Connect with us

Tech

Νέο σερί εξαγορών στην Πληροφορική το 2023 – Τα deals που έκλεισαν κι αυτά που έρχονται

Published

on

Επενδυτικού σερί συνέχεια παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στον πολλά υποσχόμενο κλάδο της Πληροφορικής, με τους μεγάλους, εντός κι εκτός χρηματιστηριακού ταμπλό, να προχωρούν σε deals πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Στόχος να ισχυροποιήσουν τη θέση τους και να αυξήσουν το μερίδιό τους στην πίτα του ψηφιακού μετασχηματισμού, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που μπήκε σε τροχιά μετά την πανδημία.

Να θυμίσουμε ότι η εν λόγω κινητικότητα στον κλάδο έχει οδηγήσει σε εκτίναξη των μεγεθών των εισηγμένων, αναθερμαίνοντας το χρηματιστηριακό ενδιαφέρον. Σε αυτό το πλαίσιο πιθανό κρίνεται το ενδεχόμενο μιας τουλάχιστον νέας εισόδου εταιρείας πληροφορικής στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ, ενώ αναμένεται και η κυοφορούμενη μετάταξη της Performance Technologies στην Κύρια Αγορά.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν μάλιστα, ότι η ροή των deals στην πληροφορική θα συνεχιστεί ακάθεκτη, δεδομένου ότι τα μεγάλα projects που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους για την ψηφιοποίηση του Δημοσίου δεν έχουν «τρέξει» ακόμα. Έτσι λοιπόν οι ισχυροί του ταμπλό θα αναζητήσουν νέες εξαγορές για να αποκτήσουν αφενός πρόσβαση σε νέα πελατολόγια και αφετέρου να στελεχωθούν με νέες ομάδες προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν ακόμα περισσότερα έργα. Οι πιο διεθνοποιημένες εταιρείες δε, θα επιδιώξουν να επεκταθούν γεωγραφικά μέσω των εξαγορών τους σε διάφορες χώρες, με ό,τι αυτό σημαίνει σε επίπεδο πωλήσεων και εσόδων.

Ενδεικτικό της προαναφερθείσας κινητικότητας είναι το γεγονός ότι στους 5 μήνες πρώτους μήνες του έτους πραγματοποιήθηκαν 8 εξαγορές μικρότερων εταιρειών από τους ισχυρούς του κλάδου, οι οποίοι δηλώνουν «ετοιμοπόλεμοι» για αντίστοιχες κινήσεις και το επόμενο επτάμηνο.

Σερί εξαγορών για την Epsilon Net

Η εταιρεία που ηγήθηκε μέχρι στιγμής του νέου κύματος εξαγορών δεν είναι άλλη από την Epsilon Νet. Πιστή στο όραμα της να προσφέρει ολοκληρωμένες 360°λύσεις στην ελληνική αγορά, τις επιχειρήσεις και τους συνεργάτες της, η εταιρεία εξαγόρασε πρόσφατα το 60% της εταιρείας DIGINET, από τους ιδρυτές της κ. Αθανάσιο και κ. Χρυσόστομο Παπαγεωργίου. Με εξειδίκευση στα φορολογικά συστήματα η Diginet δραστηριοποιείται τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, μέσα από ένα εκτεταμένο πανελλαδικό δίκτυο 300 συνεργατών, υποστηρίζοντας περισσότερους από 40.000 τελικούς πελάτες.
Το εν λόγω deal βέβαια δεν ήταν το μόνο που πραγματοποίησε το 2023. Αντίστοιχο ήταν το ποσοστό που εξασφάλισε πριν από έναν μήνα, μέσα από μια άλλη εξαγορά η οποία ενίσχυσε και την θέση της Epsilon net στην πολλά υποσχόμενη τουριστική βιομηχανία της χώρας. Ο λόγος για την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού (60%) της εταιρείας ΝΕΤΕΡΑ, που δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην ανάπτυξη και παροχή εξειδικευμένων λύσεων πληροφορικής για επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού τομέα, υποστηρίζοντας μέχρι την στιγμή της εξαγοράς περισσότερα από 800 ξενοδοχεία & τουριστικά καταλύματα.

