Connect with us

Eco

Πως να κάνουμε την ντουλάπα μας πιο βιώσιμη

Published

on

Πρίν λίγα χρόνια οι όροι “βιωσιμότητα” και “κλιματική αλλαγή” να μην μας έλεγαν πολλά, όμως σήμερα έχουν κερδίσει τη θέση που τους αξίζει στη συνείδησή μας.

Ο κόσμος,όμως,αλλάζει,το ίδιο και εμείς. Πως λοιπόν θα ανταποκριθούμε στα νέα δεδομένα; Πως θα φύγουμε απο το “Εγώ” και θα πάμε στο “Εμείς”; Να δημιουργήσουμε κάτι καλό μέσα από τις συνήθειές μας, κάθε επιλογή μας να έχει ένα θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, το περιβάλλον, τον άνθρωπο. Να προσφέρουμε, να δρούμε, να έχουμε κάτι να πούμε με το έργο που παράγουμε. Καθοριζόμαστε από τις φωνές και τις επιλογές μας και αυτή ακριβώς είναι η έννοια της βιωσιμότητας.

Και μπορούμε να ξεκινήσουμε απο την μόδα, η οποία καθρεφτίζει την εικόνα μας και επομένως, την ψυχή μας.  Σήμερα, οι καταναλωτές πιέζουν για μία πιο βιώσιμη και ηθική μόδα, για brands με οικολογική συνείδηση. Και όχι, αυτό δεν είναι μια παροδική τάση, είναι μια επιτακτική ανάγκη για ένα νέο τρόπο ζωής, για αλλαγή φιλοσοφίας. Και η μόδα ως βιομηχανία που σέβεται τον εαυτό της και θέλει να είναι επίκαιρη,ακούει και ανταποκρίνεται κάνοντας σημαντικές προσπάθειες και αγώνες τα τελευταία χρόνια για μια βιώσιμη, πιο «πράσινη» και πιο ηθική μόδα. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, μιας και η μόδα είναι η 2η πιο ρυπογόνα βιομηχανία στον κόσμο μετά από αυτή του πετρελαίου.

Για μία πιο ολική μετάλλαξη του κλάδου,μπορούμε να υιοθετήσουμε νέες συνήθειες

  • Να παρατηρούμε απο ποιο υλικό είναι κατασκευασμένο το ρούχο. Οικολογικά υλικά είναι: οικολογικό ή ανακυκλωμένο βαμβάκι, ανακυκλωμένο μαλλί ή πολυεστέρα κ.α.
  • Να γνωρίζουμε πόσο χρόνο ζωής έχει το ρούχο, ώστε να καθυστερήσει μέσω της ανακύκλωσης να φτάσει στη φύση ή όταν φτάσει να μην την επιβαρύνει. Αυτό θα πει eco-friendly μόδα.
  • Να υιοθετήσουμε μια zero-waste φιλοσοφία, να μην σπαταλάμε υφάσματα και να μην πετάμε ρούχα αλλά να τα πηγαίνουμε για ανακύκλωση.
  • Να περιορίσουμε τις αγορές μας από αλυσίδες fast fashion, γιατί δεν γνωρίζουμε ποιος έφτιαξε τα ρούχα και κάτω από ποιες συνθήκες.
  • Να ψωνίζουμε από μαγαζιά second hand, όπου μπορεί να πετύχουμε branded θησαυρούς σε πολύ οικονομικές τιμές, βοηθώντας ταυτόχρονα να παρατείνουμε τη ζωή του ρούχου.

Αλλάζουμε εμείς για ένα καλύτερο και η μόδα ακολουθεί τον ίδιο δρόμο. 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eco

Τεχνητή νοημοσύνη: Tο ενεργειακό κόστος της ΑΙ

Published

on

By

Καθώς ο κόσμος καλωσορίζει τις καινοτόμες τεχνολογίες, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια απότομη αύξηση στην κατανάλωση ενέργειας εάν δεν ρυθμιστούν κατάλληλα και μάλιστα σε μια συγκυρία που ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι η ενεργειακή κρίση έχει παρέλθει.

Ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα, αναζητά την τεχνητή νοημοσύνη (AI) για τον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών. Ωστόσο, πολλοί δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο ενεργειακό κόστος της υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης και άλλων καινοτόμων τεχνολογιών. Όπως είδαμε με την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, η χρήση νέων, προηγμένων τεχνολογιών αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τη χρήση ενέργειας σε διαφορετικούς κλάδους και η έλλειψη διαχείρισης θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφή.

Πόσο κοντά είμαστε στη σούπερ τεχνητή νοημοσύνη; – Η πρόβλεψη του ηγέτη της Microsoft

Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί μεγάλες εξελίξεις στην τεχνολογία AI. Γρήγορα γίνεται απαραίτητο εργαλείο στην καθημερινή ζωή, καθώς χρησιμοποιείται για μια σειρά από δραστηριότητες.

Όπως επισημαίνει το oilprice.com κάθε διαδικτυακή αλληλεπίδραση απαιτεί τη χρήση απομακρυσμένων διακομιστών – μηχανημάτων σε κέντρα δεδομένων που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια για την εκτέλεση εργασιών. Επί του παρόντος, τα κέντρα δεδομένων παγκοσμίως αντιπροσωπεύουν μεταξύ 1% και 1,5% της παγκόσμιας χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας , σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Αν και αυτό το ποσοστό μπορεί να φαίνεται αρκετά χαμηλό, η ταχεία ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τη χρήση ενέργειας στον τομέα.

Ενεργειακές ανάγκες

Το θέμα για τις υψηλές ενεργειακές ανάγκες της τεχνητής νοημοσύνης απασχολεί ήδη την ακαδημαϊκή κοινότητα, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει μεταφραστεί σε εθνική πολιτική.

Μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο έδειξε ότι η Nvidia Corporation – μια πολυεθνική εταιρεία τεχνολογίας, θα αποστέλλει περίπου 1,5 εκατομμύρια μονάδες διακομιστών AI ετησίως έως το 2027, οι οποίες, όταν εκτελούνται, θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με την ετήσια χρήση 85,4 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας . Αυτό είναι υψηλότερο από τη συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας πολλών μικρών χωρών. Εταιρείες όπως η Nvidia χρησιμοποιούν πλέον προηγμένες μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) αντί για απλούστερους επεξεργαστές, που ονομάζονται CPU, για να τροφοδοτούν λειτουργίες, οι οποίες απαιτούν περισσότερη ενέργεια για να τροφοδοτηθούν. Ο Brady Brim-Deforest, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Formula Monks, δήλωσε : «Για την επόμενη δεκαετία, οι GPU θα είναι ο πυρήνας της υποδομής AI. Και οι GPU καταναλώνουν 10 έως 15 φορές περισσότερη ενέργεια ανά κύκλο επεξεργασίας από ότι οι CPU. Είναι πολύ ενεργοβόροι».

Μία από τις τεχνολογίες που θα απογειωθεί τους τελευταίους μήνες είναι το ChatGPT του OpenAI, ένα chatbot που μπορεί να διεξάγει μια ανθρώπινη συνομιλία, να απαντά σε ερωτήσεις και να δημιουργεί γραπτό περιεχόμενο. Μια πρόσφατη εργασία από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον έδειξε ότι εκατοντάδες εκατομμύρια ερωτήματα στο ChatGPT μπορεί να κοστίζουν περίπου 1 γιγαβατώρα την ημέρα, που ισοδυναμεί με την κατανάλωση ενέργειας 33.000 νοικοκυριών στις ΗΠΑ. Ένας καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στην Ουάσιγκτον, ο Sajjad Moazeni, εξήγησε : «Η κατανάλωση ενέργειας για κάτι σαν την έρευνα ChatGPT σε σύγκριση με κάποια έρευνα στο email σας, για παράδειγμα, θα είναι πιθανώς 10 έως 100 φορές περισσότερη»

Οι ειδικοί του κλάδου αναμένουν ότι η ατομική και η βιομηχανική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Βρισκόμαστε μόλις στο ένα τοις εκατό του σημείου που αναμένεται να είναι η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης μέσα στα επόμενα δύο έως τρία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμάσουν τις χώρες τους τώρα για να διασφαλίσουν ότι η αύξηση της χρήσης ενέργειας από προηγμένες τεχνολογίες θα ελεγχθεί από νωρίς.

