Connect with us

Tech

Επιστήμονες βρήκαν τρόπο να παράγουν ενέργεια από τον αέρα με κάθε υλικό

Published

on

Ανοίγει μία μεγάλη πόρτα

Επιστήμονες του UMass Amherst απέδειξαν πως σχεδόν κάθε υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει μία συσκευή η οποία παράγει διαρκώς ενέργεια από την υγρασία του αέρα. Βεβαίως η εξέλιξη αυτή δεν είναι έτοιμη για πρακτική εφαρμογή αλλά σε κάθε περίπτωση ξεπερνά τους περιορισμούς άλλων τέτοιων συστημάτων.

Το μυστικό είναι στους νανοπόρους. Κάθε υλικό πρέπει να είναι γεμάτο νανοπόρους, όχι μεγαλύτερους από 100 νανόμετρα σε διάμετρο, περίπου δηλαδή το 1/1000 του πάχους μίας ανθρώπινης τρίχας. Οι νανοπόροι συλλαμβάνουν τα μικροσκοπικά σταγονίδια της υγρασίας του αέρα, κάτι που οι επιστήμονες ονομάζουν “generic Air-gen effect”.

Ο αέρας περιέχει τεράστια ποσότητα ηλεκτρισμού. Σκεφτείτε ένα σύννεφο το οποίο δεν είναι τίποτε παραπάνω από μία ποσότητα σταγονιδίων νερού. Κάθε σταγόνα περιέχει φορτίο και όταν οι συνθήκες είναι σωστές, το σύννεφο μπορεί να παράγει έναν κεραυνό – αλλά δεν ξέρουμε πως να συλλάβουμε αξιόπιστα τον ηλεκτρισμό από αυτόν τον κεραυνό. Αυτό που κάναμε είναι να δημιουργήσουμε ένα τεχνητό, μικρής κλίμακας σύννεφο το οποίο παράγει ηλεκτρισμό με προβλέψιμο τρόπο και συνεχόμενα, έτσι ώστε να μπορούμε να αντλήσουμε αυτήν την ενέργεια. – Jun Yao, μηχανικός UMass Amherst

Τα σταγονίδια λοιπόν, εισέρχονται στους νανοπόρους και ταξιδεύουν από την κορυφή της μεμβράνης (η οποία μπορεί να είναι κάποια πρωτεΐνη ή οξείδιο του γραφενίου) μέχρι τη βάση της. Κατά τη διαδικασία αυτή έρχονται σε επαφή με τις πλευρές των πόρων. Η κίνηση αυτή φορτίζει το υλικό και επειδή περισσότερες σταγόνες εισέρχονται από την κορυφή της μεμβράνης, δημιουργείται μία ανισορροπία φορτίου μεταξύ των δύο πλευρών. Έτσι, η κορυφή έχει περισσότερο θετικό φορτίο και η βάση περισσότερο αρνητικό. Τότε, το φορτίο μπορεί να ανακατευθυνθεί για να τροφοδοτήσει με ενέργεια μικρές συσκευές ή να αποθηκευτεί σε κάποιου είδους μπαταρία.

Προς το παρόν η τεχνολογία βρίσκεται στα αρχικά στάδια και παρήγαγε μόλις 260 millivolts τη στιγμή που ένα κινητό τηλέφωνο χρειάζεται 5 volts. Αλλά το πάχος της μεμβράνης μπορεί να αλλάξει ή να χρησιμοποιούνται περισσότερα στρώματα και μία τέτοια αύξηση σημαίνει πως μπορεί να γίνει πιο πρακτικό σε καθημερινές εφαρμογές. Επιπλέον, το γεγονός πως μπορεί να εφαρμοστεί σε διαφορετικά υλικά σημαίνει πως οι συσκευές μπορούν να προσαρμοστούν στο περιβάλλον στο οποίο χρησιμοποιούνται.

Η ιδέα είναι απλή απλά δεν είχε ανακαλυφθεί και τώρα ανοίγει όλων των ειδών τις δυνατότητες. Μπορούμε να φανταστούμε συσκευές παραγωγής ενέργειας ενός είδους υλικού σε περιβάλλον δάσους και ένα άλλο σε μία έρημο. Έχουμε ενθουσιαστεί. Ανοίγουμε μία τεράστια πόρτα για τη συλλογή καθαρού ηλεκτρισμού από τον αέρα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Advanced Materials.

Πηγή: www.unboxholics.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tech

Η Apple θα ενισχύει τις λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης με διακομιστές M2 Ultra

Published

on

Η Apple σχεδιάζει να τροφοδοτήσει ορισμένες από τις επερχόμενες λειτουργίες του iOS 18 με κέντρα δεδομένων που χρησιμοποιούν διακομιστές εξοπλισμένους με τα τσιπ πυριτίου της, σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg.

Τα τσιπ M2 Ultra θα βρίσκονται πίσω από μερικές από τις πιο προηγμένες εργασίες τεχνητής νοημοσύνης που έχουν προγραμματιστεί από τη φετινή χρονιά. Η Apple φέρεται να επιτάχυνε τα σχέδια δημιουργίας διακομιστών της ως απάντηση στη δημοτικότητα του ChatGPT και άλλων προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης και οι μελλοντικοί διακομιστές θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν τσιπ M4 επόμενης γενιάς.

Ενώ ορισμένες εργασίες θα εκτελούνται on device, πιο εντατικές εργασίες όπως η δημιουργία εικόνων και η σύνοψη άρθρων θα απαιτούν σύνδεση στο cloud. Μια πιο ισχυρή έκδοση του Siri θα χρειαζόταν επίσης διακομιστές που βασίζονται σε cloud. Το απόρρητο απασχολεί εδώ και καιρό την Apple, αλλά η ομάδα που εργάζεται στους διακομιστές λέει ότι τα τσιπ της Apple θα προστατεύουν εγγενώς το απόρρητο των χρηστών.

