Connect with us

Viral

Άρης Σπηλιωτόπουλος: Η αυτοδυναμία και το εκλογικό παράδοξο

Published

on

Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος γράφει στο NEWS 24/7 για τις αλλαγές στο πολιτικό προσκήνιο μετά την τραγωδία στα Τέμπη και την επιδίωξη της κυβέρνησης για αυτοδυναμία στις επερχόμενες εκλογές.

Η αυτοδυναμία ως κεντρικό αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας, έχασε τη στρατηγική επιδίωξη του. Αδυνατεί να συνεγείρει και να συσπειρώσει. Το πολιτικό σκηνικό έχει αλλάξει τόσο σημαντικά που δεν αποτελεί υπεραπλούστευση αν λέγαμε ότι η τραγωδία δημιούργησε νέες συνθήκες πολιτικού περιβάλλοντος.

Χαρακτηριστική η αλλαγή στις προτιμήσεις των πολιτών από τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις η πλειοψηφία επιλέγει τις δεύτερες. Παράλληλα ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται πολιτικά απομονωμένος όσο ποτέ. Η επιμονή της Ν.Δ για σχηματισμό αυτοδυναμίας παρουσιάζεται ως εκβιαστικός μονόδρομος για δεύτερες κάλπες.

Αυτό πέρα από αντίθετο στη νέα προτίμηση της πλειοψηφίας για κυβέρνηση συνεργασίας είναι αντίθετο στο ίδιο το πνεύμα κ το ήθος της δημοκρατικής διαδικασίας των εκλογών που αποτυπώνουν τη βούληση των πολιτών. Είναι δηλαδή πέρα από αντιδημοφιλές, βαριά περιφρονητικό και αντιδημοκρατικό.

Εύλογο το ερώτημα ότι αν δεν προκύψει και πάλι αυτοδυναμία με νέα εκλογική αναμέτρηση, τότε θα εκβιαστεί η πλειοψηφία για Τρίτη ή και τέταρτη εκλογική αναμέτρηση; Αν πάλι δεχτούμε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι το πιθανότερο, εύλογα αναρωτιέται κανείς γιατί η συνεργασία να προκύψει μετά από σπατάλη χρήματος για περιττές αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις κι ασταθές μεσοδιάστημα και όχι από σεβασμό στα αποτελέσματα των πρώτων εκλογών αφού άλλωστε αυτή είναι και η προτίμηση της πλειοψηφίας;

Το παραπάνω ερώτημα είναι πια εκτός από εύλογο και ισχυρό αφού ο πιθανός ρύθμισης δηλαδή το ΠΑ.ΣΟ.Κ-ΚΙΝ.ΑΛ αποκλείει απόλυτα τη συνεργασία με πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτακη και όσο ο ίδιος επιμένει τόσο η συνεργασία αποκλείεται.

Η ενναλακτική για συνεργασία με Βελόπουλο είναι ισχνή γιατί και οι έδρες ίσως δεν θα επαρκέσουν αλλά και γιατί αυτό θα περιόριζε τη Ν.Δ στα άκρα του εκλογικού φάσματος ίσως κ καθοριστικά πια.

Πέρα όμως από τα λογικά κ προφανή, η εμμονή της Ν.Δ είναι ενάντια και στο σύγχρονο ευρωπαϊκό περιβάλλον αλλά και στη φυσιογνωμία ενός σύγχρονου κόμματος του μεσαίου χώρου όπως το κληρονόμησε ο Κ.Μητσοτακης από τον Κώστα Καραμανλή πριν ο πρώτος αφεθεί στο ιδιότυπο κράμα επιρροής από ακραίους,αρριβίστες της εξουσίας και ορφανά του χρηματιστηριακού ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Στο ευρωπαϊκό περιβάλλον γιατί οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι η συνήθης πολιτική κουλτούρα και πρακτική με τελευταία χαρακτηριστική αυτή της Γερμανίας.

Στη φυσιογνωμία της Ν.Δ του Κ. Καραμανλή γιατί η κυρίαρχη πολιτική κουλτούρα του μεσαίου χώρου είναι η σύγκλιση ιδεών, η συναίνεση, η σύνθεση και η συνεργασία για τα μείζονα και σημαντικά.

Η εμμονή της σημερινής Ν.Δ σε αυτοδυναμία είναι το αποτέλεσμα μιας πρακτικής που την απομακρύνει από την κουλτούρα των συνεργασιών αλλά και την καθηλώνει στον ανερμάτιστο δογματισμό ενός ανάδελφου κόμματος. Αυτό, πέρα από επιβλαβές εκλογικά, την καθιστά επιρρεπή σε αλαζονικές και καθεστωτικές πρακτικές και νοοτροπίες.

Πρακτικές και νοοτροπίες που οδηγούν σε σκάνδαλα και οικονομίστικες πολιτικές που αλλοιώνουν τον κοινωνικό χαρακτήρα του φιλελευθερισμού που ήταν κάποτε η ιδεολογική και καταστατική φθσοωγνωμία της.

Χωρίς ελκυστικό αφήγημα η Ν.Δ χάνει την συγκολλητική της ουσία και αποσυσπειρώνεται.