Στην Ευρώπη, ο νόμος AI της ΕΕ αναγνωρίζει ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης πιθανότατα θα έχουν υψηλή κατανάλωση ενέργειας κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους. Η νομοθεσία κατηγοριοποιεί τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, ορίζοντας απαιτήσεις για τα λεγόμενα «συστήματα τεχνητής νοημοσύνης υψηλού κινδύνου».

Πηγή www.ot.gr

Continue Reading

Eco

Εγχειρίδιο ανακύκλωσης: Πώς μπορούμε να ανακυκλώσουμε σωστά και αποτελεσματικά;

Published

on

By

Πως μπορούμε να ανακυκλώσουμε σωστά και αποτελεσματικά; Τι πρέπει να γνωρίζουμε; Τι πετάμε και τι δεν πετάμε στους αντίστοιχους κάδους; Και τι είναι αυτό που χρειάζεται να προσέχουμε; Παρακάτω θα βρείτε κάποιες χρήσιμες διευκρινίσεις προκειμένου να ανακυκλώνουμε σωστά και πρακτικά!

Πως ανακυκλώνουμε; Κάθε υλικό τοποθετείται σε διαφορετικούς κάδους που, ανάλογα με το χρώμα τους, δέχονται διαφορετικά υλικά

Μπλε κάδος: Σε αυτόν τοποθετούμε χάρτινες συσκευασίες 

— Χαρτοκιβώτια ηλεκτρικών συσκευών, συσκευασίες από γάλα, δημητριακά, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, οδοντόκρεμες, χαρτοσακούλες, κουτιά χυμών. Στην τελευταία κατηγορία υπάρχουν ορισμένα κουτιά που δεν ανακυκλώνονται, επειδή αποτελούν συνδυασμό πλαστικού και χαρτονιού. Πριν τα πετάξουμε στον μπλε κάδο, ελέγχουμε αν έχουν την ειδική σήμανση καταλληλότητας για ανακύκλωση.

— Αλουμινένια κουτάκια από αναψυκτικά, μπίρες.

— Γυάλινες συσκευασίες από νερό, χυμούς, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, βαζάκια τροφίμων.

— Πλαστικές συσκευασίες από μπουκάλια νερού, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρο, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες, μεμβράνη περιτυλίγματος.

— Κουτάκια από λευκοσίδηρο, δηλαδή από γάλα εβαπορέ, καφέ, τόνο, ζωοτροφές, ντοματοπολτό, μπισκότα.

— Καπάκια από πλαστικά μπουκάλια. Ο διαχωρισμός οφείλεται στο ότι τα μπουκάλια ανακυκλώνονται με διαφορετικό τρόπο.

Ποια υλικά δεν ρίχνουμε στον μπλε κάδο ανακύκλωσης;

— Τα σπασμένα γυαλιά. Η διαλογή στα κέντρα γίνεται συνήθως με τα χέρια και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού των εργαζομένων. Άρα σπασμένα μπουκάλια, ποτήρια, γυαλιά δεν τα πετάμε στους μπλε κάδους αλλά στους κοινούς.

— Χάρτινες συσκευασίες έτοιμου φαγητού (π.χ. πίτσα). Επειδή είναι γεμάτες λάδια και λίπη δεν ανακυκλώνονται, αντιθέτως δημιουργούν πρόβλημα στη διαδικασία διαχωρισμού.

— Κομματάκια χαρτιού. Το σύστημα των μπλε κάδων δεν μπορεί να διαχειριστεί κομμάτια χαρτιού που είναι μικρότερα από μια σελίδα μεγέθους Α4, δηλαδή σκισμένες σελίδες σε μικρότερα κομμάτια, εισιτήρια και άλλα παρόμοια.

— Βρεγμένο ή λερωμένο χαρτί. Λερωμένες χαρτοπετσέτες ή κομμάτια λαδωμένου χαρτιού δεν ανακυκλώνονται, μάλιστα αχρηστεύουν τα υπόλοιπα υλικά που βρίσκονται εκείνη τη στιγμή στον κάδο.

