fbpx
Πώς τα «έξυπνα» NFT σηκώνουν μερικές κόκκινες σημαίες

Τα NFT βρίσκονται σε μια ξεκάθαρη πορεία σύγκρουσης με την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία θεωρητικά θα ξεκλειδώσει όλα τα είδη των νέων βοηθητικών προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένων των avatar που βασίζονται σε AI που μπορούν να πραγματοποιήσουν συνομιλίες.

Ωστόσο, επειδή λίγοι άνθρωποι κατανοούν πώς λειτουργεί αυτό το είδος τεχνητής νοημοσύνης, είναι ανησυχητικά εύκολο να ξεγελάσεις τους αγοραστές. Πρόσφατα, μια χούφτα αποκαλούμενων «έξυπνων» ή «έξυπνων» έργων NFT άρχισαν να κόβουν ψηφιακά τίποτα χάμπουργκερ, να τα προωθήσουν ως πρωτοποριακή «τεχνητή νοημοσύνη», κερδίζοντας επιδοκιμασίες από επενδυτές με επιρροή και σπάζοντας ρεκόρ μεταπώλησης. Σύντομα, η αγορά θα πλημμυρίσει από «AI NFT», η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι απολύτως, θετικά, NGMI (δεν πρόκειται να τα καταφέρει).

Η Lauren Kunze είναι η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Pandorabots, μια κορυφαία πλατφόρμα chatbot που τροφοδοτεί εφαρμογές συνομιλίας AI για προγραμματιστές και παγκόσμιες επωνυμίες, και τη θυγατρική της ICONIQ, το οποίο δημιουργεί ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη Kuki: ένα socialbot που έχει ανταλλάξει πάνω από ένα δισεκατομμύριο μηνύματα με 25 εκατομμύρια ανθρώπους θαυμαστές. Ο Kunze διαπρέπει στο να εξηγεί την τεχνητή νοημοσύνη και τις εφαρμογές της στον πραγματικό κόσμο σε ένα ευρύ κοινό, όπως σε συνέδρια όπως το TEDx, το Mobile World Congress και το SXSW και για εκδόσεις όπως το TechCrunch, το Quartz και το Venturebeat. Έχει επίσης συγγράψει τέσσερα μυθιστορήματα, που εκδόθηκαν από τις εκδόσεις HarperCollins, και είναι κάτοχος πτυχίου από το Χάρβαρντ στη Λογοτεχνία και τη Γλώσσα και τις Νευροεπιστήμες.

Εδώ είναι πέντε κόκκινες σημαίες που πρέπει να προσέξετε:

1) Είναι ένα φτηνό deepfake

Εάν δεν έχετε δει ακόμα ένα κινούμενο πορτρέτο με βαθιά ψεύτικη ενέργεια, η πρώτη φορά μοιάζει με μια σοβαρή μαγεία του Χάρι Πότερ που ζωντανεύει. Αλλά αυτός ο φαινομενικός μάγος είναι στην πραγματικότητα αρκετά προσβάσιμος σε απλούς μαγκλ μέσω πολυάριθμων δωρεάν εφαρμογών (π.χ. TokkingHeads, MyHeritage, Wombo) που σας επιτρέπουν να μετατρέψετε οποιαδήποτε εικόνα σε βαθύ ψεύτικο περιεχόμενο με βάση ένα βίντεο πηγής. Έτσι, εάν δημιουργείτε ή έχετε ήδη NFT και θέλετε να τα κάνετε να μετακινηθούν, μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας φτηνά. Οτιδήποτε πέρα ​​από την ελάχιστη κίνηση, όπως το κλείσιμο των ματιών ή η αναπνοή, μπορεί να σπάσει την ψευδαίσθηση λόγω αναπόφευκτων ασυμφωνιών μεταξύ της εικόνας και του υποκείμενου βίντεο πηγής. Επομένως, αν δείτε ένα κινούμενο NFT που δεν κινείται πολύ, είναι σχεδόν βέβαιο ότι χρησιμοποιεί λογισμικό βαθιάς ψεύτικης χρήσης και όχι κάποια ειδική μυστική σάλτσα τεχνητής νοημοσύνης.

