Connect with us

Viral

Διάστημα: Αστρονόμοι εντοπίζουν μια σπάνιου μεγέθους μαύρη τρύπα

Published

on

Μια αθέατη μαύρη τρύπα μεσαίας μάζας, που κρύβεται στην καρδιά του κοντινότερου σφαιρωτού σμήνους αστέρων στη Γη, το οποίο βρίσκεται 6.000 έτη φωτός μακριά, εντόπισαν αστρονόμοι.

Οι μαύρες τρύπες μεσαίας μάζας, που ζυγίζουν περίπου 100 ως 100.000 φορές τη μάζα του Ήλιου, φαίνεται ότι είναι σπάνιες και αστρονόμοι έχουν εντοπίσει κάποιες πιθανές τέτοιες μαύρες τρύπες στην περιφέρεια άλλων γαλαξιών, αλλά και σε πυκνά σφαιρωτά σμήνη αστεριών που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον γαλαξία μας.

Χρησιμοποιώντας τις μοναδικές δυνατότητες του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble της NASA/ESA, οι αστρονόμοι εστίασαν στον πυρήνα του σφαιρωτού αστρικού σμήνους Messier 4 (M4) για να διερευνήσουν μαύρες τρύπες με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι σε προηγούμενες έρευνες. Η μελέτη τους δημοσιεύεται στο περιοδικό της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας «Monthly Notices».

Η ομάδα, με επικεφαλής τον Εντουάρντο Βιτράλ από το Επιστημονικό Ινστιτούτο του Διαστημικού Τηλεσκοπίου στη Βαλτιμόρη, εντόπισε μια πιθανή μαύρη τρύπα ενδιάμεσης μάζας, που ζυγίζει περίπου 800 φορές τη μάζα του Ήλιου. Η τρύπα αυτή δεν είναι ορατή, αλλά η μάζα της υπολογίστηκε μελετώντας την κίνηση των αστεριών που βρίσκονται στο βαρυτικό πεδίο της. Συγκεκριμένα, οι αστρονόμοι εξέτασαν παρατηρήσεις δώδεκα ετών του Μ4 από το Hubble. Το διαστημικό σκάφος Gaia του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) συνέβαλε επίσης με σαρώσεις πάνω από 6.000 αστέρων που περιόρισαν το συνολικό σχήμα του σμήνους και τη μάζα του.

Πάντως, επειδή οι μαύρες τρύπες μεσαίας μάζας στα σφαιρωτά σμήνη είναι τόσο αόριστες, ο Βιτράλ προειδοποιεί ότι «εναλλακτικά, μπορεί να υπάρχει ένας αστρικός μηχανισμός που απλώς δεν γνωρίζουμε, τουλάχιστον στο πλαίσιο της τρέχουσας φυσικής».

Πηγή: www.insider.gr

Tech

Η Apple θα ενισχύει τις λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης με διακομιστές M2 Ultra

Published

on

Η Apple σχεδιάζει να τροφοδοτήσει ορισμένες από τις επερχόμενες λειτουργίες του iOS 18 με κέντρα δεδομένων που χρησιμοποιούν διακομιστές εξοπλισμένους με τα τσιπ πυριτίου της, σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg.

Τα τσιπ M2 Ultra θα βρίσκονται πίσω από μερικές από τις πιο προηγμένες εργασίες τεχνητής νοημοσύνης που έχουν προγραμματιστεί από τη φετινή χρονιά. Η Apple φέρεται να επιτάχυνε τα σχέδια δημιουργίας διακομιστών της ως απάντηση στη δημοτικότητα του ChatGPT και άλλων προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης και οι μελλοντικοί διακομιστές θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν τσιπ M4 επόμενης γενιάς.

Ενώ ορισμένες εργασίες θα εκτελούνται on device, πιο εντατικές εργασίες όπως η δημιουργία εικόνων και η σύνοψη άρθρων θα απαιτούν σύνδεση στο cloud. Μια πιο ισχυρή έκδοση του Siri θα χρειαζόταν επίσης διακομιστές που βασίζονται σε cloud. Το απόρρητο απασχολεί εδώ και καιρό την Apple, αλλά η ομάδα που εργάζεται στους διακομιστές λέει ότι τα τσιπ της Apple θα προστατεύουν εγγενώς το απόρρητο των χρηστών.

Ο Gurman έχει υποστηρίξει ότι όλες οι ερχόμενες λειτουργίες του iOS 18 θα τρέχουν on device, αλλά φαίνεται ότι ορισμένες δυνατότητες που έρχονται φέτος θα χρησιμοποιούν στην πραγματικότητα διακομιστές cloud. Η Apple σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τους δικούς της διακομιστές προς το παρόν, αλλά στο μέλλον, ενδέχεται να βασίζεται και σε διακομιστές άλλων εταιρειών.

