Connect with us

Tech

Η Γη έλαβε μήνυμα από 16 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά! 

Published

on

Ένα ακόμη βήμα προς μια διαπλανητική ανθρωπότητα

Η NASA κατάφερε ένα συνταρακτικό επίτευγμα που φέρνει ένα βήμα πιο κοντά το ανθρώπινο είδος σε μια διαπλανητική πραγματικά.

Αναλυτικότερα, μετέδωσε επιτυχώς μηνύματα μέσω λέιζερ στην τρομερά εντυπωσιακή απόσταση των σχεδόν 16 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Πρόκειται για μια τεχνολογία που αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο για τη μελλοντική γαλαξιακή επέκταση του Παγκόσμιου Ιστού. Για παράδειγμα, αν σε κάποια χρόνια ο άνθρωπος φτάσει στον Άρη, θα πρέπει να υπάρχει και ένα σταθερό σύστημα επικοινωνίας που να εξυπηρετεί την αμφίδρομη επικοινωνία και την πρόσβαση στο internet. Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η βάση. Στην προκειμένη περίπτωση, η NASA χρησιμοποίησε οπτικές επικοινωνίες για να γεφυρώσει ένα χάσμα ίσο με περίπου 40 φορές την απόσταση από τη Γη στη Σελήνη.

Μέχρι τώρα, η παραδοσιακή προσέγγιση για την επικοινωνία με μακρινά διαστημόπλοια ήταν μέσω ραδιοκυμάτων. Ωστόσο, η αξιοποίηση υψηλότερων φωτεινών συχνοτήτων, όπως το υπέρυθρο φάσμα, προσφέρει σημαντική αύξηση στην ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων λόγω του αυξημένου bandwidth. Η δοκιμή αποτελεί μέρος του πειράματος Deep Space Optical Communications (DSOC) της NASA και η επιτυχημένη αρχική δοκιμή της σύνδεσης επικοινωνίας βαφτίστηκε ως “πρώτο φως”.

Πρακτικά, η τεχνολογία των οπτικών ινών, στην οποία βασιζόμαστε για τις επίγειες επικοινωνίες υψηλής ταχύτητας, προσαρμόστηκε για χρήση στο βαθύ διάστημα. Η προσαρμογή αυτή περιλαμβάνει τη μετάδοση υπέρυθρου φωτός με τη μορφή λέιζερ, το οποίο, ενώ δεν επιταχύνει το φως, το διοχετεύει πιο αποτελεσματικά και με χαμηλότερες απαιτήσεις ισχύος από τις παραδοσιακές μεθόδους των ραδιοκυμάτων. Η διαδικασία μετάδοσης περιλαμβάνει την κωδικοποίηση δεδομένων στα φωτόνια που εκπέμπει το λέιζερ, γεγονός που απαιτεί εξελιγμένο εξοπλισμό για την προετοιμασία και τη μετάφραση των πληροφοριών.

Μιλώντας για το «πρώτο φως», ο Trudy Kortes, επικεφαλής του Technology Demonstrations της NASA, δήλωσε:

“Η επίτευξη του πρώτου φωτός είναι ένα από τα πολλά κρίσιμα ορόσημα του DSOC τους επόμενους μήνες, ανοίγοντας το δρόμο για επικοινωνίες υψηλότερου ρυθμού δεδομένων, ικανές να στέλνουν επιστημονικές πληροφορίες, εικόνες υψηλής ευκρίνειας και streaming βίντεο για την υποστήριξη του επόμενου γιγαντιαίου άλματος της ανθρωπότητας”.

Παρά τις δυνατότητές της όμως, η τεχνολογία παρουσιάζει και αρκετές σημαντικές προκλήσεις. Μια κρίσιμη είναι η ανάγκη το σύστημα να προσαρμόζει τη θέση του σε πραγματικό χρόνο, καθώς τα φωτόνια του λέιζερ ταξιδεύουν σε ευθεία στο διάστημα για περίπου 50 δευτερόλεπτα από το διαστημικό σκάφος στο τηλεσκόπιο, την ώρα που και τα δύο να κινούνται ταχύτατα.