Αυτά τα φτηνά deepfakes χρησιμοποιούνται για να διαφημίσουν πράγματα όπως πορτρέτα ιστορικών προσώπων που, όταν συνδεθούν στο GPT-3, θα μπορούσαν να συνομιλήσουν μαζί σας σε πραγματικό χρόνο. Το θέμα είναι ότι η εκτέλεση μιας συνομιλίας σε πραγματικό χρόνο με ένα AI απαιτεί ένα μοντέλο 3D CG. Έτσι, αν πέσει πάνω σε ένα deepfake που διαφημίζεται ως ικανό να συνομιλεί σε πραγματικό χρόνο, θα πρέπει να ηχήσουν καμπανάκια συναγερμού επειδή τα deepfake δεν εκτελούνται πραγματικά αυτόνομα. Αντίθετα, βασίζονται στην υπέρθεση του προσώπου κάποιου σε έναν ηθοποιό σε ένα βίντεο κατά τη διάρκεια της μεταπαραγωγής (για παράδειγμα, ο Zuck on Trey Parker ή ο Tom Cruise σε έναν ταλαντούχο μιμητή TikTok) ή κατά τη διάρκεια μιας βιντεοκλήσης (ας πούμε, Deep Elon Zoom-bombing χρησιμοποιώντας δωρεάν λογισμικό όπως το Avatariify).

2) Χρησιμοποιεί GPT-3 ή έχει άλλες εξαρτήσεις τρίτων

Το μοντέλο γλώσσας Generative Pre-trained Transformer 3 (GPT-3) είναι εκπληκτικό στη δημιουργία λέξεων και εικόνων στο στυλ ενός συγκεκριμένου ατόμου ή είδους με αρκετά παραδείγματα. Γιγαντιαία, παραγωγικά γλωσσικά μοντέλα – εκτός από το ότι είναι αργά στην απάντηση και τόσο ακριβά στην εκπαίδευση που το GPT-3, εκπαιδευμένο πριν από την COVID, δεν γνωρίζει την ύπαρξη του ιού – εκπαιδεύονται στο δημόσιο Διαδίκτυο, κάτι που μοιάζει λίγο με το να πίνεις από κοινό τουαλέτα. Τα ανθρώπινα όντα είναι επίσης τυπικά τέρατα με το στόμα της τουαλέτας όταν μιλούν με λογισμικό (και ο ένας στον άλλον) στο Διαδίκτυο, αλλά ακόμη και οι ανθρώπινοι παίκτες ενός παιχνιδιού ρόλων που λειτουργεί με GPT-3 ενοχλήθηκαν όταν ο αλγόριθμος εισήγαγε τα παιδιά σε σεξουαλικά σενάρια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το OpenAI φροντίζει πολύ να περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τις περιπτώσεις χρήσης chatbot – και γιατί κάθε έργο NFT που υποτίθεται ότι χρησιμοποιεί GPT-3, ειδικά για την τροφοδοσία πρόσθετων «προσωπικοτήτων», θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία.