— Υλικά από πηλό. Αρκετά είδη καθημερινής χρήσης, όπως οι παλιές κούπες του καφέ ή τα πήλινα κεσεδάκια γιαουρτιού, είναι κεραμικά, δηλαδή προέρχονται από ψημένο πηλό και μπαίνουν στους κοινούς κάδους.

— Αφρολέξ και φελιζόλ. Και τα δύο είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά και μπορεί να πάρουν φωτιά σε οποιοδήποτε στάδιο της πορείας της ανακύκλωσης. Γι’ αυτό τα πετάμε στους κοινούς κάδους.

— Συσκευασίες τοξικών υλικών. Πλαστικές ή μεταλλικές συσκευασίες που περιείχαν ορυκτέλαια, αντιψυκτικά, εντομοκτόνα κ.ά. δεν μπαίνουν στους μπλε κάδους, γιατί τα κατάλοιπα των τοξικών δεν καθαρίζονται εύκολα.

 Δισκάκια CD, DVD και βιντεοκασέτες. Παρότι κατασκευάζονται κατά κύριο λόγο από αλουμίνιο, τα ψηφιακά δισκάκια περιέχουν πολλές προσμείξεις που καθιστούν αδύνατη την άμεση ανακύκλωσή τους. Το ίδιο ισχύει και για τις βιντεοκασέτες (όσες έχουν απομείνει), καθότι, εκτός από το πλαστικό περίβλημα, περιέχουν και την ταινία, η οποία δεν ανακυκλώνεται.

— Καλαμάκια και πλαστικά μαχαιροπίρουνα. Παρότι πλαστικά, τα συγκεκριμένα υλικά μίας χρήσης δεν ανακυκλώνονται εύκολα από τα συστήματα ανακύκλωσης.

— Πλαστικά έπιπλα. Οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης δεν είναι κατάλληλοι για πλαστικά έπιπλα, μόνο για υλικά της συσκευασίας τους. Τα μεγάλα πλαστικά αντικείμενα, τα οποία συχνά περιέχουν και άλλα υλικά, πρέπει να πηγαίνουν στα κέντρα συγκέντρωσης ογκωδών αντικειμένων. Για να πετάξουμε ένα μεγάλο αντικείμενο επικοινωνούμε με την 24ωρη γραμμή εξυπηρέτησης πολιτών του δήμου Αθηναίων 1595 ώστε να κλείσουμε ραντεβού αποκομιδής.

— Τηλεκάρτες. Δεν θεωρούνται συσκευασίες, γι’ αυτό δεν μπαίνουν στους μπλε κάδους.

— Διάφορα άλλα αντικείμενα που δεν πετάμε στους μπλε κάδους ανακύκλωσης είναι: γάντια, γυαλόχαρτο, δερμάτινα αντικείμενα, λάμπες, λαμπτήρες, μελάνια και τόνερ (αυτά μπορούν να ανακυκλωθούν, αλλά συλλέγονται σε διαφορετικά σημεία), δοχεία από λάδια μηχανής, μπάλες (ποδοσφαίρου κ.λπ.), κούκλες και παιδικά παιχνίδια (ακόμα κι αν είναι πλαστικά), πάσης φύσεως ξύλινα αντικείμενα, οδοντόβουρτσες, παπούτσια, ρούχα, ενδύματα και υφάσματα γενικώς, πάνες μίας χρήσης, σελοτέιπ, στρώματα, στιλό και φωτογραφίες, ενέσεις και ιατρικά απόβλητα (απαιτούν ιδιαίτερη μεταχείριση), μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές κάθε είδους (σίδερα, φούρνοι μικροκυμάτων κ.λπ.), κλαδιά και γενικά προϊόντα κλαδέματος, οικοδομικά υλικά και χώμα.

Πως πετάμε ανακυκλώσιμα στον μπλε κάδο: Αδειάζουμε και καθαρίζουμε τα κουτιά από υπολείμματα.Όσες συσκευασίες μπορούμε, τις τσακίζουμε ή τις διπλώνουμε, για να εξοικονομήσουμε χώρο στον κάδο.Αδειάζουμε τη σακούλα με τα προς ανακύκλωση υλικά μέσα στον κάδο. Στη συνέχεια ανακυκλώνουμε ξεχωριστά και τη σακούλα.

