Connect with us

Business

Ψηφιακός Μετασχηματισμός σε Ελληνικές Επιχειρήσεις

Published

on

Η τεχνητή νοημοσύνη και η ενίσχυση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των ελληνικών εταιρειών όσον αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό με την ανησυχία που υπάρχει να αφορά το γεγονός ότι τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων δεν κατανοούν τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

Αυτά είναι ορισμένα από τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης «Digital Transformation in Greece» που πραγματοποίησε το Found.ation με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού οργανισμού EIT Digital (τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας) αλλά και των Dialectica, Innovation Hub by Cardlink, Procify by Grapevine.Digital και Up Hellas.

Η μελέτη βασίζεται σε έρευνα με τη συμμετοχή 100 διοικητικών στελεχών μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων από διαφορετικούς κλάδους και εξετάζει τον βαθμό στον οποίο εταιρείες και μεγάλοι οργανισμοί του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στην Ελλάδα έχουν υιοθετήσει διαδικασίες ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλά και τους προβληματισμούς και τις δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Ένα βασικό εύρημα είναι ότι το 74% των διευθυντών χρησιμοποιούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης κυρίως για να εργαστούν ταχύτερα ή να αποκτήσουν νέες ιδέες, ενώ μόνο το 2% βρίσκει την τεχνητή νοημοσύνη τρομακτική ή απειλητική για τη θέση εργασίας τους.

Από την άλλη πλευρά, λιγότεροι από τους μισούς (43%) πιστεύουν πως το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας τους έχει καλή κατανόηση των ψηφιακών τάσεων και τεχνολογιών. Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, οι ελληνικές εταιρείες αναγνωρίζουν τη σημασία των αναδυόμενων τεχνολογιών, αλλά η έλλειψη ενός διοικητικού συμβουλίου με όραμα ή ενός ειδικού ρόλου που να ηγείται των προσπαθειών μετασχηματισμού συχνά καθυστερεί την πρόοδο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι επτά στις δέκα εταιρείες δεν διαθέτουν ρόλο CIO (Chief Innovation Officer).

Η έρευνα έδειξε ακόμη ότι τρεις από τους τέσσερις βασικούς τρόπους προώθησης της καινοτομίας σε έναν οργανισμό θεωρείται ότι προέρχονται από το εσωτερικό του (προγράμματα ανάπτυξης ιδεών από τους εργαζομένους, εσωτερικά εργαστήρια, τμήματα καινοτομίας). Οι συνεργασίες με startups και ακαδημαϊκή κοινότητα βρίσκονται στην τρίτη θέση.

Ακόμη, το 30% των ερωτηθέντων πιστεύoυν ότι οι δεξιότητες που σχετίζονται με την καινοτομία (αναλυτική/σχεδιαστική σκέψη, CX, επίλυση προβλημάτων) θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για τους υπαλλήλους τους. Οι δεξιότητες που συνδέονται με την παραγωγικότητα βρίσκονται στη δεύτερη θέση.

Επίσης, περισσότερα από τα μισά διευθυντικά στελέχη (53%) θεωρούν ότι η αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού τους είναι πιο σημαντική προτεραιότητα από την ψηφιοποίηση λειτουργιών. Ακόμη, οι 2 τεχνολογίες που οι ελληνικές εταιρείες θεωρούν ότι θα τις βοηθήσουν να προοδεύσουν πιο γρήγορα το 2024 είναι οι ΑΙ/Machine Learning και Big Data Analytics.

Η δυσκολία εύρεσης ικανού ανθρώπινου δυναμικού χαρακτηρίζεται ως ο δεύτερος πιο σημαντικός παράγοντας ρίσκου για την ανάπτυξη μιας εταιρείας στα επόμενα 5-10 χρόνια. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η οικονομική αστάθεια.

Πάντως, το 73% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι το υβριδικό σύστημα εργασίας βελτιώνει την παραγωγικότητα ή την επηρεάζει ελάχιστα.

Προτάσεις

Η μελέτη περιλαμβάνει και ορισμένες προτάσεις για το 2024. Με δεδομένο ότι οι νέες τεχνολογίες και η ψηφιακή μετάβαση έχουν ήδη αλλάξει τα δεδομένα τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα και οι επιχειρήσεις στρέφονται στην υιοθέτηση αναδυόμενων τεχνολογιών όπως το ΑΙ, θα πρέπει οι εργαζόμενοι σε όλες τις βαθμίδες να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, καθώς και να αλλάξει η οργανωτική δομή και η κουλτούρα των επιχειρήσεων.

