που αποθηκεύονται σε κυβερνητικές συσκευές, η κυβερνητική πολιτική σχετικά με τη διαχείριση των εφαρμογών τρίτων θα ενισχυθεί και εισάγεται προληπτική απαγόρευση του TikTok σε κυβερνητικές συσκευές”, αναφέρεται στη δήλωση.

Ηνωμένες Πολιτείες
Εν ολίγοις, είναι περίπλοκο. Τον Μάρτιο, οι ΗΠΑ απαίτησαν από την Bytedance να πουλήσει το TikTok ή να αντιμετωπίσει πλήρη απαγόρευση στη χώρα. Οι ΗΠΑ δεν έχουν θέσει ποτέ πανεθνικό περιορισμό σε μια εφαρμογή, αλλά συζητούν τώρα αν θα το κάνουν για το TikTok. Ζητείται από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να διαγράψουν την εφαρμογή από τα τηλέφωνα του προσωπικού και ο Λευκός Οίκος δεν επιτρέπει ήδη το TikTok σε συσκευές. Ο διευθύνων σύμβουλος Shou Zi Chew έδωσε πρόσφατα κατάθεση στο Κογκρέσο, υπερασπιζόμενος την εφαρμογή και αναφέροντας το “Project Texas”, την πρωτοβουλία της εταιρείας για την προστασία των δεδομένων των χρηστών στις Πολιτείες. Το μέλλον του TikTok στην Αμερική παραμένει υπό αμφισβήτηση.

Πηγή: www.mashable.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Exit mobile version