fbpx
Συζητώντας με τη Μαρία Γεωργάκαινα περί ραδιοφώνου και όχι μόνο..

H αγαπημένη φωνή του Ρυθμού 94,9, απάντησε σε όλες μας τις απορίες σχετικά με το ραδιόφωνο αλλά και τη ζωή μιας σύγχρονης γυναίκας ραδιοφωνικού παραγωγού!

WRM: Εκτός από αγαπημένη ραδιοφωνική παραγωγός, τι άλλο είναι η Μαρία Γεωργακαινα;

ΜΑΡΙΑ: Ένα κορίτσι που προσπαθεί να χωρέσει τους ρόλους της σε ένα 24ωρο.

Ξυπνώ μάνα, μετά γίνομαι ραδιοφωνική παραγωγός, ύστερα εκφωνήτρια, κατόπιν μαγείρισσα, αργότερα πάλι μάνα και δασκάλα, έπειτα σύντροφος, φίλη, κόρη. Το λες και τρέλα.

WRM:  Πώς καταφέρνεις να διατηρείς την ισορροπία ανάμεσα σε τόσες υποχρεώσεις στην καθημερινότητά σου; Πού αφιερώνεις τον ελεύθερο χρόνο σου;

ΜΑΡΙΑ: Για να ισορροπήσουν τα πάντα στη ζωή αναγκαστικά δίνεις περισσότερη βαρύτητα σε κάτι. Άρα κάποια πράγματα: φιλοδοξίες; όνειρα; όπως το βαπτίσει ο καθένας μένουν πίσω από επιλογή.

Όσον αφορά τον ελεύθερο μου χρόνο είναι περιορισμένος γι’ αυτό και τον διαθέτω καταρχάς στον εαυτό μου χαλαρώνοντας το πρωί με ελληνικό καφέ και βιβλίο. Είναι σημαντικό για μένα να επενδύω χρόνο στους φίλους και τον σύντροφο μου και να βλέπουμε ταινίες, να ανακαλύπτουμε ωραία εστιατόρια και φυσικά να κάνουμε εκδρομές! Τρελαίνομαι για ταξίδια!

WRM:  Τι σε κινητοποίησε να ασχοληθείς με το ραδιόφωνο; Μίλησε μας για την πρώτη σου επαφή με τον κόσμο της μουσικής.

ΜΑΡΙΑ: Το ταξίδι ξεκίνησε τυχαία και μοιραία όπως συχνά λέω. Με ένα δοκιμαστικό στον Best 92,6. Μάλλον κάτι έκανα σωστά αφού μετά από 3 ημέρες με προσέλαβαν. Ήταν η καλύτερη περίοδος στη ζωή μου. Αυτό που απολάμβανα περισσότερο, ήταν η ελευθερία της μουσικής και των τραγουδιών που έπαιζα στον αέρα και γενικότερα η ξεγνοιασιά και ο ρομαντισμός που με διακατείχε.

WRM:  Ποια είναι η σχέση των ανθρώπων με το ραδιόφωνο σήμερα;

ΜΑΡΙΑ: Αναντικατάστατη. Δεν χρησιμοποιώ αυτό τον όρο συχνά αλλά για το ραδιόφωνο θα κάνω μια εξαίρεση. Δεν μπορεί κανένα μέσο να το αντικαταστήσει γιατί το ραδιόφωνο είναι η δεδομένη παρέα σου. Στο αυτοκίνητο, στο σπίτι, στη δουλειά επιλέγεις τον σταθμό και τον παραγωγό και ακούς ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι. Την μουσική που σε χαλαρώνει, που σου φτιάχνει την διάθεση και τον παραγωγό που σου αρέσει η φωνή του, που σου κρατά απλά συντροφιά ή που θίγει θέματα που σε αφορούν- που σε κάνουν να ξεχνιέσαι.

Οι άνθρωποι αγαπούν το ραδιόφωνο και δε νομίζω αυτό να αλλάξει ποτέ.

WRM: Τι θα άλλαζες κατά την γνώμη σου στα ραδιόφωνα της Αθήνας;

ΜΑΡΙΑ: Θα έκανα ένα ξεσκαρτάρισμα στο ποιος έχει καλό μικρόφωνο και ποιος όχι. Το ραδιόφωνο είναι μόνο ήχος, οπότε ο παραγωγός χρειάζεται να έχει 2-3 skills.

Επίσης, θα ήθελα να γίνει πιο interactive, βάζοντας περισσότερο τους ακροατές μέσα στο «παιχνίδι» με τηλεφωνικές κλήσεις κτλ.