Στις αρχές του έτους δε, είχε προχωρήσει και στην εξαγορά του 80% της ΟΡΟΣΗΜΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε., εταιρείας με έδρα την Θεσσαλονίκη που εξειδικεύεται στην υλοποίηση σύνθετων έργων πληροφορικής και εγκατάστασης ERP, CRM, Supply Chain Management σε μεσαίες & μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και στην ανάπτυξη ειδικών λύσεων λογισμικού & συστημάτων. Το συνολικό τίμημα της εν λόγω επένδυσης, ανήλθε στο ποσό των 1.360.000 ευρώ, ενώ περιλάμβανε και earn out bonus ύψους 240.000 ευρώ που θα καταβληθεί στους παλαιούς μετόχους ανάλογα με τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρίας το 2024 και το 2025.

Μέσα από τις προαναφερθείσες στοχευμένες εξαγορές που πραγματοποιεί την τελευταία διετία η Epsilon net εξυπηρετεί τον στρατηγικό της στόχο να προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες «all in one solution» αλλά και να διευρύνει τα μερίδια αγοράς και τις επιδόσεις της. Στόχος που δείχνει να επιτυγχάνεται αν σκεφτεί κανείς ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, ο Κύκλος Εργασιών του Ομίλου αυξήθηκε κατά 47,04%, τα Καθαρά Κέρδη προ φόρων κατά 59,55%, ενώ ταυτόχρονα επιτεύχθηκε σημαντική βελτίωση του περιθωρίου (margin) EBITDA το οποίο διαμορφώθηκε στο 35,93% επί του Κύκλου Εργασιών έναντι του 33,39% του 1ου τριμήνου του 2022. Το ίδιο διάστημα τα Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου ενισχύθηκαν στα 63,61 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα & ισοδύναμα ανήλθαν σε 28,97 εκατ. ευρώ.

Η εν λόγω δυναμική δε, οδήγησε προ εβδομάδων και σε ένα ακόμα deal, όχι εξαγοράς αλλά πώλησης. Η Εθνική Τράπεζα προχώρησε στην εξαγορά του 7,5% από τον βασικό μέτοχο της εταιρείας, κ. Γιάννη Μίχο, με option για την απόκτηση επιπλέον 7,5%.

Δυναμική εκκίνηση και για την Entersoft το 2023

Δυναμικά στο χορό των εξαγορών έχει μπει το τρέχον έτος και η Entersoft, με το τελευταίο deal να περιλαμβάνει την απόκτηση του 62% της ελληνικής startup SMARTCV, έναντι ποσού 528.000 ευρώ. Μάλιστα, έχει από τώρα συμφωνηθεί και η εξαγορά του υπολειπόμενου ποσοστού από την Entersoft μετά την πάροδο τετραετίας. Ως μια ταχέως αναπτυσσόμενη επιχείρηση η SMARTCV, δραστηριοποιείται στον τομέα του Applicant Tracking Software και σε πολύ σύντομο χρόνο έχει εντάξει στο πελατολόγιό της εξαιρετικά σημαντικούς πελάτες.

Και στην περίπτωση της Entersoft βέβαια, η SMARTCV δεν ήταν η μόνη. Στις αρχές του έτους είχε εξαγοράσει το 100% της CGsoft έναντι 3,5 εκατ ευρώ. Η εν λόγω επένδυση σηματοδότησε την είσοδο της εισηγμένης στην αγορά λογισμικού Property & Real Estate Management.

Εισηγμένες και μη στο χορό των εξαγορών

Ακόμα μια εξαγορά πραγματοποίηση και η εισηγμένη Quest Συμμετοχών, η οποία εξαγόρασε έναντι 2,47 εκατ. ευρώ την ΕΠΑΦΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, μια εταιρεία που εξειδικεύεται στην παροχή ολοκληρωμένων προϊόντων που καλύπτουν τις ανάγκες των εκπαιδευτηρίων. Η συνολική επένδυση ενδέχεται να ανέλθει έως τα 4,94 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη διετία, λόγω πρόβλεψης για την απόδοση επιπλέον ποσού προς τον παλαιό μέτοχο συνδεόμενη με τα μελλοντικά αποτελέσματα της εταιρείας και εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει στον όμιλο Quest σε ετήσια βάση περί τα 5 εκατ. επιπλέον έσοδα με EBITDA margin περί το 10%.

Ωστόσο κινήσεις εξαγορών παρατηρούνται και σε εταιρείες εκτός χρηματιστηριακού ταμπλό. Ενδεικτικά να αναφέρουμε την εξαγορά του 30% της Indice αλλά και την εξαγορά του 51% της Synthetica (δραστηριοποιείται στους τομείς του Data Science, της Tεχνητής Nοημοσύνης και του IοT με εξειδίκευση στον κλάδο της Nαυτιλίας), από τον μη εισηγμένος όμιλο της Qualco.