Μετά από χρόνια σε περιορισμένη έκδοση beta με μεγάλη λίστα αναμονής, το OpenAI μόλις ανακοίνωσε ότι το GPT-3 API του είναι πλέον γενικά διαθέσιμο στους προγραμματιστές. (Μέχρι και εκτός εάν η Microsoft – η οποία χρηματοδότησε και προφανώς αδειοδοτούσε αποκλειστικά το GPT-3 – κλείσει το «Open» AI.) Μέχρι στιγμής, ορισμένοι νέοι με πρώιμη πρόσβαση χρησιμοποιούν το GPT-3 για να δημιουργήσουν και να πουλήσουν μοναδικές «προσωπικότητες» για το NFT σας. Αλλά τώρα που το API είναι πραγματικά ανοιχτό σε όλους, η πραγματικότητα είναι ότι ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει μια «προσωπικότητα» που υποστηρίζεται από GPT-3, τροφοδοτώντας του μερικά παραδείγματα κειμένων. Το αν το OpenAI επιτρέπει στη συγκεκριμένη περίπτωση χρήσης σας να παραμείνει ζωντανή είναι μια άλλη ιστορία. Το περασμένο καλοκαίρι, το Chronicle δημοσίευσε μια συγκλονιστική ιστορία για έναν άνδρα που χρησιμοποίησε μια υπηρεσία GPT-3 για να επαναφέρει στη ζωή τον νεκρό αρραβωνιαστικό του με βάση τα κείμενά τους. Μήνες αργότερα, σε μια συγκλονιστική ανατροπή, το OpenAI έκλεισε την υπηρεσία χωρίς προειδοποίηση για παραβίαση των αυστηρών όρων της. Ο αρραβωνιαστικός του Τζόσουα, Τζέσικα, πέθανε ουσιαστικά δύο φορές. Τα GPT-3 NFT ενδέχεται να έχουν την ίδια μοίρα. Τα NFT αφορούν τελικά την επαληθευμένη ιδιοκτησία. Εάν το συνομιλητικό σας “AI” NFT εξαρτάται από υπηρεσίες τρίτων που ο πωλητής ούτε κατέχει, ούτε αναπτύσσει ούτε ελέγχει, τι ακριβώς κατέχετε στην πραγματικότητα;

3) Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται «στον οδικό χάρτη» (και σε όλο το υλικό μάρκετινγκ)

Ενώ η χρήση του GPT-3 ή οποιαδήποτε εξάρτηση από τρίτους είναι λόγος σοβαρής παύσης, το “AI” στο υλικό μάρκετινγκ ενός έργου ή στον οδικό χάρτη χωρίς καμία απόδειξη της ύπαρξής του στο πραγματικό προϊόν είναι μια κόκκινη σημαία. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι ένα συστατικό που μπορεί να προσθέσει κάποιος στο μείγμα, παρέχοντας περισσότερους πόρους και περισσότερο χρόνο. Ωστόσο, με δεδομένο τον πρόσφατο θόρυβο γύρω από ορισμένα έργα AI NFT, οι άνθρωποι τώρα προλογίζουν έργα με “AI” σχεδόν τόσο γρήγορα όσο προσθέτουν το “Metaverse” σε όλα.

4) Η ομάδα δεν έχει υπόβαθρο AI

Σε περίπτωση αμφιβολίας, η σελίδα της ομάδας ενός έργου είναι συνήθως διαφωτιστική ως προς το εάν έχει μια προσευχή για την επίτευξη ενός φιλόδοξου οδικού χάρτη τεχνητής νοημοσύνης. Μηδενική τεχνογνωσία AI = τεράστια κόκκινη σημαία.

Ακόμη και ομάδες με τεχνογνωσία AI συχνά δυσκολεύονται να προσφέρουν. Για παράδειγμα, Little Sophia: μια μικρογραφία του ασυνήθιστου ανθρωποειδούς ρομπότ Sophia που έχει συγκεντρώσει πολλούς γύρους crowdfunding από το 2019, με ημερομηνία αποστολής που υποχωρεί συνεχώς (Δεκέμβριος 2022 από τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο) και όλο και πιο οργισμένοι, απογοητευμένοι υποστηρικτές. Η Sophia, η οποία έγινε πρωτοσέλιδο τον Μάιο για την πώληση ενός NFT που λανθασμένα ισχυρίστηκε ότι ήταν η πρώτη ψηφιακή τέχνη από έναν μη άνθρωπο, και του οποίου οι δημιουργοί δήλωσαν ότι είναι «βασικά ζωντανή», είναι ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος της διαφημιστικής εκστρατείας της AI. (Το NFT που δημοπρατήθηκε για $688.888 έγινε στην πραγματικότητα σε συνεργασία με έναν πραγματικό άνθρωπο καλλιτέχνη και έχει προηγηθεί δεκαετίες από ψηφιακούς καλλιτέχνες AI, όπως ο Aaron του Harold Cohen).

