fbpx
Πώς το Crypto γίνεται χρήμα

Με την εκτίναξη 4,4% σε νέα υψηλά ρεκόρ την Τετάρτη μετά τη δημοσίευση μιας έκθεσης που έδειξε ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 31 ετών και στη συνέχεια χάνοντας όλα αυτά μέσα στην ημέρα, το bitcoin πήγε κατευθείαν στα χέρια των κυρίαρχων οικονομολόγων. δυναμικό ως νόμισμα.

Τέτοιες ασταθείς κινήσεις, θα υποστηρίξουν, καθιστούν αδύνατο για τα κρυπτονομίσματα να εξυπηρετήσουν αυτό που η παραδοσιακή οικονομία περιγράφει ως τις τρεις λειτουργίες του χρήματος: i) ένα μέσο ανταλλαγής, ii) μια αποθήκευση αξίας και iii) μια λογιστική μονάδα. Ένα νόμισμα δεν μπορεί να παίξει αυτούς τους ρόλους, λέει το επιχείρημα, εάν η αξία του κινείται τόσο πολύ χωρίς καμία προβλεψιμότητα.

Αυτό ακούγεται σχεδόν αδιαμφισβήτητο, σωστά; Τι γίνεται όμως αν το πλαίσιο των τριών λειτουργιών βασίζεται σε έναν εσφαλμένο ή υπερβολικά στενό ορισμό του χρήματος;

Διαβάζετε το Money Reimagined, μια εβδομαδιαία ματιά στα τεχνολογικά, οικονομικά και κοινωνικά γεγονότα και τάσεις που επαναπροσδιορίζουν τη σχέση μας με το χρήμα και μεταμορφώνουν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το πλήρες ενημερωτικό δελτίο εδώ.

Στο «Money: The Unauthorized Biography», ο Felix Martin υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια της ιστορίας οι άνθρωποι είχαν την τάση να θεωρούν λανθασμένα τα χρήματα ως «πράγμα» (όπως ένα τραπεζογραμμάτιο ή ένα κομμάτι ενός πολύτιμου μετάλλου όπως ο χρυσός) και όχι για αυτό. είναι: ένα κοινωνικά εφευρεμένο σύστημα διακυβέρνησης για την παρακολούθηση των μεταβιβάσεων περιουσίας και την εκκαθάριση του χρέους με έναν κοινά αξιόπιστο τρόπο. Αντιμετωπίζοντας τα χρήματα ως κάτι που πρέπει να κατέχουμε και να συσσωρεύουμε, έχουμε φετιχοποιήσει τα νομίσματα αντί να τα αντιμετωπίζουμε ως μέσο για έναν σκοπό.

Στην κατασκευή του Martin, το νόμισμα μιας χώρας ή μιας οικονομίας είναι παγκοσμίως αποδεκτό. Δεν είναι τα λεφτά. Το νόμισμα είναι απλώς ένα εργαλείο που διευκολύνει την εκτέλεση του εξαιρετικά δύσκολου έργου της καταγραφής, της καταμέτρησης και της αποτίμησης των συναλλαγών σε μια κοινότητα αγνώστων κατά τα άλλα αναξιόπιστων.

Με αυτόν τον τρόπο, τα μετρητά μπορούν να θεωρηθούν ως μια αποκεντρωμένη, peer-to-peer συσκευή τήρησης αρχείων – σαν να σας δίνω 10 $, ο ανώνυμος λογαριασμός μου στην οικονομία του δολαρίου χρεώνεται με αυτό το ποσό και ο δικός σας πιστώνεται. Εάν καταθέσετε αυτά τα χρήματα σε μια τράπεζα, μεταφέρετε τον λογαριασμό σε διαφορετικό λογιστικό σύστημα, αλλά τελικά εξυπηρετεί την ίδια λειτουργία.

Με την πάροδο των αιώνων, αυτό το μοντέλο χρήματος που βασίζεται σε εθνικό νόμισμα έγινε κυρίαρχο, καθώς τα κυρίαρχα κράτη το διαμόρφωσαν σε ένα σύστημα κοινωνικής οργάνωσης και ελέγχου. Είτε επρόκειτο για νόμισμα fiat είτε για νόμισμα με χρυσό, το κράτος έθεσε τους κανόνες και παρείχε τα θεμέλια εμπιστοσύνης –με διάφορους βαθμούς επιτυχίας– με τα οποία οι άνθρωποι θα χρησιμοποιούσαν αυτές τις συσκευές τήρησης αρχείων. Αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος για να σκεφτούμε πώς θα μπορούσαν να οργανωθούν τα χρήματα.

