fbpx
ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΤΟ DECENTRALIZED FINANCE (DEFI);

Το Decentralized Finance, επίσης γνωστό ως DeFi, χρησιμοποιεί την τεχνολογία των cryptocurrency και του blockchain για τη διαχείριση χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Το DeFi στοχεύει στον εκδημοκρατισμό των οικονομικών αντικαθιστώντας τα παλαιά, κεντρικά ιδρύματα με peer-to-peer σχέσεις που μπορούν να παρέχουν ένα πλήρες φάσμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, από καθημερινές τραπεζικές συναλλαγές, δάνεια και υποθήκες, έως περίπλοκα συμβόλαια και αγοραπωλησίες περιουσιακών στοιχείων.

Το Centralized Finance του σήμερα

Σήμερα, σχεδόν κάθε πτυχή του τραπεζικού συστήματος, του δανεισμού και του trading το διαχειρίζεται ένα κεντρικό σύστημα πίσω από το οποίο βρίσκονται κυβερνητικά όργανα. Οι καταναλωτές πρέπει να αντιμετωπίσουν μια σειρά οικονομικών μεσαζόντων για να αποκτήσουν πρόσβαση σε οτιδήποτε, από τα δάνεια αυτοκινήτων και τα στεγαστικά δάνεια έως τις συναλλαγές μετοχών και ομολόγων.

Στις ΗΠΑ, ρυθμιστικοί φορείς όπως η Federal Reserve και το Securities and Exchange Commission (SEC) θέτουν τους κανόνες για τον κόσμο των κεντρικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των χρηματιστηρίων, και το Κογκρέσο τροποποιεί τους κανόνες με την πάροδο του χρόνου.

Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν λίγες δίοδοι για τους καταναλωτές για άμεση πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Δεν μπορούν να παρακάμψουν μεσάζοντες όπως τράπεζες, χρηματιστήρια και δανειστές, που κερδίζουν ένα ποσοστό κάθε χρηματοοικονομικής και τραπεζικής συναλλαγής για δικό τους κέρδος.

Ο νέος τρόπος: Decentralized Finance

Το DeFi αμφισβητεί αυτό το centralized οικονομικό σύστημα ουσιαστικά αποδυναμώνοντας τους μεσάζοντες και ενδυναμώνοντας τους καθημερινούς ανθρώπους μέσω ανταλλαγών peer-to-peer.

Αυτό μπορεί να γίνει ως εξής, σήμερα, μπορείτε να βάλετε τις αποταμιεύσεις σας σε έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου και να κερδίζετε επιτόκιο 0,50% στα χρήματα σας. Στη συνέχεια, η τράπεζα γυρίζει και δανείζει αυτά τα χρήματα σε άλλον πελάτη με επιτόκιο 3% και κρατάει το 2,5% σαν κέρδος. Με το DeFi, οι άνθρωποι δανείζουν τις αποταμιεύσεις τους απευθείας σε άλλους, μειώνοντας την απώλεια κέρδους 2,5% και κερδίζουν την πλήρη απόδοση του 3% στα χρήματά τους.

Ίσως να σκεφτείτε, “Ναι, αλλά το κάνω ήδη όταν στέλνω χρήματα στους φίλους μου με PayPal, Venmo ή CashApp.” Αλλά δεν το κάνεις. Πρέπει και πάλι να έχεις μια χρεωστική κάρτα ή τραπεζικό λογαριασμό συνδεδεμένο με αυτές τις εφαρμογές για να στείλεις τα χρήματα, επομένως αυτές οι peer-to-peer μεταφορές στους φίλους εξακολουθούν να βασίζονται σε κεντρικούς οικονομικούς μεσάζοντες για να διεκπαιρωθούν.

DeFi & Blockchain

Το Blockchain και το cryptocurrency είναι οι βασικές τεχνολογίες που επιτρέπουν το decentralized finance.

Όταν πραγματοποιείτε μια συναλλαγή στον λογαριασμό σας, καταγράφεται σε ένα ιδιωτικό ledger το ιστορικό των τραπεζικών συναλλαγών σας το οποίο ανήκει και το διαχειρίζεται ένα μεγάλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Tο Blockchain είναι ένα αποκεντρωμένο, κατανεμημένο δημόσιο ledger όπου οι οικονομικές συναλλαγές καταγράφονται σε κώδικα υπολογιστή.