Η παροχολογία από μόνη της δεν αρκεί να αναπληρώσει το κενό το αλλυ κεντρικού αφηγήματος.

Η Ν.Δ τείνει να παγιδευτεί από την δική της ιδεολογική και πολιτική κυβίστηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντίθετα, δείχνει την απαραίτητη κουλτούρα συνεργασίας αφού η φυσιογνωμία του συνάδει περισσότερο με το πνεύμα κ την ουσία της απλής αναλογικής που διαχρονικά πρεσβεύει.

Επιπρόσθετα ,η πάγια πρόταση του για συνεργασία της κεντροαριστεράς αμβλύνει την άρνηση του Ν.Ανδρουλάκη για Πρωθυπουργό τον Α.Τσίπρα. Οι περισσότεροι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι μια συνεργασία της κεντροαριστεράς είναι πιο πιθανή για λόγους ιδεολογικής συνοχής αλλά και σγκυρίας μετά τις υποκλοπές, τη τραγωδία, τα σκάνδαλα, την ακρίβεια ,τους πλειστηριασμούς αλλά και το ναυάγιο του ιδεολογήματος του επιτελικού κράτους.

Μόνο πρόβλημα παραμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει μια δημοκοπική στασιμότητα που οφείλεται πρωτίστως στην αδυναμία του να πείσει για την κυβερνητική του επάρκεια.

Η αίσθηση χαλαρότητας που συχνά αφήνει ως εντύπωση, το πρόσφατο κυβερνητικό παρελθόν του αλλά κυρίως η αίσθηση ότι ο ριζοσπαστισμός υπερτερεί στο ισοζύγιο με τη μετριοπάθεια ,αποδυναμώνουν την ζητούμενη από τους αναποφάσιστους , κυβερνησιμότητα του.

Το παραπάνω καθιστά την συμπλήρωση ενός εναλλακτικού ελκυστικού αφηγήματος συνεργασίας από τον ΣΥΡΙΖΑ πιο δύσκολη.

Η συνεργασία αντικαθιστά την αξία της αυτοδυναμίας ως κυρίαρχης επιλογής.

Το παράδοξο όμως είναι ότι ουδείς εμφανώς κερδίζει από την αλλαγή επιλογής και στάσης της πλειοψηφίας. Αλλά το ερώτημα είναι ποιος χάνει περισσότερο.

Η απάντηση θα δωθεί στον κρίσιμο χώρο των αναποφασίστων πολιτών που ξεπερνούν το 13,5 τοις εκατό ,κατά μέσο από όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευθεί.

Αυτοί θα τιμωρήσουν περισσότερο ή λιγότερο και όσο η αδυναμία άρθρωσης ενός αφηγήματος κυβερνησιμότητας που θα τους συνεγείρει καθυστερεί ή δεν εμφανίζεται.

Τόσο το παράδοξο θα σκιάζει την συνήθη εκλογική κανονικότητα.

*Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος είναι πολιτικός αναλυτής, επικοινωνιολόγος και τ. Υπουργός.

Πηγή: www.news247.gr

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tech

ChatGPT: Η OpenAI ετοιμάζεται να ενσωματώσει λειτουργία αναζήτησης στο chatbot

Published

on

H OpenAI φέρεται να ετοιμάζει μια λειτουργία αναζήτησης για το ChatGPT που θα μπορούσε να μετατρέψει το chatbot σε μια ουσιαστική εναλλακτική λύση στο Google Search.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η εταιρεία αναπτύσσει αυτήν τη στιγμή τη δυνατότητα, η οποία μπορεί να ψάξει στον ιστό για απαντήσεις στα ερωτήματά σας και να σας παρουσιάσει τα αποτελέσματα με παραπομπές στις πηγές τους. Το ChatGPT θα μπορούσε να λάβει πληροφορίες από τη Wikipedia ή από blog posts, για παράδειγμα, και να συνδέσει τις αρχικές τους σελίδες όταν του κάνετε μια σχετική ερώτηση.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι σε μια έκδοση της πειραματικής λειτουργίας αναζήτησης, το ChatGPT μπορεί να σας εμφανίσει εικόνες μαζί με γραπτές απαντήσεις όποτε είναι σχετικές. Για παράδειγμα, εάν το chatbot θεωρεί ότι οι εικονογραφημένες οδηγίες ή τα διαγράμματα είναι χρήσιμα για μια έρευνα, όπως “πώς να αλλάξετε ένα πόμολο πόρτας” ή “πώς να καθαρίσετε ένα AC τύπου split”, τότε θα μπορούσε να τα συμπεριλάβει στις απαντήσεις του.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, το ChatGPT μπορεί ήδη να κάνει αναζητήσεις για πελάτες με συνδρομή επί πληρωμή, αλλά είναι πιθανό να δώσει λανθασμένες απαντήσεις ή απαντήσεις με εσφαλμένες αναφορές.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο χρήστης DataChaz στο X, ανέφερε ότι η OpenAI είχε δημιουργήσει έναν νέο υποτομέα με τη διεύθυνση search.chatgpt.com, ωστόσο αυτή πλέον δεν μπορεί να βρεθεί.