Η πρόσφατη επιτυχής δοκιμή αφορούσε τον πομποδέκτη λέιζερ στο διαστημικό σκάφος Psyche, το οποίο βρίσκεται επί του παρόντος σε διετή αποστολή προς τη ζώνη αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία, και ήρθε σε επαφή με το τηλεσκόπιο Hale του αστεροσκοπείου Palomar στην Καλιφόρνια.

Όπως και να ‘χει όμως, αν κάποια μέρα υπάρχει η τεχνολογία για βίντεο κλήσεις χωρίς καθυστερήσεις με τους ανθρώπους σε μια αποικία στον Άρη, αυτό θα είναι το πείραμα που ξεκίνησε όλα.

Πηγή: www.unboxholics.com

Tech

Η Apple θα ενισχύει τις λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης με διακομιστές M2 Ultra

Published

on

Η Apple σχεδιάζει να τροφοδοτήσει ορισμένες από τις επερχόμενες λειτουργίες του iOS 18 με κέντρα δεδομένων που χρησιμοποιούν διακομιστές εξοπλισμένους με τα τσιπ πυριτίου της, σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg.

Τα τσιπ M2 Ultra θα βρίσκονται πίσω από μερικές από τις πιο προηγμένες εργασίες τεχνητής νοημοσύνης που έχουν προγραμματιστεί από τη φετινή χρονιά. Η Apple φέρεται να επιτάχυνε τα σχέδια δημιουργίας διακομιστών της ως απάντηση στη δημοτικότητα του ChatGPT και άλλων προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης και οι μελλοντικοί διακομιστές θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν τσιπ M4 επόμενης γενιάς.

Ενώ ορισμένες εργασίες θα εκτελούνται on device, πιο εντατικές εργασίες όπως η δημιουργία εικόνων και η σύνοψη άρθρων θα απαιτούν σύνδεση στο cloud. Μια πιο ισχυρή έκδοση του Siri θα χρειαζόταν επίσης διακομιστές που βασίζονται σε cloud. Το απόρρητο απασχολεί εδώ και καιρό την Apple, αλλά η ομάδα που εργάζεται στους διακομιστές λέει ότι τα τσιπ της Apple θα προστατεύουν εγγενώς το απόρρητο των χρηστών.

Ο Gurman έχει υποστηρίξει ότι όλες οι ερχόμενες λειτουργίες του iOS 18 θα τρέχουν on device, αλλά φαίνεται ότι ορισμένες δυνατότητες που έρχονται φέτος θα χρησιμοποιούν στην πραγματικότητα διακομιστές cloud. Η Apple σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τους δικούς της διακομιστές προς το παρόν, αλλά στο μέλλον, ενδέχεται να βασίζεται και σε διακομιστές άλλων εταιρειών.