Νέες εξαγορές στο προσκήνιο

Το επενδυτικό σερί δεν αναμένεται να σταματήσει εδώ, με τους ισχυρούς της πληροφορικής να δηλώνουν έτοιμοι να αρπάξουν τις όποιες ευκαιρίες προκύψουν. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί ο πρόεδρος της Ideal, κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της εισηγμένης, δήλωσε ανοιχτός για εξαγορές, αν οι αποτιμήσεις κινούνται σε δίκαια επίπεδα. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι αυτή την περίοδο η εταιρεία εξετάζει δύο-τρεις περιπτώσεις εταιρειών που θα μπορούσε να εξαγοράσει.

Σε διερευνητικές επαφές για εξαγορές βρίσκεται και η Profile, όπως δήλωσε πρόσφατα απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. «Τμήμα της ευρύτερης μεσοπρόθεσμης στρατηγικής του Ομίλου την επόμενη 3ετία αποτελούν πράγματι οι νέες εξαγορές, καθώς η Profile διαθέτει τη ρευστότητα και την πιστοληπτική ικανότητα να τις χρηματοδοτήσει, εφόσον βέβαια κρίνεται ότι θα προσδώσουν αξία στους μετόχους. Διευκρινίζεται δε, ότι κατά την παρούσα χρονική στιγμή σε σχέση με αυτόν ακριβώς τον πυλώνα ανάπτυξης εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές περιπτώσεις, χωρίς όμως να βρίσκεται κάποια εξ αυτών σε ώριμο στάδιο, να έχει ληφθεί καποια απόφαση ή να έχει υπογραφεί κάποια οριστική ή δεσμευτική συμφωνία.

«Ετοιμοπόλεμες» για νέες εξαγορές σε Eλλάδα και εξωτερικό έχουν δηλώσει άλλωστε σχεδόν όλες οι εταιρείες πρωταγωνιστές στον κλάδο της πληροφορικής όπως οι Uni Systems, Profile Software, Performance Technologies, Real Consulting, Space Hellas και φυσικά οι προαναφερθείσες Entersoft και Epsilon Net.

Πηγή: www.insider.gr

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tech

Μετά από 14 ολόκληρα χρόνια τα iPad θα αποκτήσουν Αριθμομηχανή

Published

on

Η Apple, 14 χρόνια μετά από την κυκλοφορία του iPad, σχεδιάζει επιτέλους μια εφαρμογή Αριθμομηχανής για το tablet με το iPadOS 18.

Το iPadOS 18 θα περιλαμβάνει μια ενσωματωμένη εφαρμογή Αριθμομηχανής για όλα τα μοντέλα iPad που είναι συμβατά με την ενημέρωση λογισμικού, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί κατά την έναρξη του ετήσιου συνεδρίου προγραμματιστών της Apple WWDC στις 10 Ιουνίου.

Το AppleInsider την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι το macOS 15 θα διαθέτει μια ανανεωμένη εφαρμογή Αριθμομηχανή με παράθυρο με δυνατότητα αλλαγής μεγέθους, ενσωμάτωση με την εφαρμογή Notes, μια πλαϊνή γραμμή που παραθέτει τους πρόσφατους υπολογισμούς και πολλά άλλα. Πιθανότατα αυτή η ενημερωμένη εφαρμογή Mac να βασίζεται στη νέα εφαρμογή iPad.

Η έλλειψη επίσημης εφαρμογής Αριθμομηχανής στο iPad αποτελεί ανέκδοτο μεταξύ των χρηστών δεδομένου ότι είναι ένα τόσο βασικό εργαλείο. Στο μεταξύ, οι χρήστες iPad πρέπει να βασίζονται σε εφαρμογές αριθμομηχανής τρίτων στο App Store, όπως το PCalc και το Calcbot.

Τον Ιούνιο του 2020, ο επικεφαλής μηχανικής λογισμικού της Apple Craig Federighi δήλωσε ότι η εταιρεία απλώς «δεν είχε καταφέρει να κυκλοφορήσει μια «εξαιρετική» εφαρμογή αριθμομηχανής για το iPad. «Μπορεί να έρθει εκείνη η μέρα», πρόσθεσε.

Η πρώτη beta του iPadOS 18 αναμένεται να κυκλοφορήσει αμέσως μετά την κεντρική ομιλία του WWDC και η ενημέρωση αναμένεται να γίνει διαθέσιμη ευρέως τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: www.techblog.gr

Continue Reading

Tech

TikTok: Ετοιμάζεται να ανταγωνιστεί το Instagram με την εφαρμογή Notes για φωτογραφίες

Published

on

To ΤikTok ετοιμάζεται να ανταγωνιστεί ευθέως το Instagram με μια νέα εφαρμογή για φωτογραφίες που, όπως διέρρευσε, θα λέγεται Notes.