Όταν λέμε ότι το blockchain είναι distributed, αυτό σημαίνει ότι όλα τα άτομα που χρησιμοποιούν μια εφαρμογή DeFi έχουν το ίδιο αντίγραφο του δημόσιου ledger, το οποίο καταγράφει κάθε συναλλαγή σε κρυπτογραφημένο κώδικα. Αυτό διασφαλίζει το σύστημα παρέχοντας στους χρήστες ανωνυμία , καθώς και επαλήθευση πληρωμών και ένα αρχείο ιδιοκτησίας περιουσιακών στοιχείων που είναι (σχεδόν) αδύνατο να αλλάξει από μια παράνομη και κακόβουλη δραστηριότητα.

Όταν λέμε ότι το blockchain είναι decentralized, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένας μεσάζων που διαχειρίζεται το σύστημα. Οι συναλλαγές επαληθεύονται και καταγράφονται από άτομα που χρησιμοποιούν το ίδιο blockchain, μέσω μιας διαδικασίας επίλυσης σύνθετων μαθηματικών προβλημάτων και προσθήκης νέων blocks συναλλαγών στην αλυσίδα.

Οι υποστηρικτές του DeFi υποστηρίζουν ότι το decentralized blockchain καθιστά τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές ασφαλείς και πιο διαφανείς σε σχέση με τα ιδιωτικά αδιαφανή συστήματα που χρησιμοποιούνται στην centralized finance.

Εφαρμογές DeFi του σήμερα

Το DeFI μπαίνει σε μια μεγάλη ποικιλία απλών και πολύπλοκων χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Τροφοδοτείται από αποκεντρωμένες εφαρμογές που ονομάζονται “DApps” ή άλλα προγράμματα που ονομάζονται “protocols”. Τα DApps και τα protocols χειρίζονται συναλλαγές στα δύο κύρια κρυπτονομίσματα, το Bitcoin (BTC) και το Ethereum (ETH).

Ενώ το Bitcoin είναι το πιο δημοφιλές cryptocurrency, το Ethereum είναι πολύ πιο ευπροσάρμοστο σε μια ευρύτερη ποικιλία χρήσεων, πράγμα που σημαίνει ότι μεγάλο μέρος των DApps και των protocols χρησιμοποιεί κώδικα που βασίζεται στο Ethereum.

Εδώ είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιούνται ήδη τα DApps και τα protocols:

 • Παραδοσιακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Οτιδήποτε από τις πληρωμές, τους τίτλους διαπραγμάτευσης και την ασφάλιση, μέχρι και τον δανεισμό συμβαίνουν ήδη με το DeFi.
 • Decentralized exchanges (DEXs). Αυτήν τη στιγμή, οι περισσότεροι επενδυτές κρυπτονομίσματων χρησιμοποιούν centralized ανταλλακτήρια όπως το Coinbase ή το Binance. Τα DEX διευκολύνουν τις peer-to-peer συναλλαγές και επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν τον έλεγχο των χρημάτων τους.
 • E-wallets. Οι προγραμματιστές των DeFi δημιουργούν ψηφιακά πορτοφόλια που μπορούν να λειτουργούν ανεξάρτητα από τα μεγαλύτερα cryptocurrency ανταλλακτήρια και παρέχουν στους χρήστες πρόσβαση σε οτιδήποτε θέλουν, από κρυπτονομίσματα έως παιχνίδια βασισμένα σε blockchain.
 • Stablecoins. Ενώ τα κρυπτονομίσματα είναι πολύ ευμετάβλητα, τα stablecoins προσπαθούν να σταθεροποιήσουν τις τιμές τους με διάφορους τρόπους.
 • Yield harvesting. Ονομάζεται και “rocket fuel” του crypto, το DeFi επιτρέπει στους κερδοσκόπους να δανείζουν κρυπτονομίσματα και ενδεχομένως να αποκομίζουν μεγάλα κέρδη όταν τα εν λόγω νομίσματα που δανείζουν στις αντίστοιχες πλατφόρμες δανεισμού DeFi έχουν μεγάλες αποδόσεις δανεισμού.
 • Non-fungible tokens (NFTs). Τα NFT δημιουργούν ψηφιακά στοιχεία από συνήθως μη εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία, όπως βίντεο από slam dunks ή το πρώτο tweet στο Twitter. Τα NFT καθιστούν εμπορεύσιμα αυτά τα προηγουμένως μη εμπορεύσιμα στοιχεία.
 • Flash loans. Πρόκειται για δάνεια κρυπτονομισμάτων που δανείζονται και αποπληρώνουν κεφάλαια με την ίδια συναλλαγή. Μοιάζει παράξενο; Δείτε πώς λειτουργεί: Οι δανειολήπτες έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν λεφτά συνάπτοντας μια σύμβαση που κωδικοποιείται στο blockchain του Ethereum – δεν χρειάζονται δικηγόροι – που δανείζεται χρήματα, εκτελεί μια συναλλαγή και αποπληρώνει αμέσως το δάνειο. Εάν η συναλλαγή δεν μπορεί να εκτελεστεί ή δεν έχει κέρδος, τα χρήματα επιστρέφονται αυτόματα στον δανειστή. Εάν υπάρχει κέρδος, τότε το κρατάτε, αφαιρώντας τυχόν χρεώσεις. Σκεφτείτε τα flash loans ως αποκεντρωμένο arbitrage.

