fbpx
Τι είναι ο Αιθέρας; (ETH)

Ο αιθέρας (ETH) είναι το κύριο διακριτικό του blockchain Ethereum και το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο βάσει κεφαλαιοποίησης. Ακριβώς όπως το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, το bitcoin, ο αιθέρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποστολή πληρωμών απευθείας σε άλλο άτομο χωρίς την ανάγκη μεσάζοντα όπως μια τράπεζα.

Το μακροπρόθεσμο όραμα για το Ethereum είναι να τροφοδοτήσει περισσότερα από οικονομικές συναλλαγές. Οι προγραμματιστές λογισμικού είναι σε θέση να δημιουργήσουν εφαρμογές στο Ethereum, που κυμαίνονται από αποκεντρωμένες πλατφόρμες δανεισμού χρημάτων έως δίκτυα μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Για οποιαδήποτε εφαρμογή που βασίζεται στο Ethereum, ο αιθέρας λειτουργεί ως το κύριο «καύσιμο». Οποιαδήποτε δραστηριότητα στο blockchain απαιτεί μια ποσότητα αιθέρα για την τροφοδοσία του, γνωστή και ως «αέριο».

Στο Ethereum, ο αιθέρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα ακόλουθα πράγματα:

  • Πληρωμές: Όπως και το bitcoin, ο αιθέρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πληρωμές. Οι χρήστες μπορούν να στείλουν αιθέρα σε άλλο χρήστη και, όπως και σε μετρητά, η πληρωμή δεν απαιτεί την επεξεργασία ή την έγκρισή του από τρίτο μέρος.
  • Τροφοδοσία αποκεντρωμένων εφαρμογών: Απαιτείται ο αιθέρας για τη χρήση αποκεντρωμένων εφαρμογών (dapps) που έχουν δημιουργηθεί στο Ethereum, από το ποντάρισμα κουπονιών ERC-20 για καλλιέργεια απόδοσης έως την ολοκλήρωση λειτουργιών όπως η ψηφοφορία διακυβέρνησης.
  • Προμήθειες συναλλαγών: Κάθε ενέργεια Ethereum – από πληρωμές έως χρήση dapps – απαιτεί χρέωση.

Συχνές ερωτήσεις για το Ethereum

Πώς χρησιμοποιώ τον αιθέρα;

Πρώτον, οι χρήστες πρέπει να αποφασίσουν σε ποιο πορτοφόλι αιθέρα σκοπεύουν να αποθηκεύσουν τα χρήματά τους. Ο αιθέρας μπορεί να αγοραστεί με νομίσματα fiat όπως το δολάριο ΗΠΑ ή άλλα ζεύγη βάσεων κρυπτονομισμάτων σε μια σειρά από διαφορετικά χρηματιστήρια.

Ο οδηγός μας για το πώς να χρησιμοποιήσετε το Ethereum ασχολείται με αυτό με περισσότερες λεπτομέρειες.

Γιατί υπάρχουν τέλη αιθέρα;

Κάθε φορά που οι χρήστες στέλνουν χρήματα από και προς ένα dapp ή μεταφέρουν οποιοδήποτε νόμισμα ERC20 μεταξύ πορτοφολιών, πρέπει να πληρώνουν ένα τέλος για να το κάνουν. Αυτό συμβαίνει επειδή το Ethereum χρησιμοποιεί επί του παρόντος miners για την επικύρωση συναλλαγών στο δίκτυο. Αυτοί οι εξορύκτες χρησιμοποιούν το εξειδικευμένο υλικό τους για να προσθέσουν νέες συναλλαγές στο blockchain.

Πριν από το hard fork του Λονδίνου (μια μη συμβατή αναβάθμιση που εισήγαγε νέες δυνατότητες), χρησιμοποιήθηκε ένα σύστημα τύπου δημοπρασίας για τον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο οι ανθρακωρύχοι επέλεγαν ποιες συναλλαγές θα επεξεργαστούν πρώτα. Όσο υψηλότερη ήταν η προμήθεια που επισυνάπτεται σε μια συναλλαγή, τόσο υψηλότερα στη λίστα του εξορύκτη πήγαινε για να προστεθεί. Ωστόσο, αυτό σήμαινε ότι οι χρεώσεις ήταν απίστευτα απρόβλεπτες και θα μπορούσαν να αυξηθούν δραματικά σε περιόδους υψηλής κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Ένα νέο βασικό τέλος εισήχθη ως μέρος του EIP 1559 το 2021 για να δημιουργηθεί μια πιο προβλέψιμη δομή τελών για τους χρήστες του Ethereum. Αντί για ένα σύστημα τύπου δημοπρασίας, τα τέλη καθορίζονται πλέον αλγοριθμικά με βάση τον αριθμό των χρηστών που είναι ενεργοί στο δίκτυο εκείνη τη στιγμή. Μπορούν να προστεθούν συμβουλές εάν ένας χρήστης επιθυμεί να διεκπεραιωθεί ταχύτερα η συναλλαγή του, αλλά αυτό είναι εντελώς προαιρετικό.