Δυστυχώς, όταν πρόκειται για το ευρύ κοινό, αυτά τα τεχνάσματα μάρκετινγκ, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης ιθαγένειας στη Σοφία της Σαουδικής Αραβίας, φαίνεται ότι λειτουργούν. Το 2017, ένα παρακλάδι της ομάδας πίσω από τη Sophia συγκέντρωσε 36 εκατομμύρια δολάρια σε λιγότερο από ένα λεπτό σε μια αρχική προσφορά νομισμάτων για τη δημιουργία «Τεχνητής Γενικής Νοημοσύνης» ή αποκεντρωμένης «AGI» στο blockchain. Τελευταία που έλεγξα, αυτοί – μαζί με τους τεχνολογικούς γίγαντες και τους κορυφαίους ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης – δεν έχουν ακόμη επιλύσει το AGI. Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας: ακόμα κι αν η ομάδα έχει εμπειρία τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί να εξακολουθήσει να υπολείπεται, και αν το κύριο υπόβαθρό της είναι σε ICO, μάρκετινγκ ή άλλα προγράμματα γρήγορης πλουτισμού, μπορεί να είναι καιρός να τρέξει για τους λόφους.

5) Ένα τριαντάφυλλο με άλλο όνομα μυρίζει… σαν τουλίπα

Μιλώντας για μάρκετινγκ, αυτός ο τύπος που εφηύρε το αναλογικό pet rock ήταν μια ιδιοφυΐα. (Επίσης εκατομμυριούχος, αφού πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο πέτρες για κατοικίδια με τέσσερα δολάρια το ποπ.) Οι πέτρες ήταν απλώς πέτρες, με ένα χαριτωμένο εγχειρίδιο φροντίδας και τροφοδοσίας γεμάτο λογοπαίγνια (ειδοποίηση σπόιλερ: δεν χρειαζόταν κανένα) συσκευασμένο σε χαρτόκουτο. Αλλά το να τους αποκαλούμε «κατοικίδιο» πυροδότησε μια μόδα που ισοδυναμεί με τους Beanie Babies ή, τολμώ να πω, τους Bored Apes. Στην πραγματικότητα, το λεγόμενο «πρώτο iNFT», το οποίο πουλήθηκε σε δημοπρασία στον οίκο Sotheby’s για σχεδόν μισό εκατομμύριο δολάρια, είναι στην πραγματικότητα απλώς ένα chatbot συνδεδεμένο με ένα avatar: τεχνολογία που, αν και λιγότερο αρχαία από τους βράχους, υπάρχει από δεκαετία του 1960. Κάτι που είναι απολύτως εντάξει, εφόσον οι αγοραστές γνωρίζουν ότι αυτό που αγοράζουν είναι, στην πραγματικότητα, απλώς ένα ενσωματωμένο chatbot με άλλο όνομα.

Ανεξάρτητα από τη συσκευασία, τα avatar που τροφοδοτούνται από chatbot – αμέ – τα AI NFT είναι μια πολλά υποσχόμενη «νέα» κατηγορία (όπως ακριβώς το Metaverse έχει μια «Δεύτερη ζωή»). Τα NFT πρόκειται να φέρουν επανάσταση στην ψηφιακή ιδιοκτησία και να βάλουν τα χρήματα εκεί που δικαιωματικά ανήκουν: πίσω στα χέρια των δημιουργών. Αλλά ακόμα κι αν η βιομηχανία ξεπεράσει άλλα εμπόδια, όπως το υψηλό της αποτύπωμα άνθρακα, θα φτάσουμε στην κύρια υιοθέτηση μόνο εάν συλλογικά επικαλέσουμε απάτες και θόρυβο, ώστε η ποιοτική εργασία να μπορεί να λάμψει.

Πηγη cryptoforums.gr