Ο Gurman έχει υποστηρίξει ότι όλες οι ερχόμενες λειτουργίες του iOS 18 θα τρέχουν on device, αλλά φαίνεται ότι ορισμένες δυνατότητες που έρχονται φέτος θα χρησιμοποιούν στην πραγματικότητα διακομιστές cloud. Η Apple σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τους δικούς της διακομιστές προς το παρόν, αλλά στο μέλλον, ενδέχεται να βασίζεται και σε διακομιστές άλλων εταιρειών.

Πηγη: www.techblog.gr

Continue Reading

Tech

ChatGPT: Η OpenAI ετοιμάζεται να ενσωματώσει λειτουργία αναζήτησης στο chatbot

Published

on

H OpenAI φέρεται να ετοιμάζει μια λειτουργία αναζήτησης για το ChatGPT που θα μπορούσε να μετατρέψει το chatbot σε μια ουσιαστική εναλλακτική λύση στο Google Search.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η εταιρεία αναπτύσσει αυτήν τη στιγμή τη δυνατότητα, η οποία μπορεί να ψάξει στον ιστό για απαντήσεις στα ερωτήματά σας και να σας παρουσιάσει τα αποτελέσματα με παραπομπές στις πηγές τους. Το ChatGPT θα μπορούσε να λάβει πληροφορίες από τη Wikipedia ή από blog posts, για παράδειγμα, και να συνδέσει τις αρχικές τους σελίδες όταν του κάνετε μια σχετική ερώτηση.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι σε μια έκδοση της πειραματικής λειτουργίας αναζήτησης, το ChatGPT μπορεί να σας εμφανίσει εικόνες μαζί με γραπτές απαντήσεις όποτε είναι σχετικές. Για παράδειγμα, εάν το chatbot θεωρεί ότι οι εικονογραφημένες οδηγίες ή τα διαγράμματα είναι χρήσιμα για μια έρευνα, όπως “πώς να αλλάξετε ένα πόμολο πόρτας” ή “πώς να καθαρίσετε ένα AC τύπου split”, τότε θα μπορούσε να τα συμπεριλάβει στις απαντήσεις του.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, το ChatGPT μπορεί ήδη να κάνει αναζητήσεις για πελάτες με συνδρομή επί πληρωμή, αλλά είναι πιθανό να δώσει λανθασμένες απαντήσεις ή απαντήσεις με εσφαλμένες αναφορές.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο χρήστης DataChaz στο X, ανέφερε ότι η OpenAI είχε δημιουργήσει έναν νέο υποτομέα με τη διεύθυνση search.chatgpt.com, ωστόσο αυτή πλέον δεν μπορεί να βρεθεί.

Αν και το εγχείρημα δεν έχει επιβεβαιωθεί από την εταιρεία, μοιάζει το επόμενο λογικό βήμα προκειμένου να συνεχίσει να είναι ανταγωνιστικό το ChatGPT, απέναντι σε αντιπάλους όπως η Google αλλά και η Perplexity, μια startup αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, χάρη στη μηχανή αναζήτησής της με τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί το Rabbit για να απαντήσει σε ερωτήματα που γίνονται μέσω της συσκευής R1.

Πηγή: www.techblog.gr

Continue Reading

Tech

Μετά από 14 ολόκληρα χρόνια τα iPad θα αποκτήσουν Αριθμομηχανή

Published

on

Η Apple, 14 χρόνια μετά από την κυκλοφορία του iPad, σχεδιάζει επιτέλους μια εφαρμογή Αριθμομηχανής για το tablet με το iPadOS 18.

Το iPadOS 18 θα περιλαμβάνει μια ενσωματωμένη εφαρμογή Αριθμομηχανής για όλα τα μοντέλα iPad που είναι συμβατά με την ενημέρωση λογισμικού, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί κατά την έναρξη του ετήσιου συνεδρίου προγραμματιστών της Apple WWDC στις 10 Ιουνίου.

Το AppleInsider την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι το macOS 15 θα διαθέτει μια ανανεωμένη εφαρμογή Αριθμομηχανή με παράθυρο με δυνατότητα αλλαγής μεγέθους, ενσωμάτωση με την εφαρμογή Notes, μια πλαϊνή γραμμή που παραθέτει τους πρόσφατους υπολογισμούς και πολλά άλλα. Πιθανότατα αυτή η ενημερωμένη εφαρμογή Mac να βασίζεται στη νέα εφαρμογή iPad.

Η έλλειψη επίσημης εφαρμογής Αριθμομηχανής στο iPad αποτελεί ανέκδοτο μεταξύ των χρηστών δεδομένου ότι είναι ένα τόσο βασικό εργαλείο. Στο μεταξύ, οι χρήστες iPad πρέπει να βασίζονται σε εφαρμογές αριθμομηχανής τρίτων στο App Store, όπως το PCalc και το Calcbot.

Τον Ιούνιο του 2020, ο επικεφαλής μηχανικής λογισμικού της Apple Craig Federighi δήλωσε ότι η εταιρεία απλώς «δεν είχε καταφέρει να κυκλοφορήσει μια «εξαιρετική» εφαρμογή αριθμομηχανής για το iPad. «Μπορεί να έρθει εκείνη η μέρα», πρόσθεσε.

Η πρώτη beta του iPadOS 18 αναμένεται να κυκλοφορήσει αμέσως μετά την κεντρική ομιλία του WWDC και η ενημέρωση αναμένεται να γίνει διαθέσιμη ευρέως τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: www.techblog.gr

Continue Reading

Trending