Τι είναι το αέριο Ethereum;

Τα τέλη συναλλαγών Ethereum υπολογίζονται με βάση το πόσο «γκάζι» απαιτεί η ενέργεια.

Κάθε ενέργεια κοστίζει μια ποσότητα αερίου με βάση την υπολογιστική ισχύ που απαιτείται και το χρόνο που χρειάζεται για να τρέξει. Μια συναλλαγή κοστίζει ανεξάρτητα από το όριο φυσικού αερίου σας πολλαπλασιάζεται με τη βασική χρέωση συν κάθε φιλοδώρημα που θέλετε να προσθέσετε.

Μπορεί να εκφραστεί ως, Μονάδα αερίου (όρια) * (Βασική χρέωση + Συμβουλή).

Με αυτόν τον τρόπο, ο αιθέρας αποκαλείται μερικές φορές “ψηφιακό λάδι” επειδή χρησιμοποιείται για να πληρώσει για ένα ορισμένο ποσό χιλιομέτρων, ας το πούμε έτσι.

Πώς χρησιμοποιείται ο αιθέρας για την τροφοδοσία ενός dapp;

Ο Αιθέρας λειτουργεί σαν καύσιμο για τα εξαρτήματα στο δίκτυο. Ας υποθέσουμε ότι χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή φορητού υπολογιστή που βασίζεται στο Ethereum που σας επιτρέπει να γράψετε αμετάβλητες λίστες εργασιών που είναι αποθηκευμένες στο blockchain. Για να δημοσιεύσετε μια σημείωση, ένας χρήστης μπορεί να χρειαστεί να πληρώσει ένα τέλος συναλλαγής σε αιθέρα για να προσθέσει μια νέα λίστα στο σημειωματάριο.

Κάθε Dapps το επιτρέπει αυτό με διαφορετικό τρόπο. Όταν ένας χρήστης πηγαίνει να δημοσιεύσει μια σημείωση, για παράδειγμα, η εφαρμογή σημειωματάριου μπορεί να ζητήσει από τον χρήστη να στείλει το τέλος. Το Metamask, ένα πορτοφόλι ERC20 ενσωματωμένο σε προγράμματα περιήγησης, μπορεί να είναι χρήσιμο για αυτό επειδή βρίσκεται στη γωνία του προγράμματος περιήγησης και μπορεί αυτόματα να καταλάβει πότε πρέπει να βοηθήσει στην αποστολή συναλλαγών.

Σε τι διαφέρει ο αιθέρας από το Ethereum;

Το Ethereum είναι ολόκληρο το δίκτυο. Ο αιθέρας είναι το κύριο διακριτικό που τρέχει σε αυτό, καθιστώντας το ένα κρίσιμο μέρος του Ethereum.

Πόσοι αιθέρες υπάρχουν;

Υπάρχουν επί του παρόντος περισσότεροι από 119.120.909 αιθέρες, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων Messari.

Πέντε αιθέρες δημιουργούνται περίπου κάθε 12 δευτερόλεπτα. Αλλά πέρα ​​από αυτό, οι κανόνες για την οικονομία του Ethere είναι απεριόριστοι και αλλάζουν συχνά καθώς συμφωνούνται νέες προτάσεις βελτίωσης από την κοινότητα προγραμματιστών Ethereum. Ενώ το bitcoin έχει ανώτατο όριο 21 εκατομμυρίων bitcoin, το κύριο διακριτικό του Ethereum δεν έχει καθορισμένο μέγιστο όριο προσφοράς.

Πόσα διακριτικά Ethereum δημιουργήθηκαν αρχικά;

Εξήντα εκατομμύρια μάρκες αγοράστηκαν από χρήστες στην αρχική καμπάνια crowdfunding του Ethereum το 2014. Άλλα 12 εκατομμύρια πήγαν στο Ίδρυμα Ethereum, το οποίο είναι μια ομάδα ερευνητών και προγραμματιστών που εργάζεται για τη βελτίωση της υποκείμενης τεχνολογίας.

Πηγη Cryptoforums.gr