Ακόμη, σύμφωνα με τη μελέτη, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εστιάσουν τις προσπάθειές τους στο να γίνουν πιο προσαρμοστικές (Adaptive Organization), με βασικά χαρακτηριστικά την αξιοποίηση της τεχνολογίας, την ανθρωποκεντρικότητα, την επιδραστικότητα και την καινοτομία. Κάθε εταιρεία πρέπει να αναγνωρίσει τη σημασία της συνεχούς μάθησης και να παρέχει άφθονες ευκαιρίες στους εργαζομένους να βελτιώνουν τις δεξιότητές τους και να ενημερώνονται για τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία. Οι επιτυχημένες επιχειρήσεις του μέλλοντος πρέπει να χαρακτηρίζονται από προσαρμοστικότητα, ευελιξία και καινοτομία.

Το αποτύπωμα των επιχειρήσεων είναι επίσης καθοριστικής σημασίας και, μέσω της καινοτομίας, μπορεί να παραχθεί αξία για τις ίδιες, τους εργαζομένους τους και το οικοσύστημα συνολικά. Το Open Innovation είναι ένας μηχανισμός που επιτρέπει στους οργανισμούς να παράγουν επιτυχημένα προϊόντα και υπηρεσίες, είτε χρησιμοποιώντας τους δικούς τους πόρους είτε χτίζοντας ουσιαστικές συνεργασίες με το ευρύτερο οικοσύστημα. Κατά συνέπεια, η καινοτομία μπορεί να ανακαλυφθεί, να αποκτηθεί, να δημιουργηθεί ή να συνδημιουργηθεί, ανάλογα με το τι ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες κάθε εταιρείας.

Πηγη: CNN.gr

Business

ACS: Προσοχή σε απάτες ηλεκτρονικού “ψαρέματος” και SMS

Published

on

Η ACS ενημερώνει για τις αυξημένες προσπάθειες απάτης που παρατηρούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα, επηρεάζοντας τόσο τους πελάτες και συνεργάτες της, όσο και τους καταναλωτές γενικότερα, μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων “ψαρέματος” (Phishing).

Τα παραπάνω μηνύματα επιτήδειων γίνεται προσπάθεια να φανεί ότι προέρχονται από την ACS, χρησιμοποιώντας το λογότυπο και άλλα χαρακτηριστικά της εταιρείας, με σκοπό την υποκλοπή προσωπικών στοιχείων και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

1. Μηνύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (Phishing)

Τα ψευδή μηνύματα λειτουργούν ως εξής:

– Έχουν σημαντική ομοιότητα με πραγματικά μηνύματα της ACS προς τους πελάτες της.
– Αντιγράφουν το λογότυπο, τα χαρακτηριστικά και το ύφος των πραγματικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
– Χρησιμοποιούν όρους που δημιουργούν εντύπωση κατεπείγοντος.
– Ζητούν από το χρήστη να κατεβάσει ένα επισυναπτόμενο αρχείο ή να κάνει κλικ σε έναν ηλεκτρονικό σύνδεσμο (link).

2. Απατηλά μηνύματα SMS (Smishing)

Οι απάτες μέσω SMS λειτουργούν ως εξής:

Ζητούν από το χρήστη να κάνει κλικ σε έναν ηλεκτρονικό σύνδεσμο ή να καλέσει έναν αριθμό τηλεφώνου για επαλήθευση, ενημέρωση ή ενεργοποίηση λογαριασμού.

Σημειώνεται ότι η επίσημη επικοινωνία της ACS προέρχεται πάντα και μόνο από διευθύνσεις e-mail με κατάληξη “@acscourier.gr” ή από τον αποστολέα “ACS” στο κανάλι Viber “ACS Courier”.

Η ACS παρακαλεί τους πελάτες και συνεργάτες της να ελέγχουν προσεκτικά τα εισερχόμενα μηνύματα.

Πηγή: www.techblog.gr

Continue Reading

Business

Apple: πιο αξιοθαύμαστη εταιρεία στον κόσμο για 17η χρονιά

Published

on

H Αpple ανακηρύχθηκε η πιο αξιοθαύμαστη εταιρεία στον κόσμο από το περιοδικό Fortune και αυτό συμβαίνει για 17η συνεχή χρονιά.