Πηγη: www.techblog.gr

Continue Reading

Tech

ChatGPT: Η OpenAI ετοιμάζεται να ενσωματώσει λειτουργία αναζήτησης στο chatbot

Published

on

H OpenAI φέρεται να ετοιμάζει μια λειτουργία αναζήτησης για το ChatGPT που θα μπορούσε να μετατρέψει το chatbot σε μια ουσιαστική εναλλακτική λύση στο Google Search.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η εταιρεία αναπτύσσει αυτήν τη στιγμή τη δυνατότητα, η οποία μπορεί να ψάξει στον ιστό για απαντήσεις στα ερωτήματά σας και να σας παρουσιάσει τα αποτελέσματα με παραπομπές στις πηγές τους. Το ChatGPT θα μπορούσε να λάβει πληροφορίες από τη Wikipedia ή από blog posts, για παράδειγμα, και να συνδέσει τις αρχικές τους σελίδες όταν του κάνετε μια σχετική ερώτηση.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι σε μια έκδοση της πειραματικής λειτουργίας αναζήτησης, το ChatGPT μπορεί να σας εμφανίσει εικόνες μαζί με γραπτές απαντήσεις όποτε είναι σχετικές. Για παράδειγμα, εάν το chatbot θεωρεί ότι οι εικονογραφημένες οδηγίες ή τα διαγράμματα είναι χρήσιμα για μια έρευνα, όπως “πώς να αλλάξετε ένα πόμολο πόρτας” ή “πώς να καθαρίσετε ένα AC τύπου split”, τότε θα μπορούσε να τα συμπεριλάβει στις απαντήσεις του.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, το ChatGPT μπορεί ήδη να κάνει αναζητήσεις για πελάτες με συνδρομή επί πληρωμή, αλλά είναι πιθανό να δώσει λανθασμένες απαντήσεις ή απαντήσεις με εσφαλμένες αναφορές.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο χρήστης DataChaz στο X, ανέφερε ότι η OpenAI είχε δημιουργήσει έναν νέο υποτομέα με τη διεύθυνση search.chatgpt.com, ωστόσο αυτή πλέον δεν μπορεί να βρεθεί.

Αν και το εγχείρημα δεν έχει επιβεβαιωθεί από την εταιρεία, μοιάζει το επόμενο λογικό βήμα προκειμένου να συνεχίσει να είναι ανταγωνιστικό το ChatGPT, απέναντι σε αντιπάλους όπως η Google αλλά και η Perplexity, μια startup αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, χάρη στη μηχανή αναζήτησής της με τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί το Rabbit για να απαντήσει σε ερωτήματα που γίνονται μέσω της συσκευής R1.

Πηγή: www.techblog.gr

Continue Reading

Tech

Μετά από 14 ολόκληρα χρόνια τα iPad θα αποκτήσουν Αριθμομηχανή

Published

on

Η Apple, 14 χρόνια μετά από την κυκλοφορία του iPad, σχεδιάζει επιτέλους μια εφαρμογή Αριθμομηχανής για το tablet με το iPadOS 18.

Το iPadOS 18 θα περιλαμβάνει μια ενσωματωμένη εφαρμογή Αριθμομηχανής για όλα τα μοντέλα iPad που είναι συμβατά με την ενημέρωση λογισμικού, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί κατά την έναρξη του ετήσιου συνεδρίου προγραμματιστών της Apple WWDC στις 10 Ιουνίου.

Το AppleInsider την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι το macOS 15 θα διαθέτει μια ανανεωμένη εφαρμογή Αριθμομηχανή με παράθυρο με δυνατότητα αλλαγής μεγέθους, ενσωμάτωση με την εφαρμογή Notes, μια πλαϊνή γραμμή που παραθέτει τους πρόσφατους υπολογισμούς και πολλά άλλα. Πιθανότατα αυτή η ενημερωμένη εφαρμογή Mac να βασίζεται στη νέα εφαρμογή iPad.

Η έλλειψη επίσημης εφαρμογής Αριθμομηχανής στο iPad αποτελεί ανέκδοτο μεταξύ των χρηστών δεδομένου ότι είναι ένα τόσο βασικό εργαλείο. Στο μεταξύ, οι χρήστες iPad πρέπει να βασίζονται σε εφαρμογές αριθμομηχανής τρίτων στο App Store, όπως το PCalc και το Calcbot.

Τον Ιούνιο του 2020, ο επικεφαλής μηχανικής λογισμικού της Apple Craig Federighi δήλωσε ότι η εταιρεία απλώς «δεν είχε καταφέρει να κυκλοφορήσει μια «εξαιρετική» εφαρμογή αριθμομηχανής για το iPad. «Μπορεί να έρθει εκείνη η μέρα», πρόσθεσε.

Η πρώτη beta του iPadOS 18 αναμένεται να κυκλοφορήσει αμέσως μετά την κεντρική ομιλία του WWDC και η ενημέρωση αναμένεται να γίνει διαθέσιμη ευρέως τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: www.techblog.gr

Continue Reading

Trending