fbpx
Τα NFTs κυριαρχούν ως επενδυτικές ευκαιρίες

Η νέα μορφή επενδυτικών στοιχείων, που αποκαλείται NFT, φαίνεται να μετατρέπεται από ένα βραχυπρόθεσμο μοντέρνο θέμα σε μια σημαντική επενδυτική ευκαιρία. Αυτό σύμφωνα με την PROFITFXLEVEL (εφεξής, ProfitLevel) της BCM Begin Capital Markets CY, μια Κυπριακή Εταιρεία Επενδύσεων.

O κατασκευαστής καρτών πληρωμών VISA αποφάσισε να επενδύσει σε NFT. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η εταιρεία ανακοίνωσε την αγορά των CryptoPunks, ενός από τα πρώτα αδιαμφισβήτητα νομίσματα Ethereum blockchain, το οποίο δημιουργήθηκε από το αμερικανικό στούντιο Larva Labs το 2017. Η ProfitLevel διερευνά περαιτέρω αυτό το νέο επενδυτικό μέσο που εμφανίζεται δυναμικά στις αγορές στην ακόλουθη ανάλυση.

NFT (Non-fungible tokens ή στα ελληνικά Μη Ανταλλάξιμα Νομίσματα) σημαίνει αναντικατάστατα νομίσματα που αντιπροσωπεύουν ψηφιακές μονάδες οι οποίες είναι αποθηκευμένες στο καθολικό με τη μορφή blockchain. Αυτά τα νομίσματα δεν μπορούν να αλλάξουν ή να αντικατασταθούν. Αν και τα έργα NFT μπορούν να μοιραστούν και να αντιγραφούν από οποιονδήποτε, υπάρχει μόνο ένας ιδιοκτήτης, όπως στην περίπτωση των κλασικών έργων τέχνης, όπου υπάρχει μόνο ένα πρωτότυπο, αλλά οι άνθρωποι μπορούν να αγοράσουν, να μοιραστούν και να ανταλλάξουν αντίγραφα.

Τα NFTs δεν φαίνεται πλέον να είναι μόνο ένα πάθος συλλεκτών και κερδοσκόπων, αλλά έχουν προσελκύσει μεγάλες και σταθερές εταιρείες όπως η VISA. Η εταιρεία έχει επενδύσει 150.000 δολάρια σε CryptoPunks με στόχο την υποστήριξη του ταχέως αναπτυσσόμενου τομέα των επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα, NFT και τεχνολογία blockchain.

Η VISA αγόρασε ψηφιακό avatar πακέτο CryptoPunk # 7610, το οποίο αρχικά διανεμήθηκε δωρεάν σε όποιον έχει Ethereum wallet. Για την ακρίβεια, το ψηφιακό έργο τέχνης απεικονίζει μια μορφή γυναίκας με λαμπερά πράσινα μάτια και διακριτικά κόκκινα χείλη. «Πιστεύουμε ότι τα NFTs θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον του λιανικού εμπορίου, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, της ψυχαγωγίας και του εμπορίου», σχολίασε ο Cuy Sheffield, επικεφαλής του τμήματος κρυπτογράφησης της VISA, στο blog της εταιρείας.

Αναμφίβολα, ένας από τους λόγους για την αγορά του avatar είναι το ενδιαφέρον της εταιρείας να διευρύνει την «ιστορική εμπορική συλλογή τεχνουργημάτων» της με ένα άλλο αντικείμενο. Ωστόσο, οι αντίπαλοι των NFTs ισχυρίζονται ότι είναι απλά μια εικόνα με ανάλυση 25 × 25 pixels, αποθηκευμένη σε μια εξαιρετικά ακριβή και αργή βάση δεδομένων.

Ανεξάρτητα από αυτά τα σχόλια, η ανακοίνωση της εξαγοράς πυροδότησε μια εμπορική «έκρηξη» 20 εκατ. δολαρίων για το CryptoPunks. Οι επόμενες μέρες θα δείξουν τι αξίες φέρνει αυτή η έξαρση της ζήτησης. Υπάρχουν περίπου 10.000 CryptoPunks, κάθε ένα από αυτά όμως είναι μοναδικό, κάτι που προσφέρει μεταβάλλει τις αξίες τους.

Η VISA δεν ήταν η μοναδική εταιρεία που αγόρασε ένα από τα avatars, τα οποία αρχικά διανεμήθηκαν δωρεάν. Ωστόσο, αυτή η εξαγορά έλαβε τη μεγαλύτερη δημόσια προσοχή. Για παράδειγμα, ο διευθυντής διαφήμισης Gary Vaynerchuk τα πούλησε και τα αγόρασε.

Η Sotheby’s Auction House πούλησε ένα NFT για 11,8 εκατ. δολάρια τον Ιούνιο, συμπεριλαμβανομένου ενός μπόνους. Ακόμη και ο τραγουδιστής Jay-Z και ο ποδοσφαιριστής Odell Beckham Jr. αγόρασαν avatars πρόσφατα.

Ο ιδρυτής της Tron, Justin Sun, ανακοίνωσε πρόσφατα την αγορά της NFT εικόνας με μια πέτρα που ονομάζεται EtherRock για περισσότερα από 611.000 δολάρια. Όπως τα CryptoPunks, έτσι και το EtherRock αποτελεί ένα από τα πρώτα έργα NFT από το 2017. Υπάρχουν 100 από αυτές τις εικόνες προς πώληση και η φθηνότερη πωλείται για περίπου 1,05 εκατ. δολάρια.

Όταν γίνεται η αγορά ενός NFT, ο ιδιοκτήτης λαμβάνει “μόνο” πιστοποιητικό γνησιότητας και όχι απαραίτητα δικαιώματα της ίδιας της εικόνας που αγόρασε. Η εικόνα μπορεί δηλαδή να αντιγραφεί και να διανεμηθεί ψηφιακά. Ωστόσο, εάν μεγάλες εταιρείες όπως η VISA αυξήσουν το ενδιαφέρον τους για τον τομέα, η κριτική των αντιπάλων της NFT δεν θα έχει καμία σημασία.

Πηγη: STARTUPER.GR