Η πλήρης λίστα αποτελείται από 1.500 εταιρείες, 1.000 από τις οποίες έχουν έδρα στις ΗΠΑ και 500 εκτός ΗΠΑ. Όλες αυτές οι εταιρείες που περιλαμβάνονται στη λίστα έχουν έσοδα πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από τις 1.500 εταιρείες, το Fortune ξεχώρισε τις πιο κερδοφόρες και μείωσε τη λίστα σε 680. Περίπου 3.700 στελέχη, διευθυντές και αναλυτές κλήθηκαν στη συνέχεια να βαθμολογήσουν κάθε εταιρεία στη λίστα σε διάφορες κατηγορίες – αξία επένδυσης, ποιότητα διαχείρισης, κοινωνική ευθύνη , και τα λοιπά.

Το αποτέλεσμα ήταν η Apple να είναι και πάλι στην κορυφή με τους περισσότερους βαθμούς στην κοινωνική ευθύνη, την οικονομική ευρωστία, την καινοτομία και την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα.

Στη δεύτερη θέση ανέβηκε φέτος η Microsoft, όντας η κορυφαία εταιρεία στη βιομηχανία λογισμικού υπολογιστών, ενώ η Amazon βρέθηκε στην τρίτη θέση (πέφτοντας από τη δεύτερη που ήταν πέρυσι) διατηρώντας εξαιρετικές βαθμολογίες στις υπηρεσίες διαδικτύου και στο λιανικό εμπόριο.

Αξίζει να σημειώσουμε πως, αν και κατέκτησε την πρωτιά ξανά, η Apple είχε βαθμολογία 8,19, χαμηλότερη δηλαδή από το 8,65 του περασμένου έτους.

Πηγή: www.techblog.gr

Continue Reading

Business

Eurostat: Με αργό ίντερνετ οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Published

on

By

Internet business

Χαμηλές ταχύτητες Internet παρουσιάζει η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostatμε μόλις ποσοστό 2,9% αυτών να φτάνουν στη μέγιστη συμβατική ταχύτητα.

Συνολικά, το ποσοστό των επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση που είχαν μέγιστη συμβατική ταχύτητα φόρτωσης από σταθερή γραμμή τουλάχιστον 1 Gb/s. Αυτο διαμορφώθηκε στο 12,8%, σημειώνοντας αύξηση 0,9% από το ποσοστό του 2022.

Οι χώρες που παρουσίασαν τα καλύτερα ποσοστά το 2023, είναι η Δανία με 29,1%, η Πορτογαλία με 22,2% και η Ισπανία με 21%. Ενώ το χαμηλότερο ποσοστό επιχειρήσεων με μέγιστη ταχύτητα καταγράφηκε στην Ελλάδα (2,9%), στην Κροατία (4,8%) και στην Εσθονία (5,3%).

Οι υψηλότερες αυξήσεις στα ποσοστά των επιχειρήσεων με τη μέγιστη ταχύτητα σύνδεσης, σημειώθηκαν στην Κύπρο (5,1%), στη Μάλτα (4,6%) και στην Ισπανία (3,8%). Μειώσεις σημειώθηκαν στη Σουηδία (-2,1%), στη Λιθουανία (-1,6%) και στη Λετονία (-0,5%).

Σε κάθε περίπτωση το 2023, η πλειοψηφία (93,9%) των επιχειρήσεων της ΕΕ χρησιμοποίησε σταθερή ευρυζωνική σύνδεση για πρόσβαση στο Internet.

Το ποσοστό ήταν ακόμη υψηλότερο για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις ανέφεραν ότι συνδέονται στο Internet μέσω σταθερής ευρυζωνικής σύνδεσης.

Σε σύγκριση με τα επίπεδα προ πανδημίας το 2019 (91%). Το 2023 σημειώθηκε αύξηση 2,9 ποσοστιαίων μονάδων στη σταθερή ευρυζωνική σύνδεση στις επιχειρήσεις σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Οι πιο αξιοσημείωτες αυξήσεις σημειώθηκαν στην Ελλάδα (15,8 ποσοστιαίες μονάδες), στη Ρουμανία (15,6 ποσοστιαίες μονάδες) και τη Βουλγαρία (8,7 ποσοστιαίες μονάδες).

Continue Reading

Trending