Τώρα, μια νέα φυλή ανοιχτών, ανθεκτικών στη λογοκρισία, γεωγραφικά αγνωστικών συστημάτων μεταφοράς αξίας έχει εμφανιστεί. Τα κρυπτονομίσματα και τα υποκείμενα πρωτόκολλα blockchain τους μπορούν να παρέχουν κανόνες και ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης στους χρήστες χωρίς να χρειάζεται να αντλούν την εξουσία τους από τις κυβερνήσεις, ακόμα κι αν οι χρήστες τους παραμένουν δεσμευμένοι από τους νόμους των χωρών τους.

Πολλοί υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων, γεμάτοι με το ίδιο ένστικτο «εστίασης στο πράγμα», τείνουν να σκέφτονται το bitcoin να αντικαταστήσει το δολάριο ή τουλάχιστον να παρέχει μια παράλληλη εναλλακτική λύση. Αλλά είναι δυνατό να δούμε μια διαδρομή όπου τα blockchain και τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία (ένας πολύ καλύτερος περιγραφικός δείκτης για αυτούς τους σκοπούς από τα «κρυπτονομίσματα») εξαλείφουν εντελώς την ανάγκη για καθολικά κοινά νομίσματα.

Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά εάν τα πρωτόκολλα διαλειτουργικότητας και η επεξεργασία των συναλλαγών μπορούν να κλιμακωθούν με σωστά αποκεντρωμένο τρόπο, έτσι ώστε οι αγοραστές και οι πωλητές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων να μπορούν να πραγματοποιούν μαζικές ανταλλαγές ατομικών αλυσίδων χωρίς να χρειάζεται να εμπιστεύονται μεσάζοντες, κάτι παρόμοιο με ένα παγκόσμιο σύστημα κλασματοποιημένης ψηφιακής ανταλλαγής αξίας είναι κατανοητό.

Χρειάζεστε αυτοκίνητο; Μπορείτε να το αγοράσετε, όχι με δολάρια, αλλά με ένα μέρος άλλου ακινήτου, όπως το μικρό σας μερίδιο σε αυτό το μη ανταλλάξιμο κουπόνι της Beeple. Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτό το όραμα μοιάζει με μια νέα, ψηφιακή εκδοχή ενός κατά τα άλλα αρχαϊκού συστήματος ανταλλαγής αξιών: του ανταλλακτικού. Με αυτόν τον τρόπο, η χρήση της δύναμης για κλασματοποίηση της ψηφιακής ιδιοκτησίας σε οποιοδήποτε μέγεθος μπορεί να φανταστεί κανείς αντιμετωπίζει τουλάχιστον ένα μέρος του προβλήματος της «σύμπτωσης των επιθυμιών» που έκανε αυτό το σύστημα αναποτελεσματικό για τους πολιτισμούς.

Τώρα, ακούω ήδη παραδοσιακούς οικονομολόγους να κοροϊδεύουν. Σε τι θα ονομάσετε αυτές τις ανταλλαγές; Χρειαζόμαστε ένα κοινό νόμισμα για να ξεπεράσουμε το αδύνατο έργο της εύρεσης μιας εύλογης αξίας σε πραγματικό χρόνο για κάθε περιουσιακό στοιχείο σε έναν τεράστιο αριθμό κατηγοριών.

Και, σίγουρα, για να αποφύγουμε τη χρήση, ας πούμε, ενός ενιαίου νομίσματος ως τιμή αναφοράς, θα χρειαζόταν να φτιάξουμε κάτι απίστευτα περίπλοκο. Θα χρειαζόμασταν μια καθολικά προσβάσιμη, ανοιχτή πλατφόρμα τιμολόγησης που να λαμβάνει δεδομένα από ένα παγκόσμιο δίκτυο μαντείων τιμών που συνδέονται με τετράδισεκα επαληθεύσιμα αξιόπιστες συσκευές που αναπτύσσονται σε κάθε γωνιά του κόσμου. Βασισμένο σε ένα σύστημα ταξινόμησης για μια τεράστια ποικιλία περιουσιακών στοιχείων, θα καθιστούσε συνεχώς διαθέσιμο έναν σχεδόν άπειρο αριθμό διαρκώς μεταβαλλόμενων τιμών διασταυρούμενης αναφοράς σε κάθε περιουσιακό στοιχείο σε σχέση με οποιοδήποτε από όλα τα άλλα περιουσιακά στοιχεία. Είναι κάπως αδύνατο, ή τουλάχιστον είναι μέχρι να φτάσουμε στα όρια της μοναδικότητας.