WRM:  Η περίοδος “covid” άλλαξε δραματικά την καθημερινότητα των ανθρώπων. Πολλοί αναθεώρησαν την αξία της αλληλεπίδρασης. Κάτι τέτοιο έγινε αισθητό στην απήχηση των ραδιοφωνικών σταθμών; Αν ναι, συνεχίζει έως τώρα;

ΜΑΡΙΑ:Ο κόσμος στην καραντίνα άκουγε ακόμα περισσότερο ραδιόφωνο. Ήμασταν η παρέα του. Τα μηνύματα ήταν αρκετά και εμείς ως παραγωγοί – επειδή βράζαμε όλοι στο ίδιο καζάνι – καταλαβαίναμε την δυσκολία προσπαθώντας ωστόσο να δίνουμε κουράγιο και να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο.

Ωστόσο, η αλληλεπίδραση είναι κάτι που πάντα κυριαρχούσε στο ραδιόφωνο. Στην εποχή covid με κίνητρο να ζητήσουν αφιερώσεις, ενώ τώρα για να συμμετέχουν σε διαγωνισμό ώστε να πάνε θέατρο γιατί θέλουν να ξεσκάσουν.

WRM:  Ποια είναι τα μηνύματα που επιδιώκεις να «περάσεις» μέσα από τη ραδιοφωνική σου εκπομπή;

ΜΑΡΙΑ: Από την στιγμή που εργάζομαι σε μουσικό ραδιόφωνο τα μηνύματα είναι μόνο αισιόδοξα και ανάλαφρα. Προσωπικά μου αρέσουν οι παράξενες ειδήσεις – κάτι που μπορεί να μοιραστεί κανείς με την παρέα του αργότερα- και λατρεύω τα wellness θέματα.

WRM:  Κατά τη γνώμη σου, ποια θεωρείς #5 must-have χαρακτηριστικά ενός ραδιοφωνικού παραγωγού;

ΜΑΡΙΑ: Για αρχή πρέπει να έχει προσωπικό στυλ, να είναι με λίγα λόγια ο εαυτός του ώστε να ξέρει ο ακροατής ποιον/ποια ακούει. Να «μένει» στο αυτί. Έπειτα, να έχει κριτική ματιά – για να εντοπίζει τα σωστά θέματα που θα αναπαράγει στην εκπομπή του. Ωραία χροιά φωνής. Να του αρέσει αυτό που κάνει γιατί η διάθεση «ακούγεται». Και ευγένεια (ναι και αυτή ακούγεται).

WRM:  Υπάρχει κάποια έντονη ανάμνηση κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής σου εκπομπής; Ένα περιστατικό που έχει μείνει στη μνήμη σου, είτε γιατί ήταν αστείο ή για οποιοδήποτε ιδιαίτερο λόγο.

ΜΑΡΙΑ: Έχω όμορφες ιστορίες. Μια φορά ένας ηχολήπτης ήθελε να μου κάνει πλάκα και την ώρα που μου άνοιξε το μικρόφωνο για να μιλήσω άρχισε να κάνει παλαβομάρες για να με αποσυντονίζει! Αλλά εγώ εκεί βράχος!

Επίσης, μια άλλη φορά γνωστός διευθυντής ραδιοφώνου ήρθε και μου έκανε καζούρα – έπεφτε πάνω μου ολόκληρος όσο ήμουν στον αέρα αλλά και πάλι κρατήθηκα!

WRM:  Εσένα ποιο είδος μουσικής σε εκφράζει; Είναι διαφορετικό από αυτό που παίζει στην εκπομπή σου;

ΜΑΡΙΑ: Μου αρέσουν όλα τα είδη μουσικής εκτός από τα βαριά παραδοσιακά.

Αγαπώ τους Thievery Corporation, Moby και Depeche Mode.

WRM:  Στίχος ή τίτλος τραγουδιού που χαρακτηρίζει την Μαρία;

ΜΑΡΙΑ:  «Όμορφη ζωή» του Θοδωρή Βουτσικάκη και το «Αγκαλιά» από Monsieur Minimal

WRM:  Ποια τα σχέδιά σου για τον χειμώνα 2023;

ΜΑΡΙΑ:  Να εξελιχθώ.

Την Μαρία Γεωργάκαινα μπορείτε να την βρείτε στα social media:

-facebook: Maria Georgakena

-instagram: mariageorgakaina

Leave a Reply