Κίτρινος κάδος: Χαρτιά και χαρτόνια διπλωμένα για να μειώνεται ο όγκος τους. 

Πορτοκαλί κάδος: Πλαστικά 

Πράσινος κάδος: Ό,τι δεν ανακυκλώνεται. 

Μπλε κώδωνας: Γυαλιά που είναι σπασμένα. 

Κόκκινος κάδος: Μέταλλα (αλουμίνιο, λευκοσίδηρος)

Στήλη μπαταριών: Μπαταρίες 

Ορθογώνιος κόκκινος κάδος: Ρούχα και παπούτσια  

Καφέ κάδος: Βιοαπόβλητα – οργανικά υλικά κουζίνας, κήπου κ.λπ.

Πηγή: www.lifo.gr

Continue Reading

Eco

Αυτό είναι το ηλιακό αυτοκίνητο που μπορεί να κινείται για μήνες χωρίς φόρτιση

Published

on

By

H Lightyear ανακοίνωσε και παρουσίασε το πρώτο έτοιμο προς παραγωγή ηλιακό αυτοκίνητό της, ονόματι Lightyear 0.

Πρόκειται για το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο παραγωγής που μπορεί να κινείται και με ηλιακή ενέργεια, με την ολλανδική κατασκευάστρια εταιρία να δηλώνει πως θεωρητικά μπορεί κανείς να το οδηγεί για μήνες χωρίς να το φορτίσει, εφόσον ζουν στο κατάλληλο περιβάλλον με άπλετο ήλιο.

Στην ειδική παρουσίαση που πραγματοποίησε η ολλανδική εταιρία γνωστοποίησε ότι το πρωτότυπο όχημα είναι το πρώτο εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς κυκλοφορία στους δρόμους

Το Lightyear 0 είναι ένα ηλεκτρικό σεντάν που φέρει συνολικά ηλιακά πάνελ εμβαδού 5 τ.μ. τα οποία του επιτρέπουν να αποθηκεύει αρκετή ενέργεια για να ταξιδέψει 70 χλμ χωρίς τη χρήση φορτιστή. Όντας επίσης ένα ηλεκτροκίνητο όχημα, χάρη στη μπαταρία των 60kWh φτάνει σε αυτονομία τα 560 χιλιόμετρα εφόσον το οδηγείτε σε αυτοκινητόδρομο με μέση ταχύτητα τα 110 χλμ/ώρα, χωρίς να εμπλακούν τα ηλιακά του πάνελ -έτσι έχει μετρήσει την αυτονομία του η Lightyear. 

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών World Harmonized Vehicle Testing Procedure (WLTP), το Lightyear ξεπέρασε σε αυτονομία το Tesla Model 3 Long Range AWD, με 625 χλμ έναντι 602 χλμ. 

Επίσης η Lightyear ισχυρίζεται ότι το ηλιακό της όχημα είναι το πιο ενεργειακά αποδοτικό ηλεκτρικό όχημα, καθώς το Model 3 Long Range φέρει μπαταρία χωρητικότητας 82 kWh, η οποία είναι κατά 22kWh μεγαλύτερη από του Lightyear 0. 

Η τιμή του Lightyear 0 ξεκινάει από τα $263.000 και εάν το επιθυμείτε μπορείτε να μπείτε στη λίστα για ένα από 946 μοντέλα που θα παραχθούν κατά το λανσάρισμά του. 

Η εταιρία μάλιστα δήλωσε ότι ο ειδικός Τύπος θα μπορέσει να κάνει τα πρώτα του test drive και να μεταφέρει τις εντυπώσεις του στα τέλη του Ιουνίου. Τον ερχόμενο χειμώνα θα ξεκινήσει η παραγωγή και οι πρώτες παραγγελίες αναμένεται να φτάσουν στα χέρια των αγοραστών τον Νοέμβριο του 2022

πηγή: unboxholics.com

Continue Reading

Trending