Αλλά δεν χρειάζεται να επιτύχουμε ένα τόσο ολοκληρωμένο κράτος για να αρχίσουμε να διαλύουμε την κυριαρχία των εθνικών νομισμάτων. Το δολάριο θα μπορούσε να παραμείνει ως η παγκόσμια τιμή αναφοράς, για παράδειγμα, αλλά δεν θα υπήρχε ανάγκη να το αποκτήσουν οι άνθρωποι σε μια συναλλαγή. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσαμε να αφαιρέσουμε τα κυρίαρχα νομίσματα από το μέσο ανταλλαγής και τις λειτουργίες αποθήκευσης αξίας, διατηρώντας παράλληλα τον ρόλο της μονάδας λογαριασμού.

Ήδη, οι κεντρικές τράπεζες στη Σιγκαπούρη και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διερευνούν λύσεις διαλειτουργικότητας για το ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας που θα έκαναν ακριβώς αυτό. Οι επιπτώσεις για την επενδυτική θέση του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος είναι βαθιές.

Και αν μειώσουμε τη φαντασία μας σε ένα σενάριο πολλών μεγεθών μικρότερο από το καθολικό ψηφιακό σύστημα ανταλλαγής που συζητήθηκε παραπάνω, οι προοπτικές για κατακερματισμένες περιοχές ανταλλαγής σε είδος που είτε παρακάμπτουν τα υπάρχοντα νομίσματα είτε τα χρησιμοποιούν ως τιμές αναφοράς είναι πολύ μεγαλύτερες.

Σκεφτείτε πώς ο αιθέρας, που θεωρείται από πολλούς όχι ως νόμισμα αλλά ως ένα εμπόρευμα κρυπτογράφησης που τροφοδοτεί το δίκτυο Ethereum, χρησιμοποιείται ήδη ευρέως ως μέσο ανταλλαγής για την αγορά και την πώληση NFT. Και, φυσικά, παρά την περιφρόνηση του «το bitcoin δεν μπορεί να είναι νόμισμα», έχει λειτουργήσει εδώ και καιρό, μαζί με τον αιθέρα, ως μέσο συγκέντρωσης κεφαλαίων για πωλήσεις συμβολαίων.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το δολάριο εξακολουθεί να κρύβεται στο παρασκήνιο είτε ως ρητή είτε ως σιωπηρή τιμή αναφοράς.

Επίσης, όσο περισσότερο συνεχίζεται αυτό, τόσο περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να «σκέφτονται» σε bitcoin, αιθέρα ή κάποιο άλλο ψηφιακό στοιχείο. Υπάρχουν πολλοί bitcoiners που τους αρέσει να υπενθυμίζουν σε όλους ότι, ανεξάρτητα από την τιμή του σε σχέση με το δολάριο, ένα bitcoin συνεχίζει να αξίζει ένα bitcoin. Πολλοί πιστεύουν ότι το bitcoin, με τον ανθεκτικό στη λογοκρισία, επίμονο μηχανισμό ανεφοδιασμού του, θα μπορούσε να εξελιχθεί για να γίνει το βασικό επίπεδο ασφάλειας για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αναλαμβάνοντας ρόλο παρόμοιο με τα ομόλογα του Δημοσίου.

Είτε, σε αυτόν τον ερχόμενο κόσμο, το δολάριο εξαφανίζεται πλήρως από την εικόνα είτε παραμένει τιμή αναφοράς, η επέκταση ενός συστήματος κρυπτογράφησης σημαίνει ότι θα μπορούσε τελικά να είναι μια καθολική λογιστική μονάδα. Με την αξίωση για τις άλλες δύο υποτιθέμενες λειτουργίες του χρήματος – ένα μέσο συναλλαγής και ένα κατάστημα αξίας – θα πάψει το δολάριο να είναι χρήμα;

Η απάντηση είναι ότι το δολάριο – το «πράγμα» – δεν ήταν ποτέ χρήμα. Ήταν ένα στοιχείο χρημάτων, ένα κομμάτι –αν και κυρίαρχο κομμάτι– του συστήματος της κοινωνίας για την παρακολούθηση των μεταβιβάσεων ακινήτων και την εκκαθάριση χρεών. Στο μέλλον, ο ρόλος του δολαρίου σε αυτό το σύστημα θα μπορούσε να μειωθεί, ενώ ο ρόλος του bitcoin, του αιθέρα, των NFT και άλλων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να αυξηθεί. Κανένα από αυτά δεν θα είναι χρήματα όπως το σκεφτόμασταν.

Πηγη Cryproforums.gr