Η αγορά του DeFi μετράει την απήχηση που έχει μετρώντας αυτό που ονομάζεται locked value, η οποία υπολογίζει πόσα χρήματα χρησιμοποιούντε αυτήν τη στιγμή σε διαφορετικά DeFi protocols. Αυτήν την στιγμή (Ιούλιος 2021), η συνολική locked value είναι σχεδόν 53 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ρίσκα και μειονεκτήματα των DeFi

Το DeFi είναι ένα αναδυόμενο φαινόμενο που φέρνει και πολλούς κινδύνους. Ως μια καινούργια καινοτομία, το decentralized finance δεν έχει δοκιμαστεί αρκετά σε μακρόχρονη ή ευρεία χρήση. Επιπλέον, οι εθνικές αρχές εξετάζουν περισσότερο τις εφαρμογές αυτές, με σκοπό να θέσουν κάποιους κανονισμούς λειτουργίας. Μερικοί άλλοι κίνδυνοι σε ένα DeFi είναι:

 • Δεν υπάρχει προστασία των χρηστών. Το DeFi έχει αναπτυχθεί ελλείψει κανόνων και κανονισμών. Αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι οι χρήστες μπορεί να έχουν λίγη βοήθεια σε περίπτωση που μια συναλλαγή δεν είναι σωστή. Στο centralized finance, για παράδειγμα, η Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC) αποζημιώνει τους κατόχους λογαριασμών έως και 250.000 $ ανά λογαριασμό, ανά ίδρυμα, εάν μια τράπεζα αποτύχει. Επιπλέον, οι τράπεζες υποχρεούνται από το νόμο να διατηρούν ένα ορισμένο ποσό του κεφαλαίου τους ως αποθεματικό, να διατηρούν τη σταθερότητα και να σας εξαργυρώνουν τα χρήματα σας οποιαδήποτε στιγμή χρειάζεστε. Δεν υπάρχει παρόμοια προστασία στο DeFi.
 • Hacking. Ενώ ένα blockchain μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατο να τροποποιηθεί από κάποια κακόβουλη ενέργεια, άλλες πτυχές των DeFi διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο παραβίασης, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε κλοπή ή απώλεια χρημάτων. Όλες οι πιθανές χρήσεις του decentralized finance βασίζονται σε συστήματα λογισμικού που είναι ευάλωτα στους χάκερ.
 • Collateralization. Η εγγύηση είναι ένα πράγμα αξίας που χρησιμοποιείται για την εγγύηση ενός δανείου. Όταν λαμβάνετε υποθήκη, για παράδειγμα, το δάνειο εξασφαλίζεται από το σπίτι που αγοράζετε. Σχεδόν όλες οι DeFi συναλλαγές δανεισμού απαιτούν εγγύηση ίση με τουλάχιστον 100% της αξίας του δανείου, αν όχι περισσότερο. Αυτές οι απαιτήσεις περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό ποιος είναι κατάλληλος για πολλούς τύπους δανείων DeFi.
 • Απαιτήσεις ιδιωτικών κλειδιών. Με το DeFi και το cryptocurrency, πρέπει να ασφαλίσετε τα πορτοφόλια που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση των περιουσιακών στοιχείων σας. Τα πορτοφόλια προστατεύονται με ιδιωτικά κλειδιά, τα οποία είναι μεγάλοι, μοναδικοί κωδικοί που είναι γνωστοί μόνο στον κάτοχο του πορτοφολιού. Εάν χάσετε ένα ιδιωτικό κλειδί, χάνετε την πρόσβαση στα χρήματά σας – δεν υπάρχει τρόπος ανάκτησης ενός χαμένου ιδιωτικού κλειδιού.

Πηγη Greepto.gr

Leave a Reply