Αν και το εγχείρημα δεν έχει επιβεβαιωθεί από την εταιρεία, μοιάζει το επόμενο λογικό βήμα προκειμένου να συνεχίσει να είναι ανταγωνιστικό το ChatGPT, απέναντι σε αντιπάλους όπως η Google αλλά και η Perplexity, μια startup αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, χάρη στη μηχανή αναζήτησής της με τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί το Rabbit για να απαντήσει σε ερωτήματα που γίνονται μέσω της συσκευής R1.

Πηγή: www.techblog.gr

Continue Reading

Viral

Επιστήμονες δημιούργησαν διαμάντια μέσα σε 150 λεπτά

Published

on

Στη φύση χρειάζονται δισεκατομμύρια χρόνια για να δημιουργηθούν

Τα φυσικά διαμάντια σχηματίζονται στην πάροδο δισεκατομμυρίων ετών, υπό συνθήκες ακραίας πίεσης και θερμοκρασίας. Οι συνθετικές μορφές τους παράγονται πολύ πιο γρήγορα, αλλά μέχρι σήμερα χρειάζονταν και αυτά αρκετές εβδομάδες.

Τώρα, μία νέα μέθοδος που ανέπτυξαν επιστήμονες του Institute of Basic Science στη Νότια Κορέα, τους επέτρεψε να δημιουργήσουν τεχνητά διαμάντια μέσα σε λίγα λεπτά. Το εντυπωσιακό είναι πως η μέθοδος δεν απαιτεί πίεση και λειτουργεί με ατμοσφαιρική πίεση (1atm). Ωστόσο απαιτούνται υψηλές θερμοκρασίες που φτάνουν τους 1.025 βαθμούς Κελσίου.

Οι ερευνητές το πέτυχαν αυτό χρησιμοποιώντας ένα μίγμα υγρών μετάλλων που περιείχε γάλλιο, σίδηρο, νικέλιο και πυρίτιο. Ένα σύστημα κενού θέρμαινε ταχύτατα και έπειτα ψύχραινε το μέταλλο, τη στιγμή που είχε εκτεθεί σε ένα συνδυασμό μεθανίου και υδρογόνου. Μετά από 15 λεπτά, μικρά κομμάτια κρυστάλλων διαμαντιού εξάγονταν από το υγρό μέταλλο, ενώ μία έκθεση 2.5 ωρών παρήγαγε ένα συνεχόμενο φιλμ διαμαντιού.

Η έρευνα πάνω σε αυτή τη διεργασία βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο και υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτιστοποίησης, προσφέροντας τεχνητά διαμάντια πιο εύκολα και πιο γρήγορα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature.

Πηγή: www.unboxholics.com

Continue Reading

Tech

Μετά από 14 ολόκληρα χρόνια τα iPad θα αποκτήσουν Αριθμομηχανή

Published

on

Η Apple, 14 χρόνια μετά από την κυκλοφορία του iPad, σχεδιάζει επιτέλους μια εφαρμογή Αριθμομηχανής για το tablet με το iPadOS 18.

Το iPadOS 18 θα περιλαμβάνει μια ενσωματωμένη εφαρμογή Αριθμομηχανής για όλα τα μοντέλα iPad που είναι συμβατά με την ενημέρωση λογισμικού, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί κατά την έναρξη του ετήσιου συνεδρίου προγραμματιστών της Apple WWDC στις 10 Ιουνίου.

Το AppleInsider την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι το macOS 15 θα διαθέτει μια ανανεωμένη εφαρμογή Αριθμομηχανή με παράθυρο με δυνατότητα αλλαγής μεγέθους, ενσωμάτωση με την εφαρμογή Notes, μια πλαϊνή γραμμή που παραθέτει τους πρόσφατους υπολογισμούς και πολλά άλλα. Πιθανότατα αυτή η ενημερωμένη εφαρμογή Mac να βασίζεται στη νέα εφαρμογή iPad.

Η έλλειψη επίσημης εφαρμογής Αριθμομηχανής στο iPad αποτελεί ανέκδοτο μεταξύ των χρηστών δεδομένου ότι είναι ένα τόσο βασικό εργαλείο. Στο μεταξύ, οι χρήστες iPad πρέπει να βασίζονται σε εφαρμογές αριθμομηχανής τρίτων στο App Store, όπως το PCalc και το Calcbot.

Τον Ιούνιο του 2020, ο επικεφαλής μηχανικής λογισμικού της Apple Craig Federighi δήλωσε ότι η εταιρεία απλώς «δεν είχε καταφέρει να κυκλοφορήσει μια «εξαιρετική» εφαρμογή αριθμομηχανής για το iPad. «Μπορεί να έρθει εκείνη η μέρα», πρόσθεσε.

Η πρώτη beta του iPadOS 18 αναμένεται να κυκλοφορήσει αμέσως μετά την κεντρική ομιλία του WWDC και η ενημέρωση αναμένεται να γίνει διαθέσιμη ευρέως τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: www.techblog.gr

Continue Reading

Trending