Πηγη: www.techblog.gr

Continue Reading

Tech

ChatGPT: Η OpenAI ετοιμάζεται να ενσωματώσει λειτουργία αναζήτησης στο chatbot

Published

on

H OpenAI φέρεται να ετοιμάζει μια λειτουργία αναζήτησης για το ChatGPT που θα μπορούσε να μετατρέψει το chatbot σε μια ουσιαστική εναλλακτική λύση στο Google Search.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η εταιρεία αναπτύσσει αυτήν τη στιγμή τη δυνατότητα, η οποία μπορεί να ψάξει στον ιστό για απαντήσεις στα ερωτήματά σας και να σας παρουσιάσει τα αποτελέσματα με παραπομπές στις πηγές τους. Το ChatGPT θα μπορούσε να λάβει πληροφορίες από τη Wikipedia ή από blog posts, για παράδειγμα, και να συνδέσει τις αρχικές τους σελίδες όταν του κάνετε μια σχετική ερώτηση.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι σε μια έκδοση της πειραματικής λειτουργίας αναζήτησης, το ChatGPT μπορεί να σας εμφανίσει εικόνες μαζί με γραπτές απαντήσεις όποτε είναι σχετικές. Για παράδειγμα, εάν το chatbot θεωρεί ότι οι εικονογραφημένες οδηγίες ή τα διαγράμματα είναι χρήσιμα για μια έρευνα, όπως “πώς να αλλάξετε ένα πόμολο πόρτας” ή “πώς να καθαρίσετε ένα AC τύπου split”, τότε θα μπορούσε να τα συμπεριλάβει στις απαντήσεις του.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, το ChatGPT μπορεί ήδη να κάνει αναζητήσεις για πελάτες με συνδρομή επί πληρωμή, αλλά είναι πιθανό να δώσει λανθασμένες απαντήσεις ή απαντήσεις με εσφαλμένες αναφορές.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο χρήστης DataChaz στο X, ανέφερε ότι η OpenAI είχε δημιουργήσει έναν νέο υποτομέα με τη διεύθυνση search.chatgpt.com, ωστόσο αυτή πλέον δεν μπορεί να βρεθεί.

Αν και το εγχείρημα δεν έχει επιβεβαιωθεί από την εταιρεία, μοιάζει το επόμενο λογικό βήμα προκειμένου να συνεχίσει να είναι ανταγωνιστικό το ChatGPT, απέναντι σε αντιπάλους όπως η Google αλλά και η Perplexity, μια startup αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, χάρη στη μηχανή αναζήτησής της με τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί το Rabbit για να απαντήσει σε ερωτήματα που γίνονται μέσω της συσκευής R1.

Πηγή: www.techblog.gr

Continue Reading

Viral

Επιστήμονες δημιούργησαν διαμάντια μέσα σε 150 λεπτά

Published

on

Στη φύση χρειάζονται δισεκατομμύρια χρόνια για να δημιουργηθούν

Τα φυσικά διαμάντια σχηματίζονται στην πάροδο δισεκατομμυρίων ετών, υπό συνθήκες ακραίας πίεσης και θερμοκρασίας. Οι συνθετικές μορφές τους παράγονται πολύ πιο γρήγορα, αλλά μέχρι σήμερα χρειάζονταν και αυτά αρκετές εβδομάδες.

Τώρα, μία νέα μέθοδος που ανέπτυξαν επιστήμονες του Institute of Basic Science στη Νότια Κορέα, τους επέτρεψε να δημιουργήσουν τεχνητά διαμάντια μέσα σε λίγα λεπτά. Το εντυπωσιακό είναι πως η μέθοδος δεν απαιτεί πίεση και λειτουργεί με ατμοσφαιρική πίεση (1atm). Ωστόσο απαιτούνται υψηλές θερμοκρασίες που φτάνουν τους 1.025 βαθμούς Κελσίου.

Οι ερευνητές το πέτυχαν αυτό χρησιμοποιώντας ένα μίγμα υγρών μετάλλων που περιείχε γάλλιο, σίδηρο, νικέλιο και πυρίτιο. Ένα σύστημα κενού θέρμαινε ταχύτατα και έπειτα ψύχραινε το μέταλλο, τη στιγμή που είχε εκτεθεί σε ένα συνδυασμό μεθανίου και υδρογόνου. Μετά από 15 λεπτά, μικρά κομμάτια κρυστάλλων διαμαντιού εξάγονταν από το υγρό μέταλλο, ενώ μία έκθεση 2.5 ωρών παρήγαγε ένα συνεχόμενο φιλμ διαμαντιού.

Η έρευνα πάνω σε αυτή τη διεργασία βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο και υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτιστοποίησης, προσφέροντας τεχνητά διαμάντια πιο εύκολα και πιο γρήγορα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature.

Πηγή: www.unboxholics.com

Continue Reading

Trending