fbpx
“Τα θαλάσσωσα”, λέει ο ιδρυτής της FTX σε δημόσια συγγνώμη

Η Binance υπαναχώρησε από τη συμφωνία για την εξαγορά της FTX, οι επενδυτές της εταιρείας τη σημειώνουν στο μηδέν, η Alameda Research τερματίζει τις συναλλαγές και η FTX μένει να ψάχνει για ρευστότητα, αλλά τουλάχιστον ο Sam Bankman-Fried παραδέχεται ότι έκανε λάθη.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της FTX Sam Bankman-Fried έσπασε τη σιωπή του το πρωί της Πέμπτης με μια μακροσκελή δήλωση αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις οικονομικές παρατυπίες στο χρηματιστήριο και την επακόλουθη κατάρρευσή του.

Στο Twitter, ο ιδρυτής έδωσε την πληρέστερη μέχρι στιγμής εξήγηση για την απροσδόκητη κρίση που σχεδόν κατέστρεψε την εταιρεία του. “Τα θαλάσσωσα και θα έπρεπε να είχα κάνει κάτι καλύτερο”, δήλωσε ο Bankman-Fried.

Στην εξήγηση που ακολούθησε, ο διευθύνων σύμβουλος επέμεινε ότι τα προβλήματα περιορίζονται στον διεθνή βραχίονα της FTX (ο οποίος δεν υπόκειται στους αμερικανικούς τραπεζικούς κανονισμούς). Ακόμη και εντός της FTX International, ο Bankman-Fried λέει ότι οι συνολικές συμμετοχές επαρκούν για την ικανοποίηση των χρεών της εταιρείας. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι το χρηματιστήριο αντιμετωπίζει κρίση ρευστότητας, με αποτέλεσμα οι πελάτες να μην μπορούν να ανακτήσουν τα χρήματα που έχουν εμπιστευτεί στο χρηματιστήριο.

“Μια κακή εσωτερική σήμανση των λογαριασμών που σχετίζονται με τις τράπεζες σήμαινε ότι απείχα σημαντικά από την αίσθηση του περιθωρίου κέρδους των χρηστών. Νόμιζα ότι ήταν πολύ χαμηλότερο”, έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος.

Όταν μια σύνθετη σειρά γεγονότων προκάλεσε μαζικές πωλήσεις την Κυριακή, το ανταλλακτήριο είδε αναλήψεις αξίας περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε μια ημέρα. Σύμφωνα με τον Bankman-Fried, η FTX International ήταν σε θέση να ικανοποιήσει μόνο το 80% αυτών των αιτημάτων, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ευρύτερη κρίση εμπιστοσύνης στην υποδομή της εταιρείας.

“Και έτσι βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε”, κατέληξε ο Bankman-Fried. “Το οποίο είναι χάλια, και γι’ αυτό φταίω εγώ. Λυπάμαι”.

Ο Bankman-Fried ήταν μία από τις πιο επιτυχημένες προσωπικότητες της έκρηξης των κρυπτονομισμάτων, με προσωπική περιουσία που ξεπέρασε τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια στο αποκορύφωμά της. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ένα τεράστιο μέρος αυτού του πλούτου εξανεμίστηκε, καθώς η κατακόρυφη πτώση των τιμών οδήγησε σε άμεση και απροσδόκητη κρίση στην εκτέλεση των παραγγελιών.

Μια πρόσφατη έκθεση της Sequoia Capital σημείωσε την αξία του FTX στο μηδέν, χαρακτηρίζοντας τις επενδύσεις στο ανταλλακτήριο ουσιαστικά άχρηστες. Η εταιρεία είχε προηγουμένως αποτιμηθεί σε 32 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η κατάρρευση του FTX επιδεινώθηκε από μια βραχύβια απόπειρα εξαγοράς από το ανταγωνιστικό ανταλλακτήριο Binance, η οποία θα παρείχε στην εταιρεία την απαραίτητη ρευστότητα για να καλύψει την πλημμύρα των αποσύρσεων. Αλλά αφού έκανε την αιφνιδιαστική προσφορά την Τρίτη, ο ιδρυτής της Binance Changpeng “CZ” Zhao αποσύρθηκε αιφνιδιαστικά την επόμενη ημέρα, επικαλούμενος “την εταιρική δέουσα επιμέλεια, καθώς και τις τελευταίες ειδήσεις σχετικά με τα κακομεταχειρισμένα κεφάλαια των πελατών”.

Η κρίση έχει επίσης περιβάλει την εταιρεία συναλλαγών Alameda Research του Bankman-Fried, η οποία είναι βαθιά μπλεγμένη με την FTX. Η Alameda τώρα “τερματίζει τις συναλλαγές”, δήλωσε επίσης ο Bankman-Fried.

Τα συνεχιζόμενα προβλήματα ρευστότητας σημαίνουν ότι υπάρχουν ακόμη χρήστες του FTX που δεν μπόρεσαν να ανακτήσουν τα κεφάλαιά τους, και η εναπομείνασα οργάνωση του FTX ελπίζει ότι μπορούν να συγκεντρωθούν χρήματα για να αποζημιωθούν αυτοί οι χρήστες. “Υπάρχει ένας αριθμός παικτών με τους οποίους βρισκόμαστε σε συζητήσεις, LOIs, term sheets κ.λπ.”, έγραψε ο Bankman-Fried. “Θα δούμε πώς θα καταλήξει αυτό”.

Ακόμα κι έτσι, το μέλλον του χρηματιστηρίου παραμένει αβέβαιο στην καλύτερη περίπτωση. “Σε οποιοδήποτε σενάριο με το οποίο το FTX θα συνεχίσει να λειτουργεί, η πρώτη του προτεραιότητα θα είναι η ριζική διαφάνεια – διαφάνεια που πιθανώς θα έπρεπε πάντα να δίνει”, συνέχισε. “Εγώ δεν θα είμαι εδώ αν δεν με θέλουν”.

Leave a Reply