Η εταιρεία είπε ότι εργάζεται σε έναν «αφιερωμένο χώρο» για εικόνες και κείμενο και ορισμένοι χρήστες έχουν λάβει ειδοποιήσεις ότι οι αναρτήσεις φωτογραφιών τους θα κοινοποιηθούν σε μια νέα εφαρμογή “TikTok Notes”, εκτός εάν εξαιρεθούν.

Αυτά ουσιαστικά είναι τα αντίποινα από πλευράς TikTok, καθώς το Instagram είχε μιμηθεί πρώτα τη δική του εφαρμογή εισάγοντας τα Reels.

«Το φαινόμενο της αντιγραφής κυριαρχεί στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», είπε στο BBC ο Μάικ Προυλξ, διευθυντής ερευνών στην εταιρεία ανάλυσης Forrester. Όταν γίνει καλά, οι λειτουργίες copycat «αποδίδουν», πρόσθεσε, δίνοντας το παράδειγμα του Instagram που αντέγραψε το Snapchat με τη λειτουργία «Stories».

Ωστόσο, επεσήμανε ότι μια παρόμοια κίνηση από το Twitter κατέληξε σε αποτυχία, οπότε δεν υπάρχει εγγύηση επιτυχίας.

Η TikTok λέει ότι δεν έχει οριστικοποιήσει τη σχεδίαση της εφαρμογής Notes, ούτε έχει επιβεβαιώσει μια ημερομηνία κυκλοφορίας.

Ωστόσο, οι ειδοποιήσεις που έλαβαν ορισμένοι χρήστες υποδηλώνουν ότι η εφαρμογή θα επιτρέπει στους χρήστες να ανεβάζουν ή να μοιράζονται αναρτήσεις φωτογραφιών – οι οποίες είναι επί του παρόντος μια λειτουργία της εφαρμογής TikTok και επιτρέπουν στους χρήστες να δημοσιεύουν μια σειρά εικόνων με ήχους και φίλτρα.

Έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για την εταιρεία, με την ψήφιση νομοθεσίας των ΗΠΑ που θα μπορούσε να απαγορεύσει το TikTok, εκτός εάν ο Κινέζος ιδιοκτήτης του το πουλήσει εντός έξι μηνών από την ψήφιση του νόμου.

Πηγή: www.techblog.gr

Continue Reading

Tech

Elon Musk: Η AI θα γίνει πιο έξυπνη από τον εξυπνότερο άνθρωπο το 2025

Published

on

Μιλώντας σε μία συνέντευξη στο X Spaces, ο Elon Musk προέβλεψε πως η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θα οδηγήσει σε μία AI η οποία θα είναι εξυπνότερη από τον εξυπνότερο άνθρωπο στον κόσμο, μέχρι το 2025 ή το αργότερο μέχρι το 2026.

Αν ορίσεις την AGI (γενική τεχνητή νοημοσύνη) ως εξυπνότερη από τον εξυπνότερο άνθρωπο, τότε πιστεύω πως θα έρθει του χρόνου ή μέσα σε δύο χρόνια. Η AI είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη τεχνολογία κάθε είδους που έχω δει…και έχω δει αρκετή τεχνολογία. Το AI hardware και οι υπολογιστές που έρχονται online και είναι αποκλειστικά για AI χρήση, αυξάνονται εκθετικά κατά 10 φορές κάθε χρόνο, αν όχι κάθε 6-9 μήνες. Πολλές, πολλές καινοτομίες στο software λαμβάνουν χώρα επίσης. Πιστεύω πως θα έχουμε AI εξυπνότερη από κάθε άνθρωπο μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Το διάγραμμα ανάπτυξης των υπολογισμών της AI τα λέει όλα.

Ο Musk παραδέχτηκε πως η έλλειψη σε ανεπτυγμένα chips εμποδίζει την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Grok 2 εκπαιδεύεται με 20.000 Nvidia H100 GPUs, ενώ το τρίτο μοντέλο θα χρειαστεί 100.000 από αυτά τα chips. Ακόμα όμως κι αν λυθεί το πρόβλημα της διαθεσιμότητας των chips, η παροχή ηλεκτρισμού θα είναι το επόμενο εμπόδιο τα επόμενα δύο χρόνια.

Πηγή: www.unboxholics.com

Continue Reading

Trending